✅در میزگرد همایش تصوف عنوان شد:(قسمت دوم)
در ادامه مهدی نصیری در سخنانی با عنوان تحقیر عقل و خردستیزی در تصوف بیان کرد: در قرآن و روایات از عقل و خرد و خردورزی تمجید شده است؛ عقل قوه مدرکه آدمی است که از عالیترین تا دانیترین معارف را نه خودبنیاد درک میکند؛ زیرا انبیاء و اولیاء گنجینههای عقول را از دفینهها بیرون میآورند.
وی افزود: پائینترین مرتبه داشتن عقل بی نیازی انسان از ولی و بالاترین مرتبه معرفت الله است که با ارشاد انبیاء و اولیاء محقق میشود؛ حب به خدا و اولیاء در عقل موجود است اما صوفیه ثنویت میان عقل و عشق برقرار و عقل را تخطئه میکند در حالی که اگر عشق اشد حب لله باشد این فضیلت در عقل موجود است و میواند چنین محبت ورزی داشته باشد ولی اگر مراد عشق مجازی است از بحث خارج است.
وی تاکید کرد: حتی ثنویت عقل و قلب هم در کنار ثنویت عشق و عقل در روایات و قرآن دیده نمی شود. همچنین عشق در روایات کاربرد معنایی مثبت ندارد و بلکه کاربرد منفی دارد.
این محقق بیان کرد: در تصوف گاهی در ستایش از جنون مستی، عقل تحقیر میشود که در آثار مولوی این مسئله دیده میشود ولی در معارف وحیانی، جنون سبب خروج از تکلیف و ورود به سفاهت است و خمر به دلیله ازاله عقل و هوش، امالخبائث خوانده شده است.
جهت ارتباط با کانال پژوهشکده فلسفه و کلام در یکی از پیام رسان های زیر عضو شوید.
پیام رسان بله:
https://ble.im/philtheo
پیام رسان آی گپ:
https://igap.net/philtheo
پیام رسان سروش:
https://sapp.ir/philtheo
پیام رسان گپ:
https://gap.im/philtheo
پیام رسان ایتا:
https://eitaa.com/philtheo