بسم الله الرحمن الرحیم
✅آشنایی مختصر با مکتب امام خمینی ره و شاخص های مدل خط امام ره ( به مناسبت ولادت امام خمینی ره)
👈قسمت سوم ؛ مهمترین شاخص های مدل خط امام خمینی ره
۳)مشروعیت الهی رهبری و قانون :حضرت امام با الهام از مبانی اعتقادی اسلام به بویژه توحید ،حاکمیت و ولایت را از شئون الهی دانسته ،حکم فرمایی غیر خدا را طاغوت می داند و آنرا نفی می کند و معتقد به حکومت منحصر و محدود به قانون الهی است دیگران موظف به اجرای آن هستند....از نظر امام ره و اکثر فقها،مشروعیت و حقانیت ولایت و حاکمیت فقها الهی و از طرف خداست و مردم در مشروعیت و حقانیت ولایت ،دخالت و تاثیری ندارند.اما این به معنای نفی تاثیر دخالت مردم در نظام سیاسی اسلام و مکتب سیاسی امام ره نمی باشد.در نظام سیاسی اسلام و مکتب سیاسی امام خمینی ره گرچه ولایت و حاکمیت مختص خداست،اما مردم در تأسیس و شکل گیری حکومت و ولایت انشاء شده و از جانب خدا و تداوم استمرار آن .
مردم از سه جهت دارای نقش و تاثیر گذاری اساسی اند : الف:پذیرش حاکمیت و ولایت الهی ب: مشارکت عملی در تحقق حکومت دینی ج:نظارت عمومی مردم ،امام ره به این نقشها توجه و اعتماد فراوانی داشت و بارها آن را مطرح فرمودند.
۴)وحدت سیاست و معنویت
از جمله مهمترین شاخص های مکتب سیاسی امام خمینی ره ،توام بودن سیاست با معنویت است.ایشان با تعریفی جامع از سیاست ،انرا به سه گونه ،الهی حیوانی و شیطانی تقسیم نموده و هر گونه جدایی دین از سیاست را نفی می کنند.انواع سیاست در مکتب امام ره از فنون اخلاقی و عرفانی ایشان نیز قابل استنتاج است.امام ره در بحث دلایل وحدت سیاست و معنویت ،دو دلیل اساسی یعنی ماهیت دین اسلام و سیره رهبران دینی را مطرح و بدانها استناد می کنند.امام ره تنها در سطح تئوریک این پیوند را پی گرفت ،بلکه در عمل نیز تجسم سیاست و معنویت بود.اثار پیوند سیاست با معنویت در سه محور توحید گرایی ،تهذیب نفس و تکلیف گرایی قابل بررسی و تامل جدا است.
معنویت ،سیاستمدار مسلمان را به خدا نزدیک نموده ،خدا حاضری و خدا ناظری ،مانع از خیانت او میشود. واین اثر ،سیاستمدار معنوی را شکست ناپذیر و شجاع بار می آورد.
رابطه بین قدرت و تهذیب نفس یعنی کمال آفرینی در صورت پیوند آن دو ،و فساد زایی در شرائط جدایی ،ذیل عنوان تهذیب شایسته طرح است.و معنویت گرایی یعنی توجه به اخلاق و عرفان در سیاست ،انسان را به تهذیب نفس وا می دارد.ا
اثر مهم دیگر این پیوند ،تکلیف گرایی است که سیاستمدار موحد و مهذب ،عمل به تکلیف الهی را مبنای تمام اقدامات خود قرار می دهد.از جمله آن که نگران است که مبادا به تکلیف عمل نکرده باشد.چنین سیاستمداری ،هم خود اخلاق اسلامی را رعایت میکند و هم جامعه را به سمت فضائل و سجایای اخلاقی هدایت میکند و سرانجام سیاست مفهوم حقیقی خود یعنی « هدایت و سعادت مردم » را مییابد.
شادی روح بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی ره و سلامتی امام خامنه ای مدظله العالی صلوات و قرائت آیه الکرسی فراموش نشود
✍سهراب خلیلی
۲۵ دی ۱۴۰۱