💢یک روایت جعلی و پر استناد.
💠 فراوان مشاهده می گردد که تعداد قابل توجهی از گویندگان و نویسندگان در موقع طرح مباحث مدیریتی ، یک سخن جعلی را ابتدا به پیامبر اکرم ﴿صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ﴾ نسبت می دهند و سپس پیرامون آن به سخنوری و یا قلم فرسایی می پردازند ؛ بدون آنکه سندی برای این سخن خود بیان کنند، یا حداقل متن عربی آن را بیان کنند ؛ لذا قصد برآن شد که بایک جستجوی دقیق ، صحت و سقم این روایت را مورد بررسی قرار دهیم.
🔰 روایت مورد استناد!
گفته می شود که پیامبر اکرم ﴿صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ﴾ فرموده اند:
" بهترین مدیران و فرمانروایان کسانی هستند که استعدادها و سلیقه های گوناگون را در زیر چتر مدیریت گرد آورند، و بد ترین مدیران کسانی هستند که مجموعه همسو و هماهنگ را متفرّق سازند.".
📄 ابتدا لازم بود متن عربی این روایت را بدست آوریم تا با جستجوی واژه های مختلف به منبع اصلی آن دست پیدا کنیم ؛ 🔍پس از جستجو های فراوان به مقاله ای با عنوان: {نقش مهارت اجتماعی در مدیریت} ، در پایگاه اینترنتی {راسخون} برخورد کردم که در بخشی از این مقاله آورده بود :
پیامبر اعظم ﴿صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ﴾ فرمودهاند :
" خَیْرُ الوُلاة مَنْ جَمَعَ المُختَلِفَ وَ شَرُّ الوُلاة مَنْ فَرَّقَ المُوْتَلِفَ"
" بهترین مدیران و فرمانروایان کسانی هستند که استعدادها و سلیقههای گوناگون را در زیر چتر مدیریت گرد آورند و بدترین مدیران کسانی هستند که مجموعه همسو و هماهنگ را متفرق سازند. " (۴۸)
📑 وقتی در پی نوشت ها شماره ۴۸ را پیدا کردم ، این منبع را معرفی کرده بود ،{۴۸ . الی سبیل انهاض المسلمین، ص۴۱۰.}.
🔎 بعد از بررسی ها و کنکاش های فراوان مشخص شد که نام کتاب نه 👈 {الی سبیل انهاض المسلمین} بلکه 👈 {السبيل ، إلى إنهاض المسلمين} نوشته سید محمد حسینی شیرازی (برادر سید صادق شیرازی مرجع تقلید ادعایی فرقه شیرازی ها) ، است.
📚 با رجوع به منابع و جوامع مختلف روایی شیعه و جستجوی عبارت های مختلف این روایت ادعایی ، در هیچکدام از این منابع چین روایتی مطلقاً یافت نشد و در هیچ کتاب دیگری غیر از این کتاب چنین سخنی موجود نبود.
📖 نهایتاً به کتاب " السبيل ، إلى إنهاض المسلمين" رجوع کردم ، این کتاب دو چاپ دارد ، یکی چاپ کویت که اصلاً صفحه ۴۱۰ ندارد و کل کتاب ۳۹۹ صفحه می باشد و دیگری به سفارش موسسه نشر قائمیه اصفهان ، چاپ کربلا ، که هر چند این کتاب دارای ۴۲۵ صفحه است اما از صفحه ۳۹۳ به ذکر هوامش و منابع پرداخته و در صفحه ۴۱۰ جز بخشی از منابع چیز دیگری یافت نشد!
📖 به ناچار متن کتاب مورد بررسی قرار گرفت ، که در صفحه ۵۲ کتابِ چاپِ کویت و صفحه ۵۵ کتابِ چاپِ کربلا با این متن روبرو شدم :
👈 {فی النصوص الاسلامیة تحریض شدید علی الوحدة والتوحید ، فقد جاء فی الحدیث الشریف : "خَیْرُ الوُلاة مَنْ جَمَعَ المُختَلِفَ وَ شَرُّ الوُلاة مَنْ فَرَّقَ المُوْتَلِفَ"}
❗علی رغم آنکه ، نگارنده این کتاب تقریباً برای تمامی آیات و روایات سند و مدرک آورده و در پایان کتاب هم ۴۶۷ استناد ذکر کرده ، ولی برای این روایت ادعایی که در هیچ کتاب دیگری نیامده ، هیچ سند و مدرکی بیان نکرده است.
🖋🎙امید آنکه بزرگواران قلم به دست و گویندگان محترم از استناد به مطالبی که به صدور آن از ناحیه معصوم ﴿عَلَيهِ السَّلام﴾ اطمینان ندارند خوداری کرده و قبل از استناد به هر مطلبی بعنوان روایت ابتدا صحت وسقم آن مطمئن شوند و بعد آن سخن را به حضرات معصومین ﴿عَلَيهِم السَّلام﴾ و بزرگان دین نسبت دهند.
✍ غلامعلی کریمی
🗓 ۲۴ مرداد ۱۴۰۲
🆔
@gh_karimi