چرا آمریکا به دنبال برکناری عمرانخان بود؟
عمران خان که در سال ۲۰۱۸ در قالب یک حزب سوم (تحریک انصاف) و با شعار مبارزه با فساد در انتخابات پاکستان پیروز شد، در چند هفته اخیر مورد غضب آمریکایی ها قرار گرفته است. رسانه های غربی در تلاشند با وارونه نمایی حقایق و با بهانه مصائب اقتصادی (تورم و گرانی)، آمریکا و مخالفان عمرانخان در پارلمان پاکستان را در ایجاد زمینه های لازم برای هدایت افکار عمومی این کشور برای سرنگونی دولت وی یاری کردند.
گفته می شود گزینه مورد نظر آمریکایی ها برای جانشینی عمرانخان، شهباز شریف، برادر نواز شریف، نخست وزیر اسبق پاکستان است.
موارد زیر از جمله عواملی است که می توان در مورد تلاش آمریکا برای سرنگونی عمرانخان به آن ها اشاره کرد:
۱) پیش از این، روابط اسلام آباد با واشنگتن به دلیل حمایت به ظاهر بی قید و شرط پاکستان از طالبان تا حد زیادی تیره شده بود.
۲) پاکستان در حال حاضر به چین بسیار نزدیک است و روابط مهم و راهبردی با پکن تعریف کرده است.
۳) پاکستان حمله روسیه به اوکراین را محکوم نکرد و به قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل علیه مسکو رای ممتنع داد که منجر به خشم آمریکا و متحدان اروپاییاش شد.
۴) چندی قبل عمران خان درخواست آمریکا برای احداث پایگاه نظامی در خاک پاکستان را با قاطعیت رد کرده بود.
۵) عمران خان حفظ و ارتقای روابط نزدیک با همسایگان را دلیل اصلی مخالفت با درخواست آمریکا بیان کرده بود.
۶) ظاهرا روابط عمران خان و ارتش قدرتمند پاکستان که عمران خان برای بقای سیاسی خود به آن خیلی وابسته است، به دلایلی از جمله تصمیم بی طرفی در بحران اوکراین تا حدود زیادی دستخوش یکسری اختلافات و ناملایمات شده است و آمریکا تلاش دارد از این شرایط بهره برداری کند.
۷) اسلام آباد به شدت به وام های موسسات مالی بین المللی تحت تسلط آمریکا وابسته است. برخلاف روسیه، که تجارت پاکستان با آن کم است، آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا شرکای تجاری اصلی آن هستند و این به ابزاری برای مطامع سیاسی آمریکایی ها و اعمال فشار به اقتصاد پاکستان ( با هدف سرنگونی عمران خان) به ویژه پس از بحران اوکراین تبدیل شده است.
نتیجه گیری
با توجه به سابقه موجود در صحنه سیاسی پاکستان مبنی بر دخالت های همیشگی آمریکا در جهت بی ثبات سازی سیاسی و عمرکوتاه دولت ها در این کشور، می توان به این نتیجه رسید که آمریکا دوست ندارد پاکستان به عنوان تنها کشور اسلامی دارای بمب هسته ای، ثبات سیاسی و داخلی داشته باشد. بنابراین از هر بهانه ای برای دخالت در امور داخلی پاکستان و سرنگونی دولت ها با هدف پایدار کردن روند بی ثباتی سیاسی و اجتماعی در این کشور استفاده می کند.
🌐 پرسمان سیاسی
#پاکستان
@porseman_313