☘️☘️☘️
✅خطبه معروف به خطبه متقین/همام کیست؟ نام کتابهای شرح و شأن صدور خطبه چیست؟؛ نوشتاری از دکتر ساداتی نژاد
🔹بنا بهتصریح آیات قرآن کریم یکی از مهمترین اهداف روزه برای مسلمانان، رساندن آنها به تقواست و اینکه این ذخیره معنوی روزبهروز بیشتر شود لذا در این ماه مبارک پیش رو سلسله یادداشتهای جهت افزایش درک نظری و علمی و دینی در این زمینه برای شما علاقهمندان بهصورت روزانه منتشر میشود.
حجتالاسلاموالمسلمین دکتر سید مهدی ساداتی نژاد استاد دانشگاه تهران و مبلغ بینالمللی در سلسله یادداشتهای ماه مبارک رمضان اینچنین نگاشته است: این خطبه از خطبههای بسیار معروف و معتبر است که با سندهای مختلف (غیر از نهجالبلاغه) نقلشده است.
گروهی از راویان آن قبل از سیّد رضی و گروهی بعد از او میزیستهاند. سید عبدالزهراء الحسینی الخطیب، صاحب کتاب مصادر نهج البلاغه می گوید: از کسانی که قبل از سیّد رضی این خطبه را نقل کردهاند مرحوم صدوق در امالی و ابن شعبه (معاصر شیخ صدوق) در تحف العقول و سلیم بن قیس در کتاب خود آورده است. ابن قتیبه (متوفّای قرن سوّم) نیز مقداری از این خطبه را در کتاب الزّهد از کتاب عیون الاخبار نقل کرده است.
همام کیست؟
«همام»، «پسر شریح» و برادرزاده «ربیع بن خثیم» همان خواجه ربیع معروف است.
علامه «کراجکی» نویسنده قرن پنجم قمری در کتاب «کنزالفوائد» در معرفی او می نویسد: «و کان عابدا مجتهدا» ابن ابیالحدید او را از شیعیان و دوستداران امام علی (ع) برشمرده است.
شأن صدور خطبه
ابوحمزه ثمالی روایت را نقل کرده است ما با همام و چند نفر دیگر قصد امیرالمؤمنین را داشتیم موقعی که داشتیم می رفتیم چند نفر دیگر هم به ما ملحق شدند در مسیر منزل امیر المومینن با ایشان برخورد کردیم عرض کردیم که یا امیر المومنین ما میخواستیم محضر شما مشرف بشویم فرمودند برویم مسجد; رفتیم طرف مسجد.
دم مسجد که رسیدیم دیدیم یک عدهای نشسته بودند تا حضرت را دیدند بلند شدند و سلام کردند و عرض ادب نمودند حضرت سؤال کردند که شما چکاره اید؟ عرض کردند یا امیر المومنین ما یک عدهای هستیم از دوستان و شیعیان شما حضرت یک نگاهی کردند و فرمودند من آثار شیعه بودن را در شما نمیبینم
https://fa.shafaqna.com/?p=1345857
جزئیات 👆👆👆
@porseman_andisheh