با سبک و برنامه اى ویژه است. در مدت تقریباً 23 سال، آیات قرآن به دو شکل نازل شده است. آیاتى که در آغاز بعثت در مکه نازل گردیده، آیاتش کوتاه و موزون است مانند «وَ الضُّحى وَ اللَّیْلِ إِذا سَجى ما وَدَّعَکَ رَبُّکَ وَ ما قَلى...» و یا «الرَّحْمنُ عَلَّمَ الْقُرْآنَ خَلَقَ الْإِنْسانَ عَلَّمَهُ الْبَیانَ...». این مقاطع کوتاه و موزون در حفظ آیات، تأثیر بى شائبه اى داشته است، آن هم در میان مردم روزگارى که امى بوده اند. اما در سال هاى بعد، آیات و سوره هاى بزرگ ترى در مدینه نازل شده است زیرا در مدینه، هم آرامش بیشترى براى مسلمانان بوده و هم امکانات نوشتن و ثبت آیات وجود داشته است. بالاخره، نزول تدریجى قرآن، این نتیجه را داشت که وقتى حتى چند آیه نازل مى شد، پیامبر آن را براى مسلمان ها مى خواند -و آنان نیز حفظ مى کردند-و بعد آیه اى دیگر نازل مى گشت. (6)
🔮
شیوه تعلیم قرآن
در تاریخ قرآن مهم است بدانیم که پیامبرصلى الله علیه وآله چگونه آیات را به مردم مى خوانده و آنها را تعلیم مى داد❓
🗯️راوى مى گوید👇🏻
پیامبرصلى الله علیه وآله در مدینه هر بار ده آیه به ما مى آموخت. ما ده آیه را یاد مى گرفتیم، سپس ده آیه دیگر و... براى مثال، یکى از صحابه در مسجد دمشق 1600 شاگرد را تعلیم قرآن مى داده است. به این شکل که آنها را به گروه هاى ده نفرى تقسیم کرده بود و هر ده نفر یک ناظر داشته اند که مجموع این ناظران و سرگروه ها 160 نفر مى شدند. افزون بر آن (7) به شهادت تاریخ، در صدر اسلام عده زیادى از مسلمانان- که تعداد آنان را تا 43 نفر نوشته اند به دستور پیامبرصلى الله علیه وآله هر آیه و یا سوره اى که نازل مى شد، بلافاصله مى نوشتند از جمله معروف ترین اصحاب پیامبر که به نوشتن قرآن اهتمام خاصى مى ورزیدند، حضرت على علیه السلام و زید بن ثابت بودند.
🔮
اهتمام مسلمانان
بى شک از اهتمام پیامبرصلى الله علیه وآله بر قرائت قرآن و تحفیظ آن بر مسلمانان جامعه آن روز فضیلت بزرگى براى حفظ قرآن قائل شده بود. مؤمن و منافق در این جهت بر یکدیگر سبقت مى گرفتند. معاشرت و انس با قرآن، جزو آداب و رسوم مردم در آمده بود و در مسائل و مشکلات خود به آن مراجعه مى کردند. تقدّس و فضیلت یافتن قرآن نزد مسلمانان، این نتیجه را به دنبال داشت که کسى نمى توانست ایده تغییر قرآن را در سر بپروراند(8).
💠اهتمام به نگه دارى و حفظ قرآن کریم در میان مسلمانان به اندازه اى بود که پس از نبى اکرم و در زمان خلافت ابوبکر، وقتى در جنگ یمامه تعدادى از حافظان قرآن کشته شدند، مسلمانان تصمیم گرفتند توجه بیشترى در حفظ قرآن به خرج دهند و به این منظور همه نسخه هاى قرآن را در یک جا جمع آورى کرده و از اینکه نقصانى در آنها واقع شود، جلوگیرى نمودند. حفظ این نسخه ها به شدت مورد توجه قرار گرفت و همین طور نسل بعد، قرآن را سینه به سینه حفظ مى کردند و به نسل بعد انتقال مى دادند(9).
🔮 تکامل خط و کتابت
براى حفظ یک متن به صورت اصلى، باید شرایط طبیعى چنین امرى فراهم باشد. در عصرهاى گذشته تکامل خط و پیشرفت کتابت به آن میزان نبوده است که بتواند متنى را در بستر خویش و به صورت کامل حفظ کند. البته با رشد تمدن بشرى، زمینه هاى لازم براى چنین امرى پدیدار مى شد چنان که به نظر برخى (10) در زمان رسول اللَّه شرایط و موقعیت حصول چنین کارى مهیا شد و زمینه را براى حفظ و صیانت قرآن فراهم آورد.
__________________________
1- قرآن شناسى، ج 1، ص. 216
2- قرآن در اسلام علامه طباطبایى، ، ص. 117
3-مانند آیه 34 سوره طور و آیه 88 سوره اسراء /17.
4- مانند آیه 85 سوره آل عمران و آیه 40 سوره احزاب.
5- مجموعه آثار استاد مطهرى، ج 2، ص 183 و ج 3، ص 153.
6- مقاله تحریف ناپذیرى قرآن، علامه عسکرى.
7- تاریخ القرآن ابو عبدالله زنجانى ، ص 42،
8-قرآن شناسى، علامه مصباح یزدى ج 1، ص 215،
9- المیزان علامه طباطبایى، ، ج 12، ص 167- 161،
10- آیت الله خوئى، البیان، ج 1، ص 309،
▪️منبع سایت پرسمان
--------------------------
☑️کانال جامع پاسخ به شبهات وشایعات در
#فضای_مجازی 👇🏻
https://chat.whatsapp.com/C3yHtCsUmzyG8rooCkrb2w
📱پیام رسان ایتا👇🏻
🆔
https://eitaa.com/joinchat/5701648C9536f328f0
📱پیام رسان اینستاگرام
🆔http://Instagram.com/pshobahat
📱پیام رسان روبیکا👇🏻
🆔
https://rubika.ir/porseshgar
📱 پیام رسان بله👇🏻
🆔
https://ble.ir/porseshgar
📱پیام رسان تلگرام👇🏻
🆔
https://t.me/poorseshgar
📱پیام رسان سروش👇🏻
🆔
sapp.ir/poorseshgar
📱پیام رسان گپ👇🏻
🆔
https://gap.im/poorseshgar
اَللّهُــــمَّ_عَجـِّــل_لِوَلیِّــــکَ_الفَـــــرَج🎋