تغذیه و عوامل فیزیکی و روانی موجود در محیط زندگی نیز در زمان ظهور بلوغ و میزان ترشح هورمونهای مربوط اثر می گذارد. مثلا ویتامین(E) را از جمله عوامل تغذیه ای مؤثر به شمار می آورند. همچنین نژاد و عوامل فیزیکی، محیط جغرافیایی در بعضی اقوام مناطق گرمسیر نزدیک خط استوا موجب بلوغ زودرس می شود.(دکتر احمد صبور اردوبادی، بلوغ، ص149)
2️⃣
علایم و نشانه های بلوغ
🔸روانشناسان بلوغ را با دگرگونی های مختلف همراه می دانند. قسمتی پنهان و قسمتی آشکار. در کتاب روان شناسی رشد کودک و نوجوان آمده است: « نشانه های مهم بلوغ در دختران، افزایش طول قد، بزرگ شدن سینه، لگن خاصره و سرانجام عادت ماهانه است. همه این نشانه ها دلیل بر آن است که دختر نوجوان قادر به تولیدمثل است.»(روان شناسی رشد کودک و نوجوان، دکتر محمد پارسا، تهران، انتشارات بعثت، ص23).
🔹اما نشانه های بلوغ در فقه عبارتند از: احتلام، قاعدگی، برآمدن موی زهار و سن نه سالگی در دختران و پانزده سال در پسران و برخی از فقها سن را به عنوان یک اماره (دلیل ظنی معتبر) می پندارند و برخی هم قائل به موضوعیت آن هستند
3️⃣ بلوغ شرعی
قدر متیقن از روایات رسیده از ائمه(ع) این است که سن بلوغ دختر، نه سال تمام است و این می تواند مبین این معنا باشد که دختر امکان دارد، در این سن به این حدی از رشد جسمی و جنسی برسد به عبارت دیگر روایات متضمن حداقل سن بلوغ است، و بدین ترتیب شارع خواسته است ملاک قانون گذاری در مسایل اجتماعی، حقوقی و مجازات ها را بیان و آن را مشخص کند.
✅ حال اگر کسی در شرایط خاصی، مثلا شرایط جغرافیایی، جسمی، روحی و ... در این سن به حد بلوغ و توانایی جسمی و جنسی نرسید، اسلام راهکارهای مناسب دیگری را در نظر گرفته است، مانند قاعده عسر و لاحرج که تکلیف را از افراد فاقد شرایط برمی دارد. 💠از همین رو حضرت علی(ع) فرموده است:« یجب الصلوه علی الصبی اذا عقل و الصوم اذا طاق،
کودک وقتی اهل درک شد نماز بر او واجب است و وقتی توان و تحمل پیدا کرد روزه بر او واجب است.»(جامع احادیث، شیعه، ج1، ص351)
✅با توجه به آنچه گفته شد، معلوم می گردد:
🔹بلوغ یک امر تعبدی نیست، بلکه یک موضوع خارجی و طبیعی است که شرع مقدس، علائمی برای آن بیان داشته است که همه از حقیقت واحدی به نام بلوغ حکایت دارد.
🔹زن ومرد درپیشگاه خداوند برابر ومساوی اند وتکالیف الهی براساس شرایط وتوانمندی های هر کدام مقرر و وضع شده است،
برای آگاهی بیشتر ر.ک:( مهدی مهریزی، رساله های فقهی، بلوغ دختران، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1376)
https://www.porseman.com/!4973
--------------------------
☑️کانال جامع پاسخ به شبهات وشایعات در
#فضای_مجازی 👇🏻
https://chat.whatsapp.com/Hv3sgchPT7b0s8gtWIJh0A
📱پیام رسان ایتا👇🏻
🆔
https://eitaa.com/joinchat/5701648C9536f328f0
📱ادرس سایت👇🏻
🆔
www.pshobahat.ir
📱پیام رسان اینستاگرام
🆔http://Instagram.com/pshobahat
📱پیام رسان روبیکا👇🏻
🆔
https://rubika.ir/porseshgar
📱 پیام رسان بله👇🏻
🆔
https://ble.ir/porseshgar
📱پیام رسان تلگرام👇🏻
🆔
https://t.me/poorseshgar
📱پیام رسان سروش👇🏻
🆔
sapp.ir/poorseshgar
اَللّهُــــمَّ_عَجـِّــل_لِوَلیِّــــکَ_الفَـــــرَج🎋