افغان-ترانس، تازه ترین پروژه اقتصادی علیه ایران
خط آهن افغان-ترانس پروژه جدیدی با پشتیبانی آمریکا، اروپا و روسیه در منطقه آسیای میانه است که پاکستان را از طریق افغانستان به ازبکستان متصل میکند. تاثیری منفی بر نفوذ اقتصادی ایران در افغانستان خواهد گذاشت. این پروژهای متضاد مسیر خواف-هرات-مزارشریف دانست که تنها ضرر آن متوجه ایران خواهد شد.
افغانستان که تنها راه تنفس تجاریش مسیرهای ریلی است. در ابتدا، از میان همسایگان افغانستان فقط ایران برای سرمایهگذاری روی شبکه راه آهن افغانستان علاقهمندی نشان داد و سپس هیئت مشترک دو کشور در بهمن ۱۴۰۱ ه.ش تفاهمنامه امضا کرد.
اما اکنون پس از یکسال، ازبکستان و پاکستان احتمالاً با نقش آفرینی کشورهای ترکیه و آمریکا، از در رقابت با ایران وارد شده و با هدف ایجاد موانع میان روابط اقتصادی ایران و طالبان و همچنین بی اثر کردن نقش مسیر خواف-هرات و هرات-مزارشریف، درصدد آن هستند.
این پروژه با روابط برخی افراد پرنفوذ در بدنه گروه طالبان با دولت پاکستان و همچنین دولت ازبکستان به طور جدی تری دنبال شده است.
پاکستان که حامی و عامل اصلی پروژه تاپی (پروژه انتقال گاز ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان و هند) است، محرک اصلی این پروژه نیز می باشد. هدف آنها از این پروژه ها تضعیف نفوذ اقتصادی ایران در افغانستان است.
مقامات پاکستان با خط دهی به حکومت طالبان و با هماهنگی ازبکستان، در اردیبهشت ۱۴۰۲ ه.ش دفتر هماهنگی ایجاد کردن.
این پروژه سال ۲۰۲۷ راه آهن آن شروع به کار مینماید، قطارهای این مسیر سالانه بیش از ۵ میلیون تن کالای تجاری را بین کشورهای آسیای میانه و آسیای جنوبی جابجا خواهند کرد. پاکستان و ازبکستان به بازارهای آسیای میانه و جنوب آسیا دسترسی پیدا خواهند کرد و سالانه میلیاردها دلار سود نصیب اسلام آباد و تاشکند خواهد شد.
پاکستان و ازبکستان با ایجاد این راهآهن زمان تحویل کالاهای بین ازبکستان و پاکستان را تا پنج روز و ۳۰ تا ۴۰ درصد هزینه کاهش میدهد.
ازبکستان هزینه پروژه افغان-ترانس در مدت ۵ سال را ۴.۶ میلیارد دلار و پاکستان ۸.۲ میلیارد دلار پیش بینی کرده است، بانک جهانی، بانک سرمایهگذاری اروپا، بانک سرمایهگذاری زیرساختهای آسیایی، شرکت مالی توسعه بینالمللی آمریکا و کشور های روسیه و قزاقستان به سرمایه گذاری روی این پروژه علاقهمندی نشان داده اند. در صورت عملی شدن این پروژه، نقش مهم اقتصادی و تجاری مسیر ایران-افغانستان (خواف-هرات و هرات-مزارشریف) به مرور زمان بی اثر می گردد و بازارهای افغانستان نیز به جای کالاهای ایرانی، مملو از کالاهای تجاری چین و دیگر کشورهای آسیایی خواهد شد. مهم تر از همه، پاکستان به اهداف اصلی خود از جمله ایجاد موانع در روابط حکومت طالبان و ایران، بی اثر کردن نقش مهم اقتصادی و تجاری مسیر خواف-هرات و هرات-مزارشریف، به کارگیری حکومت طالبان برای اجرای پروژه های ملی پاکستان، سیطره بر بازار افغانستان و آسیای میانه و به دست آوردن میلیاردها دلار سود و… خواهد رسید.
منبع:
https://b2n.ir/q67386
🇮🇷
@Qiam_ir