💢 مروری کوتاه بر
#نکات_تفسیری آیات سوره اسراء ( آیات 105 . 106 )
🌺🍃✨🌸✨🌺🍃
🕋 وَ بِالْحَقِّ أَنْزَلْناهُ وَ بِالْحَقِّ نَزَلَ وَ ما أَرْسَلْناكَ إِلَّا مُبَشِّراً وَ نَذِيراً «105»
🦋🦋و ما قرآن را به حقّ نازل كرديم و به حقّ نازل شد و ماتورا جز به عنوان بشارت دهنده و بيمرسان نفرستاديم.
📝پیام ها🔰
🔶1- سلامت قرآن تضمين شده است. هم خداوند قرآن را به حقّ نازل كرد، هم وحى الهى به سلامت به مقصد رسيد و شياطين نتوانستند آسيبى به آن رسانند. «بِالْحَقِّ أَنْزَلْناهُ وَ بِالْحَقِّ نَزَلَ»
🔶2- محور كار پيامبران، بشارت و انذار است و حقِّ كاستن و افزودن بر وحى را ندارند. «مُبَشِّراً وَ نَذِيراً»
🔶3- مسئوليّت پذيرش يا نپذيرفتن مردم با پيامبر نيست و كسى حقّ تحميل عقيده بر ديگران را ندارد. «ما أَرْسَلْناكَ إِلَّا مُبَشِّراً وَ نَذِيراً»
🔶4- بشارت و انذار در كنار هم مؤثّر است. «مُبَشِّراً وَ نَذِيراً»
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼
🕋 وَ قُرْآناً فَرَقْناهُ لِتَقْرَأَهُ عَلَى النَّاسِ عَلى مُكْثٍ وَ نَزَّلْناهُ تَنْزِيلًا «106»
🦋🦋و قرآنى كه آن را بخش بخش كرديم تا آن را با تأنّى ودرنگ بر مردم بخوانى و آن را آنگونه كه بايد به تدريج نازل كرديم.
📝نکته ها👇
🔷يكى از اعتراضهاى كفّار اين بود كه چرا قرآن يكباره نازل نمىشود، «لَوْ لا نُزِّلَ عَلَيْهِ الْقُرْآنُ جُمْلَةً واحِدَةً» «1» اين آيه پاسخى به گفتهى آنان است.
«📖1». فرقان، 32.
📚جلد 5 - صفحه 129
🔷آيات قرآن چون با حوادث مختلف ارتباط دارد و براى رفع نياز همهى طبقات در طول تاريخ است، بخش بخش نازل شده تا با رويدادهاى گوناگون، تطبيق داشته و براى منتظران دلچسبتر باشد. مثلًا اگر آيات جهاد در زمان صلح نازل مىشد، در جايگاه واقعى خود نبود.
🔷تدريج، يكى از سنّتهاى الهى است، چه در آفرينش، كه جهان را در شش روز آفريد و چه در نزول قرآن، با آنكه مىتوانست يكباره نازل كند يا بيافريند.
🔷نزول تدريجى آيات قرآن براى آن بود كه علم به آن توأم با عمل به آن شود. البتّه از نزول تدريجى قرآن، ارتباط دائمى پيامبر صلى الله عليه و آله با مبدأ وحى نيز استفاده مىشود.
📝پیام ها🔰
🔶1- بخش بخش شدن قرآن به اراده خداوند است. «فَرَقْناهُ»
🔶2- تعليم و تربيت و ارشاد، بايد تدريجى باشد. «فَرَقْناهُ عَلى مُكْثٍ»
🔶3- تلاوت تدريجى قرآن، شنونده را براى آيات ديگر تشنه و منتظر مىكند. «عَلى مُكْثٍ» «مُكْثٍ» آرامش همراه اطمينان است.
🔶4- يك مربّى و مصلح، بايد براى دراز مدّت برنامه داشته باشد و از زمان و نيازمندىهاى جديد غافل نباشد. «عَلى مُكْثٍ»
🔶5- گرچه روح بزرگ پيامبر ظرفيّت دريافت همهى وحى را يكجا دارد، امّا مردم كم ظرفيّتند و بايد به تدريج آن را دريابند. «لِتَقْرَأَهُ عَلَى النَّاسِ عَلى مُكْثٍ»
🔶 6- قرآن، علاوه بر جنبهى تعليمى، جنبهى اجرايى هم دارد كه بايد به تدريج اجرا شود. اجراى صدها دستور در جامعهاى كه صدها فساد دارد، يكباره محال است. «نَزَّلْناهُ تَنْزِيلًا»
📚تفسير نور(10جلدى)، ج5، ص: 130
-------------------------------------------------
📚 برگرفته از تفسیرنور
#تفسیر
#سوره_اسراء
❤️🍃
🆔
@QURAN_SOUND114
📎 با ما همراه باشید👆