📇 تفسیر سوره مبارکه
#فتح - آیه ۲۹
📚 مفسر: دکتر رضایی اصفهانی (تفسیر مهر)
🌺 در آخرين آيه به رسالت پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و صفات مسلمانان در تورات و انجيل اشاره مى كند:
🌸 مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُمْ...
🌺نكته ها:
1⃣ در اين آيه نام پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله صريحاً برده شده و او به عنوان رسول خدا معرفى شده است؛ او رسول خداست و خدا به اين امر گواهى مى دهد چه مشركان و مخالفان اسلام بپسندند و چه نپسندند.
2⃣ همراهان و پيروان پيامبر صلى الله عليه و آله، يعنى مسلمانان، در برابر دشمنان اسلام، همچون سدّى فولادين ايستاده اند، اما با برادران مسلمان خود مهربان هستند و سختگيرى نمى كنند.
3⃣ يكى از ويژگى هاى مسلمانان عبادت آنهاست كه دو ركن اصلى آن ركوع و سجود است كه اين دو رمز تسليم در برابر خدا و نفى كننده ى غرور و خودخواهى است.
✅ مسلمان در برابر خدا كرنش و سجده مىكند تا در برابر غير او كرنش نكند.
4⃣ مسلمانان به دنبال خشنودى خدا هستند و پاداش و رزق خود را از او مى خواهند؛ نه براى رياكارى قدم بر مى دارند و نه انتظار پاداش از مردم دارند، بلكه چشمشان به سوى خداست.
5⃣ تعبير «فضل» نشان مى دهد كه مؤمنان واقعى اعمال صالح خود را كمتر از آن مى دانند كه مستحق پاداش الهى باشد؛ از اين رو از فضل و بخشش الهى پاداش مى خواهند.
6⃣ از نشانههاى پيروان پيامبر اثر سجده در چهره ى آنها است. و مقصود يا همان اثر ظاهرى سجده در پيشانى است و يا مفهوم گسترده ترى دارد؛ يعنى آنان چهره اى الهى دارند كه به خوبى نشان مى دهد در برابر خدا، حق، قانون و عدالت تسليم هستند و اين علامت در تمام وجود و زندگى آنان منعكس است.
7⃣ ياران پيامبر صلى الله عليه و آله و مسلمانان به دو گروه مؤمنان شايسته كردار و غير آنها تقسيم مى شوند؛ يعنى برخى مسلمانان بر ايمان و عمل صالح برجا نمى مانند اما گروهى از آنان پابرجا مى مانند كه در اين صورت آمرزش و پاداش بزرگى در انتظار آنان است.
@qurantehran