🖤
#حسن_روحانی_و_همفکرانش در نگاه امام علی علیه السّلام
😤 لِلظَّالِمِ مِنَ الرِّجَالِ ثَلاَثُ عَلاَمَاتٍ: یَظْلِمُ مَنْ فَوْقَهُ بِالْمَعْصِیَةِ، وَ مَنْ دُونَهُ بِالْغَلَبَةِ وَ یُظَاهِرُ الْقَوْمَ الظَّلَمَةَ.
✍《 مردم ستمکار را سه نشان است: با سرکشی به مافوق خود ستم روا دارد، و به زیر دستان خود با زور و چیرگی ستم می کند، و ستمکاران را یاری می دهد》
🔵 نخست میفرماید: «ظالم سه نشانه دارد (نشانه اول این که) با سرکشی به
#مافوق_خود ستم روا می دارد» مردم وصف ظالم را برای چنین شخصی به کار نمی برند، بلکه او را عاصی و نافرمان میدانند؛ ولی هرگاه آن را درست بشکافیم میبینیم داشتن چنین خصلتی ظلم است. نه تنها از این جهت که ظلم معنای وسیعی دارد و هرچیزی که در غیر محل قرار دهند نوعی ظلم محسوب میشود، بلکه از این رو که واقعاً ظلم و ستم بر شخص مافوق است، زیرا ابهت او را دَرهم میشکند و دیگران را به او جسور میسازد و به مدیریت و فرماندهی او لطمه وارد میکند و چه ظلم و ستمی از این بدتر که انسان مدیر و مدبری را در کار خود تضعیف یا فلج کند.
🔵 آن گاه در بیان دومین نشانه ظالم، میفرماید: « و به
#زیر_دستان خود با زور و چیرگی ستم می کند» مصداق روشن ستم همین است که انسان درباره زیر دستانش موازین عدالت را رعایت نکند، حقوق آنها را محترم نشمرد، در میان آنها تبعیض قائل شود، بیش از آنچه در توان دارند از آنها کار بخواهد، سوابق خدمت آنها را فراموش کند، در مشکلات به فکر آنها نباشد و یا حتی بعد از وفاتشان از آنها یادی نکند. همه اینها مصداقهایی برای ستم نسبت به زیردستان است و هر کدام میتواند نشانه ای باشد.
🔵 حضرت در سومین نشانه میفرماید: « و
#ستمکاران را یاری می دهد»
همکاری با ظالمان و ستمگران در هر مرحله که باشد نوعی ظلم محسوب میشود و به همین دلیل کمک به ستمگران یکی از گناهان بزرگ در اسلام شمرده شده است و حتی در روایتی میخوانیم: «هنگامی که روز قیامت فرا میرسد ندا کننده ای ندا میدهد: ظالمان و کمک کاران آنها و شبیهان آنها کجا هستند؟ حتی کسی که قلمی برای آنها تراشیده و یا دوات آنها را برای نوشتن فرمان ظلم آماده کرده همه آنها را جمع میکنند و در تابوتی از آهن مینهند سپس آنها را به جهنّم پرتاب خواهند کرد»
📚 شرح تازه و جامعی بر نهج البلاغه،
ج ۱۴، ص ۸۰۱، حکمت ۳۵۰.
✅ در محــــ قرآن و أهل بيت ــــضر👇👇👇👇
╭─=💕─=💚=─💕=─╮
🌹
@Quranvahlebeyt🌹
╰─=❣─=💚=─❣=─╯