♦️ دانشمندان دیکتاتور
آیا میدونستید که توی "دنیای علم" هم یه جورایی دیکتاتوری وجود داره؟!
🔸 خیلیها تصور میکنند دانشمندان همهش غرق در مشاهده و آزمایشات پیچیده🔍🔭 هستند؛ موجوداتی معصوم که هیچچیزی جز حقیقت و واقعیت براشون مهم نیست. خب، بذارید اینجا یهو بزنم زیر این تصور! این فکر که علم فقط و فقط تابع مشاهده است، به هیچ وجه درست نیست! فکر نکنید ما این حرف رو می زنیم. خیلی از متفکرای غربی هم اینو گفتن.
🔻 حتی میشل فوکو، این فیلسوف فرانسوی کارکشته، گفته:
«قدرت و دانش دست به دست هم میدن و همدیگه رو به وجود میارن.» پس اگه فکر میکنید فقط دانشمندان دارن دنیا رو میچرخونن، اشتباهه! این قدرت 💪 و مناسبات قدرتن که تعیین میکنن کدوم علم باید جلو بره و کدوم نه.
یعنی اگه فکر میکنید قدرت دست دانشمندانِ مخلصه، سخت در اشتباهید! این قدرتمنداناند که میگن کدوم علم باید پیش بره و کدوم نه.
❇️ حالا اگه به فلسفه علم هم یه نگاهی بندازیم، میبینیم که اینجا هم اوضاع یه جورایی مثل یه پادگان نظامیه! 👨✈️🥷توی این فضا، مفهوم جذابی به نام "پارادایم" وجود داره که نشون میده جامعه علمی در برابر تغییرات اساسی و بنیادین چنان مقاومت میکنه که انگار انقلابی در شرف وقوعه. همه میگن: "نه بابا، علم که مقدس و بینقصه!" ولی وقتی دیگه واقعاً نمیشه جلوی تغییرات رو گرفت، اونوقت یه انقلاب علمی از دل همون مقاومتها بیرون میزنه. پس این وسط، دانشمندها هم یه جور دیکتاتوری دارند... اما به شیوه خاص خودشون!
#نقد_الحاد_مدرن
#نظریه_تکامل
🎙رادیو سایهبان |
@radiosayeban