🔰
#یادداشت | انس با کتاب به سبک آیتالله خامنهای - ۴
#ادامه_یادداشت
* معرفی کتاب در عین کتابخوانی
🔸 رهبر انقلاب آنقدر درکتابخوانی سرآمد بودند که در جوانی محل رجوع برای معرفی کتاب هم قرار می گرفتند. ایشان در این باره میفرمایند: «قبلها در دوران مبارزات، خود من این کار [معرفی کتابهای خوب به جوانان] را میکردم؛ یعنی اصلاً کتابهایی را میخواندم، به قصد این که ببینیم به درد چه کسی میخورد، یا کجاهایش به درد چه کسانی میخورد و یادداشت میکردم. جوانانی که با من رفت و آمد داشتند – عمدتاً در مشهد، یا در دورهای که مشهد نبودم؛ تبعید بودم - من اسم میدادم که این کتابها را بخوانید؛ این کتابها هم متنوّع بود. الان هم میشود این کار را کرد و مجموعهای را در نظر گرفت... این که هرکس به ما مراجعه کرد و گفت من چه کتابی را بخوانم، بشود یک فهرست و سیاهه خوبی به او داد. البته کار قابل بررسی ای است.» ۱۳۷۷/۱۱/۱۳
* نقشآفرینیِ اثرگذار در حوزهی کتاب
🔹 تسلط به کتب و آثار معروف در سطح جهان و آگاهی از اثرگذاری آنها علاوه بر معرفی برای مطالعه، سبب شده بود که ایشان ایدهی یک طرح فرهنگی مهم را با نویسندگان در میان بگذارند و آن کتابی درباره انقلاب اسلامی بود که قبل و بعد از آن را به درستی در قالب یک داستانِ گیرا به تصویر بکشد تا جایی که ناشرها از سراسر جهان خود مشتاقانه به دنبال ترجمه آن باشند. ایشان یک بار در این زمینه مثالی زدند و گفتند که شما کتاب «دن آرام» شولوخف را بینید که چقدر جهانی شده؟ همه این «دن آرام» را خواندهاند با اینکه دو سه جلد است. مضمون حرف آقا این بود که وقتی کتاب را میخوانید، چقدر لذت میبرید و چقدر حس مثبتی نسبت به این کتاب پیدا میکنید. و باز تأکید میکردند که این کتاب را بخوانید و ما در این تراز و در این سطح، کتابی که جهانی بشود نداریم. (با محسن چینیفروشان در کتابخانه شخصی رهبرانقلاب)
🔸 این دغدغه را ایشان یک بار هم در زمینه زندگینامه نویسی مطرح کردند. آنجا که در جلسهای مثال کتاب رومن رولان را زده و گفته بودند؛ ما کسی مثل رولان نداشتهایم که بیاید زندگینامهی بزرگان انقلاب را بنویسد. (با محسن چینیفروشان در کتابخانه شخصی رهبرانقلاب)
🔹 شاید همین تأکیدات سبب شد که پس از اتمام جنگ، عدهای کمر همت ببندند تا خاطرات جنگ رزمندهها را ثبت کنند. رهبر انقلاب در ادامه ترویج همین سنت کتابخوانی تقریظهای خود بر برخی آثار خواندنی و فرهنگساز خصوصا در حوزه دفاع مقدس را در اختیار جامعه قرار دادند و امروز این حرکت تبدیل به حرکتی جریانساز و فرهنگساز شده است. این تقریظها علاوه بر اینکه نوعی تشویق نویسنده و تایید مطالب کتاب است حس ناب خود رهبر انقلاب را با قلم ایشان به تصویر میکشد و در عین حال یک دستورالعمل فرهنگی برای نویسندگان و فعالین فرهنگ و ادب است. اینکه چه بنویسند؟ چطور بنویسند؟ چه چیزهایی را چاپ کنند؟ و چه نکاتی را در کتابهایشان مد نظر قرار دهند؟ از همین تقریظهاست که میتوان کمک فکری و راهنمایی فرهنگی کسب کرد. این روند ادامه یافت تا جایی که بسیاری از نویسندگان نوپا با این تشویقها و راهنماییها تبدیل به بزرگان ادبیات مقاومت شدند.
🔸 توجه به تولید کتاب، کتابخانهها، نویسندگان، نشریات و حتی مسائلی همچون مسئله کاغذ همیشه و در همهی دورانها بهدقت مورد توجه ایشان بوده است. چرا که معتقد هستند: «اگر بتوانیم فرهنگ کتابخوانی را در کشور رایج کنیم و در کنار آن، تولید کتاب را هم خوب گسترش دهیم، بخش عمدهای از وظایف فرهنگی دولت جمهوری اسلامی، بدین وسیله انجام خواهد گرفت... جای کتاب را هیچ چیز پر نمیکند و باید کتاب را ترویج کرد.» ۲۱/۰۲/۱۳۷۲
@rahbari_plus