🔴ترکیه در عصر ظهور
#بخش_دوم
✍️ مصطفی امیری
✅ اختلاف ترکها با غربیها
▪️شعلههای آتش جنگ قبل از ظهور به غربیها (هرج الروم) محدود نخواهد شد. بلکه اختلاف ترکها با رومیها نیز به دلیل تضاد منافع در مناطق مختلف، یکی دیگر از عواملی است که جنگها در سراسر جهان شعلهور خواهد شد:
▪️«فَإِذَا خَالَفَ التُّرْكُ الرُّوم و كَثُرَتِ الْحُرُوبُ فِی الْأَرْض[1]؛ يَتَخَالَفُ التُّرْكُ وَ الرُّومُ وَ تَكْثُرُ الْحُرُوبُ فِي الْأَرْضِ وَ يُنَادِي مُنَادٍ مِنْ سُورِ دِمَشْقَ وَيْلٌ لِأَهْلِ الْأَرْضِ مِنْ شَرٍّ قَدِ اقْتَرَب»[2].
▪️در تراث مهدوی، دو اصطلاح «اخوان الترک» و «الترک» ذکر شده است که الزاما یکی نیستند و گاهی به حسب قرینه با هم فرق دارند.
▪️«اخوان الترک» از بازیگران فعال در صحنه تحولات فتنه شام قبل از ظهور هستند که سرانجام به جزیرۀ الشام در شرق سوریه حمله نظامی میکنند:
▪️«تُخْسَف قَرْيَةٌ مِنْ قُرَى الشَّامِ تُسَمَّى الْجَابِيَةَ وَ تَسْقُطُ طَائِفَةٌ مِنْ مَسْجِدِ دِمَشْقَ...وَ سَيُقْبِلُ إِخْوَانُ التُّرْكِ حَتَّى يَنْزِلُوا الْجَزِيرَة»[3].
▪️از سویی، تُرکها در تنازع و اختلاف با رومیها، موجب گسترش جنگ در نقاط مختلف خواهند شد:
▪️«يَتَخَالَفُ التُّرْكُ وَ الرُّومُ وَ تَكْثُرُ الْحُرُوبُ فِي الْأَرْض»[4].
✅ مقصود از «اُمم ترک» در کتب تاریخی و اسلامی
▪️در کتب تاریخی و احادیث اسلامی، از ترک مغول تا قفقاز و آسیای میانه تا روسیه و ترکیه تا شمال غربی ایران و آذربایجان را شامل میشود و به قبائل الترک و أُمم الترک نامیده میشوند.
▪️ازجمله پیشگویی هجوم مغولان ترکتبار به بلاد اسلامی که در بیان پیامبر در کتب فریقین ذکر شده است:
▪️«يَجِيءُ قَوْمٌ صِغَارُ الْعُيُونِ عِرَاضُ الْوُجُوهِ كَأَنَّ وُجُوهَهُمُ الْحَجَفُ، فَيُلْحِقُونَ أَهْلَ الْإِسْلَامِ بِمَنَابِتِ الشِّيحِ كَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَيْهِمْ و قَدْ رَبَطُوا خُيُولَهُمْ بِسَوَارِي الْمَسْجِدِ فَقِيلَ لِرَسُولِ اللهِ: يَا رَسُولَ اللهِ مَنْ هُمْ؟ قَالَ: التُّرْكُ»[5].
▪️مناطق قفقاز و روس نیز از قبائل ترک محسوب میشوند هرچند تحت تاثیر امپراطوری روم، بعدها مسیحی شدند اما اصالتاً ترک هستند.
▪️از اینرو باید به حسب قرینه تشخیص داد در هر گزاره حدیثی و تاریخی کدام مقصود است؟
✅ مقصود از «اقوام تُرک» در احادیث مهدویت
▪️اما در احادیث مهدویت همانطور که بیان شد صرفاً دو عبارت ذکر شده است: از اختلاف و تنازع نظامی «ترکها» با رومیها سخن به میان آمده است که روسیه میدانند[6].
▪️و نیز نظامیان «اخوان الترک» در تحولات فتنه شام ذکر شده که ترکیه برشمردند[7].
▪️بنابراین به حسب قرینه، فرق میکند[8] و ازجمله قرائن این است که اگر سخن از قرقیسیا، جنگ با سفیانی و حوادث فتنه شام بود، مقصود ترکیه است زیرا جنگ بر سر کنز فرات در مرزهای این کشور است[9].
▪️اما اگر سخن از همپیمانی با رومیها در نفوذ به ممالک مسلمین و سپس اختلاف و تنازع نظامی ترکها با رومیها بود، دو قول است:
▪️«فإِذَا استَثارَت عَلَيكُم الرُّومُ وَ التُّرك وجُهِّزَتِ الجُيوشُ...و يَتَخالَفُ التُّركُ وَالرّومُ و تَكثُرُ الحُروبُ فِي الأَرض»[10].
▪️دیدگاه اول: مقصود از ترک در حدیث فوق، روس ها است[11] کما اینکه در قرون اخیر اشتراک روسیه با غربیها در ایجاد فرقههای استعماری و تلاش برای نفوذ در کشورهای اسلامی اما اکنون اختلاف و تقابل نظامی روسیه با غربیها مشهود است[12].
▪️دیدگاه دوم: بعد از رخداد «مارقة الشام» و اعلام خروج آنان از سیطره حاکمیت دمشق، پیشرَوی نظامی اخوانالترک در شرق سوریه از علل اصلی اختلاف ترکها با غربیهاست، لذا مقصود ترکیه است.
#ادامه_دارد
✅ پینوشت:
۱. طوسی، الغیبة، ص۴۴۱.
۲. طوسی، الغیبة، ص۴۶۳.
۳. نعمانی، الغیبة، ص۲۸۰.
۴. طوسی، الغیبة، ص۴۶۳.
۵. حاکم نیشابوری، المستدرک علی الصحیحین، ج۴، ص۵۲۱.
۶. کورانی، عصر الظهور، ص۳۹-۴۰.
۷. کورانی، المعجم الموضوعی لإحادیث الإمام المهدی، ص۶۰۶-۶۰۷.
۸. کورانی، فرهنگ موضوعی احادیث امام مهدی، ص۷۹۲.
۹. کورانی، فرهنگ موضوعی احادیث امام مهدی، ص۷۹۷.
۱۰. طوسی، الغیبة، ص۴۶۳.
۱۱. کورانی، معجم الأحادیث الإمام المهدی، ج۲، ص۱۱۰.
۱۲. کورانی، المعجم الموضوعی لإحادیث الإمام المهدی، ص۴۵۶.
┄┄┅┅┅❅راه خدا❅┅┅┅┄┄
@RAHEKHODA