─═ঊ 🦋🍃🔮🍃🦋ঊ═─
نبرد خوشاب ؛ رویارویی مستقیم ایران و بریتانیا
قسمت اول
🔸️ در فوریه ۱۸۵۷ میلادی در ۱۰ کیلومتری شهر برازجان در استان بوشهر ، نبردی تاریخی بین دولت ایران و امپراطوری بریتانیا به وقوع پیوست که دو طرف آن خود را پیروز نبرد می دانند.
🔸️ریشه درگیری به اهمیت هندوستان برمی گشت؛ این سرزمین انبار ثروت جهان بود که منابع آن برای بریتانیا بسیار مهم و حیاتی بود.
🔸️ بنابراین سران لندن در تلاش بودند تا با ایجاد مناطق حائل و روی کار آوردن حکام دست نشانده ، مانع از تهدید این مستعمره خود توسط دیگر قدرت های جهانی به خصوص روسیه تزاری شوند.
🔸️با توجه به جغرافیای مناطق غربی شبه قاره و کوهستانی بودن آن ، تنها مسیر زمینی دستیابی به هند ، از شهر هرات می گذشت ؛ فلذا انگلستان از مدت ها قبل که مترصد فرصتی بود تا هرات را از ایران جدا ساخته و حکومتی وابسته به خود را بر آن ناحیه استراتژیک مسلط سازد.
🔸️" دوستمحمد خان" ( از طایفه بارکزایی ) حاکم کابل و قندهار فردی جاه طلب بود که با هماهنگی انگلستان ، هرات را در سال ۱۸۵۶ میلادی تصرف کرد و خواستار استقلال آن از ایران شد.
🔸️ناصرالدین شاه نیز بلافاصله عمویش "سلطان مرادمیرزا حسام السلطنه" را عازم این شهر ساخت و با تدابیر وی هرات توسط سپاه ایران فتح گردید.
🔸️ارتش انگلیس با تجربه ای که از نبرد سابق داشت به جای رویارویی در هرات ، ازطریق قوای دریایی خود به بندر بوشهر حمله و آن را تصرف کرد ( البته در نبرد ریشهر با مقاومت شدید تفنگچیان باقرخان تنگستانی تلفات سنگینی را متحمل شد ).
🔸️ژنرال جیمز اوترام فرمانده نیروهای بریتانیایی قصد داشت پیشروی به داخل نقاط مرزی ایران را ادامه دهد ولی متوجه شد ۴۰۰۰ نیروی مسلح در شیراز تحت فرماندهی "مهرعلی خان شجاع الملک نوری" حضور دارند بنابراین در مشورت با سایر فرماندهان انگلیسی از جمله " ژنرال استاکر " تصمیم گرفت تقاضای نیروی کمکی کند.
🔸️در همین حین شجاع الملک فرمانده لشکر فارس نیز که از مسیر فیروز آباد عزم حرکت به برازجان را داشت ، در راه با ایل خان قشقایی " محمدقلی خان " ملاقات کرده و از او طلب نیرو نمود.
🔸️ایلخان نیز سخاوتمندانه ۷۰۰ سوار زبده به فرماندهی "سهراب خان قشقایی" (فرزند مصطفی قلی خان ) را در اختیار قشون ایران قرار داد .
🔸️لشگر فارس به فرماندهی شجاع الملک در روستای "نی نیزک" مستقر شد و خوانین بزرگ استان بوشهر از جمله باقر خان تنگستانی ، حسین خان دشتی و حسن خان برازجانی نیز با وی ملاقات کرده و آمادگی خود را جهت حمله به بوشهر اعلام داشتند.
🔸️لکن ضعف و انفعال شجاع الملک باعث شد زمان زیادی از کف ایرانیان رفته و نیروهای کمکی انگلیس به بوشهر وارد شوند و در ۱۴ بهمن ۱۲۳۵ شمسی ، با ۳۵۰۰ نیروی پیاده ، ۳۰۰ سواره و ۱۸ عراده توپ جنگی به سمت برازجان حرکت کردند.
─═ঊ 🦋🍃🌺🍃🦋ঊ═─
سروش: 👇👇👇
sapp.ir/raheroshan_khamenei
ایتا: 👇👇👇
Eitaa.com/raheroshan_khamenei
─═ঊ 🔮🍃🌺🍃🔮ঊ═─