#آموزش
#علوم_قرآنی
استاد آیت الله محمد هادی
#معرفت
🔅🔅🔅
🔰ادامه درس هفتم: تعداد سورهها و آيات قرآن
▫️قرآن با ١١٤ سوره نازل شده و به همين صورت فعلى، نه كم و نه زياد، از طريق پيامبر صلى الله عليه و آله با نقل صحابه و تابعين بهدست ما رسيدهاست. اين عدد متواتر است؛ زياد بر اين فاقد اعتبار و كمتر از اين فاقد دليل است.
▫️تعيين فواصل آيات (يعنى اينكه هر آيه تا كجا ادامه دارد)، امرى اجتهادى نيست؛ بلكه امرى است توقيفى كه با دستور و نظر پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله بوده و از آن بزرگوار منقول است. اينگونه نيست كه با تمام شدن مطلب، آيه پايان يابد؛ چه بسا در وسطِ مطلب و در اثناءِ آن، آيه تمام مىشود با آنكه مطلب هنوز ناتمام است و در آيۀ بعد تمام مىشود. پس كوتاهى و بلندى هر آيه به مطالب مندرج در آن بستگى ندارد و صرفاً امر توقيفى است. (اينكه گذشتگان در تعداد آيات اندكى اختلاف نظر دارند، بدين جهت است كه پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله احياناً در جايى از آيه توقف فرموده و به تلاوت ادامه نمىدادند. به همين دليل گمان مىرفت كه آيه تمام شدهاست).
▫️از ابن عباس نقل شدهاست كه: كل آيات قرآن ٦٦٠٠ آيه و همۀ حروف قرآن ٣٢٠٦٧١ حرف است. در تعداد كلمات قرآن اختلاف است؛ برخى ٧٧٢٧٧، دستهاى ٧٧٩٣٤، گروهى ٧٧٤٣٤ و عدهاى ٧٧٨٠٧ كلمه شمردهاند.
▫️تعداد صحيح آيات، طبق روايت كوفيان - كه صحيحترين و قطعىترين روايات است - ٦٢٣٦ آيه است كه از مولى اميرمؤمنان عليه السلام روايت شدهاست. ١اكنون عدد آيات قرآن در مصحف شريف همين رقم است. اين شمارش مبنى برآن است كه اولاً: «بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ» در سورۀ حمد يك آيه محسوب شود و در ديگر سورهها آيۀ مستقل بهحساب نيامده باشد. ثانياً: حروف مقطعه در اوايل سوَر، يك آيه محسوب شود.
📝پرسش
١. براى قرآن چند نام ذكر كردهاند؟ چهار نام كه در خود قرآن به عنوان اسم به كار رفته كدام است؟
٢. معناى سوره و آيه چيست؟ به كار بردن سوره و آيه دربارۀ قرآن توسط چه كسى انجام شده است؟
٣. نحوۀ نامگذارى و تعداد آيات هر سوره چگونه و توسط چه كسى انجام شده است؟
٤. سه نام معروف ديگر سورۀ حمد را ذكر كرده و وجه تسميۀ آنها را بيان كنيد.
٥. نامهاى زير در ارتباط با سورههاى قرآن به چه مفهومى است؟
سبع طوال، مئين، مثانى، حواميم، ممتحنات، مفصّلات.
٦. تعداد صحيح آيات قرآن - كه از اميرمؤمنان عليه السلام نقل شده - چقدر است و «بسم اللّه الرحمن الرحيم» هر سوره در اين شمارش چگونه حساب شده است؟
٧. منشأ اختلاف نظر جزئى گذشتگان در تعداد آيات چيست؟
📚آموزش علوم قرآنی، صفحه 60
🌴🌴🌴
قدر
#وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس
#خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom