یَا کَاشِفَ کُلِّ مَکْرُوب
📝 نکات سخنرانی سلوک کاربردی، قسمت ۳۲
#حجت_الاسلام_انجوی_نژاد
📆 جلسه هفتگی، ۱۴۰۲/۰۹/۱۸
⚖ حقوق در سلوک کاربردی
💠 انواع حقوق که در جلسه پیش به آن پرداخته شد:
۱- حقالله
۲- حقالناس
۳- حقاللهِ حقالناسی
🔸 حقوق اعضا و جوارح
بهجز موارد بالا، یک حقوق دیگر بهنام حقوق اعضا و جوارح نیز داریم. این حق مانند یک شمشیر دولبه است؛ یعنی پاکی مطلق از گناه برای یک عضو از بدن، بهتر از پاکی نصفونیمه تمام اعضا و جوارح است.
✔️ اگر یک عضو از بدن بهطور کامل از گناه پاک باشد، کمکم بقیه اعضا را نیز پاک میکند. امیدِ چنین آدمی به صلاح و رستگاری بیشتر است.
💡 وقتی یک گناه را بهطور مطلق ترک کردی، خداوند توفیق ترک سایر گناهان را هم به تو میدهد.
🤲 توبه نصوح یکشبه خیلی خوب است؛ اما کار هر کسی نیست چون معمولاً آدمها قدم به قدم گناه را ترک میکنند.
🤔 هر کدام از ما، روی یک عضو تسلط بیشتری داریم؛ عصمت درجهبندی دارد. یک نفر روی زبانش خیلی مسلط است، یک نفر روی چشمش و ... . همان عضو را پاک مطلق کنیم تا به پاکی تمام اعضا برسیم.
🔅 شیخ انصاری فردی است که میگوید در طول ۳۰ سال، مرتکب یک مباح هم نشدم. اگر توصیه کنیم که شبیه ایشان باشید، دیگر سلوک کاربردی نیست؛ چون سلوک کاربردی یعنی میشود در مسیر صلاح و رستگاری پیش بروی؛ یعنی عضوی که در آن عصمت ببشتری داری را پیدا کن، بعد آن را تقویت کن، بقیه اعضا هم کمکم پاک میشود.
❇️ برای مواردی که در آن عصمت دارید، خدا را شاکر باشید و غره نشوید؛ چون روزی خداوند بوده است. بعد از آن، خداوند قدرت شما را بیشتر میکند و در مسیر پاک کردن تمام اعضا حرکت میکنید.
👹 مشکل این است که شیطان هم از عصمت شما در یک مسئله آگاه است و وسوسه خود را روی آن موضوعی که عصمت دارید نمیگذارد؛ شیطان تمام تلاش و وسوسهاش برای مواردی است که شما در آن نقطه ضعف دارید.
♻️ امام صادق (ع) میفرمایند اگر روی مشکلی که دارید، کنترل نداشته باشید، همان مشکل بقیه حسنات شما را هم جذب و تبدیل به سیئات خواهد کرد.
⚠️ روی مواردی که مشکل ندارید تمرکز کنید و آن مواردی که مشکل دارید را جدی بگیرید. قسمتهای خوبت را تقویت کن و حتماً شکرگزار آن باش. برای قسمتهای بدت هم تمرین کن.
🔻 برای مواردی که مشکل ندارید، عصمت کسب کنید و برای مسائل مشکلدار خود توبه کنید. هرگز نگویید که مشکل من همین یک مورد است چون تا آخر همین یک مورد باقی نمیماند.
❗️ پیامبر (ص) میفرمایند: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ»؛ بعد شما میگویی همه رفتارهایم خوب است، فقط اخلاقم بد است؟! مانند این است که بگویی فلانی همه چیزش خشک است، فقط در وان خوابیده است! این موضوع هم همینقدر پارادوکس و متضاد است. اگر اخلاق نداری، سینه زدن، اعتکاف رفتن و ... بیخود است؛ این موارد همگی مقدمه اخلاق است.
💠 حق معرفت
اقسام معرفت:
- معرفت الهی
- معرفت انسانی
- معرفت به معنای عقل
✴️ معرفت، تجلی یک صفت خیلی مهم خدا در انسان است. وجه تمایز انسان با سایر موجودات کره زمین معرفت است.
🔰 معرفت نسبت به خدا و بندگان:
🔸 معرفت ایجاب میکند اول خدا و رفتارش و بعد خود و رفتارت را به تصویر بکشی. جملاتی که اباعبدالله (ع) در دعای عرفه دارد را ببینید. ابتدا خدا را از بُعد صفات معرفتی خدا معرفی میکند. سپس انا الذیها را میگوید و خود را معرفی میکند.
❇️ اعتراف به قصور در پیشگاه الهی، یک کار معرفتی است.
🔅 معرفت الهی یعنی شناخت خداوند بهعنوان مَشتی و معرفت به خود یعنی شناخت خودمان بهعنوان کسی که مشتی نیست.
🤲 خدا در دعای عرفه اینگونه پاسخ میدهد که «فَقَدْ جَعَلْتُ الإِقْرارَ بِالذَّنْبِ الَيْكَ وسِيلَتِي»، وسیله من همین بود که تو بفهمی آن چیزی که لازم بوده باشی، نشدی.
🆔
@rahpouyancom