⭕️ دو مزیت ناپیدای فضای مجازی برای جمهوری اسلامی
✍️ احمد زیدآبادی، فعال سیاسی اصلاح طلب
🔹وزیر اطلاعات "استفادۀ دشمن از فضای مجازی" را در کنار "تروریسم" و "بهرهبرداری از اعتراضات اجتماعی" سه تهدید جاری علیه نظام معرفی کرده است.
🔹اگر منظور ایشان از قرار دادن فضای مجازی در کنار دو تهدید دیگر، به منظور زمینهسازی برای اعمال محدودیت علیه شبکههای اجتماعی باشد، باید گفت که وی مسئله را به صورتی معکوس دیده است.
🔹فضای مجازی برای تمام کشورهای جهان در کنار مزایا، مشکلاتی نیز در بر دارد که یکی از این مشکلات، نشر خبرهای جعلی و بیاساس با اهداف سیاسی یا غیراخلاقی است/ جوامع بالغ برای رفع این مشکل، هیچکدام در صدد محدودسازی تکنولوژی دنیای مجازی برنمیآیند و هر کدام دنبال راهکاری مشروع برای رفع یا کاهش مشکل بدون ایجاد محدودیت برای آزادیِ بیانِ مردم خود هستند.
🔹فضای مجازی برای نظام جمهوری اسلامی در کنار سایر مزایای معمولش، دو کارکرد بسیار مفید اضافه هم دارد که معمولاً مورد توجه قرار نمیگیرد.
🔹اول اینکه بسیاری از مردمِ تحت فشار که از شرایط زندگی خود به شدت ناراضیاند، بخشی از خشم خود را با بیانِ تند نظراتشان در فضای مجازی خالی میکنند و به قول روانشناسان از این طریق تخلیۀ روانی میشوند.
🔹معمولاً مردم ناخشنود و خشمگینی که راهی برای تخلیۀ خشم خود از طریق اعتراض و پرخاش کلامی پیدا میکنند، به میزانِ کمتری در مقام عمل خشم خود را به نمایش میگذارند. این مکانیسم از منظر سیاسی و اجتماعی امری ثباتزاست و از شدت اعتراضهای میدانی میکاهد.
🔹دوم اینکه فضای مجازی امکانی برای عرضِ اندام تمام نیروها از جمله نیروهای مدعی جانشینی جمهوری اسلامی فراهم کرده است و در واقع به مثابۀ آینهای برای نمایش عیب و هنر آنان عمل میکند.
🔹معمولاً هر گاه فرد یا جریانی به دلیل اعمال محدودیت سیاسی یا ارتباطی، امکان عملی طرح نظرات و دیدگاههای خود را نداشته باشد، میتوان از طریق تبلیغات از آنها اسطوره ساخت و افکار عمومی را به توان ناداشتهشان برای حل مشکلات کشور امیدوار کرد؛ اما وقتی تریبونی عمومی برای ارائۀ اندیشهها و راهکارها و برنامهها برای تمام مدعیان فراهم باشد، افراد و جریانها خواه ناخواه مجبورند تواناییها و داشتهها و گرایشهای واقعی خود را برملا کنند. قاعدتاً با سخنان عوامپسند بعضاً میتوان نظر جمعی از تودهها را به خود جلب کرد، اما اهل اندیشه و نظر، قادر به تمیز دوغ از دوشابند و از اقبال به نیروهای فاقد توانایی واقعی پرهیز میکنند. بدون حمایتِ مؤثر صاحبنظران نیز، هیچ جریان سیاسی شانسی برای تبدیل شدن به یک نیروی تعیین کننده نخواهد داشت.
🔹در حقیقت، یکی از دلایلی که اجتماعِ صاحبنظران ایرانی تاکنون به نیروهای مدعی جانشینی جمهوری اسلامی روی خوش نشان نداده است، امکان شنیدن نظرات و راهکارهای آنهاست که این نیز عمدتاً به مدد فضای مجازی صورت گرفته است.
🔹به نظرم اگر حکومت پهلوی نیز به جای منکوب و سرکوب کردن نیروهای سیاسی معارض خود، تریبونی در اختیار آنان میگذاشت تا نظرات و برنامههای خود را در مواجهه با کارشناسان و اهل فن با جامعه در میان بگذارند، به احتمال زیاد آن سرنوشت تلخ را پیدا نمیکرد.
🔹در هر صورت، ایجاد محدودیت و ممنوعیت در فضای مجازی، این دو مزیت را از جمهوری اسلامی میگیرد و آن را با وضعیتی بغرنجتر روبرو می کند./ کانال احمد زیدآبادی
@Rasad_tahlil