آیا دیپلماسی اقتصادی دولت، بر رشد اقتصادی و رفاه تأثیر گذاشته است؟
با سیاست دیپلماسی همسایگی دو اتفاق جدی افتاد: اول حجم تجارت خارجی به شدت افزایش پیدا کرد؛ به گونهای که با برخی از کشورهای همسایه تا پنج برابر شد و برخی سه برابر و تجارت خارجی با همه کشورهای همسایه افزایش پیدا کرد. همچنین برخی از گرهها باز شد؛ برای نمونه، وقتی با ترکمنستان قرارداد سهجانبه بسته شد، دیگر قطعی یا افت فشار گاز در شمال کشور برطرف شد؛ یعنی اگر امسال گاز قطع نشد، یکی از آثار اتخاذ سیاست دیپلماسی اقتصادی همسایگی دولت سیزدهم بوده است.
مسئله دوم اینکه دیپلماسی را متوازن کرد؛ با اتخاذ دیپلماسی متوازن، با وجود اینکه دشمن با تمام توان در پی تشدید تحریمها بود تا اقتصاد ایران را فلج کند، فروش نفت نسبت به ابتدای دولت سیزدهم بیش از ۲.۵ برابر شده است. به تبع این مسائل، رشد اقتصادی که در دهه گذشته حدود صفر بود، در یک سال و نیمی که از عمر دولت سیزدهم میگذرد، به عدد ۳.۷ درصد رسیده است.
تورم در شهریور ۱۴۰۰، حدود ۶۰ درصد بود که در اسفندماه به ۳۵ رسید و تقریباً نصف شد. با وجود اینکه اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ اصلاح ارز ترجیحی صورت پذیرفت که در بلند مدت خلق پول را از بین میبرد و اثر کاهش تورمی دارد؛ اما در کوتاهمدت تورم خلق میکرد؛ به همین دلیل یارانه نقدی پرداخت شد. یارانهای که قبلاً ۴۵ هزارتومان بود، بین ۳۰۰ تا۴۰۰ هزار تومان افزایش داشت. با وجود اینکه یک سیاست تورمزای اصلاحی صورت گرفت، امروز میزان تورم در کشور حدود ۴۰ درصد است. اگر سیاست اصلاح تورمی انجام نمیشد، الآن تورم ۳۰ درصد بود، حالا سیاست اصلاحی اعمال شد، میزان تورم به ۴۰ درصد رسید. سؤال این است که آیا تورم ۴۰ درصدی تورم خوبی است؟ خیر، تورم خوبی نیست و از تورمهای میانگین ما بالاتر است؛ اما اگر تورم ۶۰ درصدی با آن سرعت رشد مسیر خود را ادامه میداد، کار بسیار سخت میشد.
کارشناسان اقتصادی و حتی خود بانک مرکزی نرخ تورم ۸۰ درصدی را برای امسال پیشبینی کرده بودند. مهمترین دلایل کاهش میزان تورم به سیاستهای راهبردی دولت برمیگردد؛ یعنی دولت به جای خلق پول در اقتصاد، افزایش فروش نفت را بدون توجه به تحریمها دنبال کرد و منابع حاصل از آن را برای تأمین مصارف بودجهای و توسعهای به کار گرفت. در واقع، بهجای خلق پول، تولید و کارخانههای تولیدی به راه افتاد و رشد اقتصادی کم کم جان گرفت.
از طرفی دولت با برنامهای منسجم به دنبال جلوگیری از فرار مالیاتی است و اگر تا شهریور۱۴۰۰ دو و نیم میلیون مودی مالیاتی در کشور داشتیم، با عملکرد دولت تعداد مودیهای مالیاتی به ۴ میلیون نفر رسیده است. از این رو، طبق اعلام دولت، بیش از سقف ابلاغی برنامه امسال، مالیات جذب شده است و این امر نشان میدهد افرادی که در گذشته فرار مالیاتی داشتند، امروز مالیات پرداخت میکنند. این موضوع به نوبه خود، الگوی خوبی به منظور تحقق اصلاح ساختار اقتصاد کشور است.
🆔
رسول در روبیکا👇
https://rubika.ir/rasull313
رسول در ایتا👇
https://eitaa.com/rasul313