آیا برجام برای ما منافع اقتصادی دارد؟
برای درک بهتر موضوع برجام و موضوعات اقتصادی مربوط به آن باید چند نکته را مد نظر قرار دهیم:
الف ـ برجام قراردادی بینالمللی است که مانند سایر قراردادها برخی امتیازات را میگیریم و برخی امتیازات را میدهیم. البته همچنان در باره وزن امتیازات داده و ستانده بر اساس آن اختلاف نظر وجود دارد. بنابراین نمیتوان گفت به ضرر ماست یا امضا نمیشد بهتر بود. مشکل بر سر اصل برجام نیست، مشکل بر سر نحوه اجرای برجام است.
ب ـ در گذشته ما هزینه و امتیازاتی را بر اساس برجام دادهایم؛ ولی از منافع آن بهره نبردهایم تا اینکه ترامپ از برجام خارج شد. اگر گفته میشود برجام خسارت محض بود، به این دلیل بوده است، نه توافقنامهای به نام برجام. برخی کارشناسان معتقدند، امضای برجام میتواند تا حدود ۳۰ درصد بر تولید داخل و رونق آن تأثیرگذار باشد که ۱۷ درصد آن مربوط به پایین آمدن هزینه تولید و حدود ۱۳ درصد هم روان شدن و تسهیل واردات و صادرات است؛ لذا بر اساس منافع ملی ما مذاکرات احیای برجام را آغاز کرده و مشروط به همین موضوع ادامه میدهیم. بنابراین اگر منافع ما در مذاکرات تضمین نشود، دلیلی برای ادامه مذاکرات نداریم.
ج ـ سیاست ابلاغی رهبری در مورد خنثیسازی تحریمها مغایرتی با تلاش برای رفع آنها ندارد. اتفاقاً دولت سیزدهم به این دلیل موفق به برداشتن گامهای رو به جلو در مذاکرات احیای برجام شده است که با قدرت در مسیر خنثیسازی تحریمها گام برداشته است. بنابراین، معطوف به این نکات میتوان گفت، حل مشکلات اقتصادی ما به برجام گره نخورده است و در مدیریت اقتصادی دولت برجام نقش محوری ندارد؛ ولی اگر نواقص برجام رفع شود و ایران بتواند از مزایای برجام استفاده کند، حتماً تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد ایران خواهد داشت.
🆔
رسول در روبیکا👇
https://rubika.ir/rasull313
رسول در ایتا👇
https://eitaa.com/rasul313