🔰 هفده شوال روزی است که حضرت علی(ع) با عمربن عبدود پهلوان معروف عرب مبارزه کرد و او را شکست داد و پرچم اسلام را سر بلند و پرچم کفر را واژگون ساخت، به همین دلیل این روز را به عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای نامیده اند.
🔰 این روز توسط شورای فرهنگ عمومی تصویب شده و به تایید شورایعالی انقلاب فرهنگی رسیده و ابلاغ شده است.
🔰 درج و تصویبˈ روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ایˈ در متن تقویم رسمی کشور، با هدف پاسداری و ترویج فرهنگ ارزشمند پهلوانی و جوانمردی و همچنین در راستای اهداف سازمان یونسکو در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی ناملموس انجام شده است.
🔰 این مناسبت فرهنگی بتواند بهانه خوبی برای ترویج اخلاق مداری و فرهنگ جوانمردی در کشور و هدیه ای معنوی به مردم جهان باشد.
🔰 این آیینها در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۳۸۹ ( ۱۶ نوامبر ۲۰۱۰ .م) در فهرست میراث معنوی یونسکو به ثبت جهانی رسید.
🔰 این آموزش ها به مسائل مادی و آموختن هنرهای تکنیکی و فیزیکی محدود نمی شود و در آن درس اخلاق و منش پهلوانی، از اهمیت بسزا و مهمی برخوردار بوده است.
🔰 ورزش زورخانهای یا باستانی و یا ورزش پهلوانی دنباله همان آموزش هاست که در محدوده تاریخی و فرهنگی ایران از گذشتههای دور رواج داشته است.
🔰 ورزش زورخانهای، آداب و سنتی خاص دارد. آداب و سننی که با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانهای دوره باستان و تاسی به پیشوای نخستین شیعیان و جوانمردان، خُلق و خوی مردانگی و مروت و جوانمردی را در ورزش کاران بر میانگیزد یا نیرو میبخشد.
🔰 شعار ورزش باستانی «پرورش روح و جسم» است. یکی از اصلیترین آداب زورخانه اینست که ورزشکاران باید مواردی را از قبیل فروتنی و از خود گذشتگی، مروت، مردانگی، میهمان نوازی، پاکیزگی، کمک به فقرا و تنگدستان و دیگر صفات پهلوانی را رعایت کنند.
🔰پوریای ولی پهلوان، صوفی و شاعر ایرانی است که در ورزشهای زورخانهای پیشینه زیادی داشته است.
🔰 «ورزش پهلوانی»؛ که آمیزه به خصلت فداکاری و «جوانمردی» است مشتمل بر صدق و صفا، فروتنی، خودشکنی و پرهیز از خودخواهی، خودبینی و سفر باطنی به مرزهای لایتناهی حق پرستی، حق جویی و حق طلبی است.
🔰 در یک کلمه «اعتلای معنویت» همراه با پرورش جسم و قدرت جسمانی در آحاد جامعه ما می باشد. چنانکه در گذشته نه چندان دور در کثرت شهرهای ایران، «پهلوانان» در «زورخانه ها» یکی از متخلق ترین چهره های مردمی و تکیه گاه قابل اعتماد برای قشر ضعفا و مظهر «احقاق حق»، شجاعت و ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم و مقابله با ستم و ستمگری بوده است.
🔰 اینک باتوجه به ارزش و اهمیت ورزش های باستانی زورخانه ها درفرهنگ عمومی کشور و با عنایت به توصیه های موکد مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه:
✔️ اولاً: ورزش باستانی برای ما نه یک ورزش بلکه یک تاریخ و یک فرهنگ است.
✔️ ثانیاً: پهلوانی در تاریخ گذشته ما توام با گذشت، فداکاری، مردانگی و جوانمردی بوده و برای احیای این فضایل باید این فرهنگ را رشد و توسعه داد.
✔️ ثالثاً: برای رشد سنت ها و خصلت های ویژه پهلوانی که همان دیانت و جوانمردی است باید فضای فرهنگی ورزش زورخان های حفظ و تقویت شود.
🔰 شورای فرهنگ عمومی با هدف ترویج و رونق ورزش زورخان های به منظور توسعه فضیلت پهلوانی در فضای فرهنگی کشور خصوصاً نسل جوان و به استناد موافقت شورای عالی انقلاب فرهنگی طی نامه شماره ۹۹۲/۸۹/دش مورخ ۶/۲/۱۳۸۹، آیین نامه ترویج فرهنگ پهلوانی از طریق توسعه ورزش زورخانهای در کشور را به تصویب میرساند.
🔰 دلایل اهمیت ترویج فرهنگ پهلوانی:
✅ قدمت تاریخی فرهنگی چند هزار ساله و اصالت ایرانی این ورزش و نقش آن در تحکیم هویت ملی ایرانیان داخل و خارج کشور
✅ جذابیت، محبوبیت و مقبولیت ابعاد ظاهری و باطنی این ورزش درقومیت ها و اندیشه های مختلف خصوصاً جوانان و تأثیرگذاری مثبت آن بر اتحاد و همگرایی ملی و دینی
✅ تأثیر اخلاقی، ارزشی و تربیتی این ورزش در جامعه خصوصاً نسل جوان و رشد و توسعه فرهنگ پهلوانی آن در برابر تهاجم فرهنگی
✅ حمایت و پشتیبانی از نیروهای مستعد ورزش پهلوانی به منظور حضور در عرصه های جهانی به عنوان یکی از مزیت های فرهنگی ایران در خارج از کشور