🌐حواشی سیاسی مرجع فرهنگی
راوی
#حوزه: شهریور امسال، سی سال از درگذشت آیتاللهالعظمی سید شهابالدین مرعشی نجفی گذشت. وی که همزمان با اوایل ماه صفر سال ۱۳۶۹ شمسی در سن ۹۳ سالگی درگذشت، اگرچه از نظر مرجعیتی بیشتر مورد رجوع بخشی از اهل قم بود، ولی به واسطه تأسیس کتابخانهای معروف و گردآوری نسخههای خطی ارزشمند در این کتابخانه به شهرت فرهنگی فراوانی دست یافت؛ کتابخانهای که اکنون به عنوان یکی از مهمترین کتابخانههای ایران و جهان اسلام مطرح است.
آقای مرعشی که پسردایی مهندس بازرگان بود، از همان آغاز حرکت اعتراضی امام خمینی در سال۴۱ به حمایت از ایشان برخاست و طبق گزارش ساواک، وی بیش از مراجع دیگر قم از اعتراضات امام خمینی پشتیبانی میکرد (آیتالله مرعشی نجفی به روایت اسناد ساواک، ج اول، ص ۴۹۴). از همین رو خانه و دفتر وی تحت کنترل جدی نفوذیهای دستگاه امنیتی قرار داشت. فرزندش سید محمود مرعشی میگوید در جریان یک مسافرت «تمام تلاشمان را کردیم که ساواک متوجه برگشتن من نشود. به جای اینکه در خرمشهر سوار قطار شویم، اهواز سوار شدیم و به جای قم هم در اراک پیاده شدیم. اما تا به منزلمان در قم رسیدیم، شاید پنج دقیقه نشده بود که ساواک آمد سراغم. ساواک در بیوت همه آیات عظام جاسوس داشت» (
گفتگوی خبرگزاری فارس با سید محمود عرعشی، ۱۳ بهمن ۹۴).
مرحوم شیخ نعمتالله صالحی نجفآبادی (نویسنده کتاب جنجالی شهید جاوید) نیز ادعا کرده که طلبهای در بیت آیتالله مرعشی نجفی رفت و آمد میکرده که با ساواک در ارتباط بوده است. وی مدعی است که این طلبه اخبار بیت را برای ساواک میبرده و همچنین طرح ساواک را نیز در بیت آیتالله اجرا میکرده است (شوکران اندیشه، خاطرات و اندیشههای صالحی نجف آبادی، ص۲۷۴). شیخ صادق خلخالی (نخستین حاکم شرع پس از انقلاب) در خاطرات خود مدعی شده که نفوذیهای دفتر آقای مرعشی سبب شدند که مجلس ترحیمی برای مادر تیمور بختیار (اولین رییس ساواک) در حسینیه ایشان برگزار شود.
حواشی سیاسی مربوط به آقای مرعشی پس از انقلاب نیز ادامه یافت و هاشمی رفسنجانی در خاطرات ۸ شهریور سال ۶۴ از گفتگوی سید احمد خمینی با خود درباره شایعه تحریم انتخابات ریاست جمهوری از سوی آیتالله مرعشی خبر داده و در پاورقی این صفحه از خاطرات هاشمی آمده که آقایان شریعتمداری، صادق روحانی و مرعشی نجفی از شرکت در آن انتخابات خودداری کردهاند. همچنین از قول رسانههای خارجی آمده که دلیل عدم شرکت آقای مرعشی، احتمالا رد صلاحیت مهندس بازرگان بوده است. در آن تاریخ، آقای شریعتمداری در حصر خانگی به سر میبرد و عدم شرکت وی موجه به نظر میرسد، ولی سید محمود مرعشی در گفتگویی گفت که تحریم انتخابات از سوی پدرش دروغ است و او «تا آخر پای انقلاب ماند و هیچگاه از مبارزه دست نکشید و حامی نظام بود» (گفتگو با فارس، ۱۳ بهمن ۹۴).
با وجود تکذیب فرزند آیتالله مرعشی نجفی، در مطبوعات ۲۶ مرداد ۶۴ (فردای انتخابات ریاست جمهوری) فقط به شرکت آیات عظام گلپایگانی و منتظری در انتخابات اشاره شده و خبری از رأی دادن دیگر علمای بزرگ قم از جمله آقای مرعشی به چشم نمیخورد. با این حال، آیتالله مرعشی در اواخر خرداد ۶۸ در پیامی به آیتالله خامنهای، انتخاب وی به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران را تبریک گفت و «به عنوان پدری سالخورده که روزهای آخر عمر را بر حسب ظاهر سپری میکند» از رهبر جدید نظام خواست بیش از پیش در جهت «احیای فرهنگ غنی اسلام و ترویج شریعت مطهر» گام بردارد. حدود یک سال پس از این پیام، آیتالله مرعشی در سن ۹۳ سالگی درگذشت و رهبری در پیام تسلیت خود نوشت: «آن بزرگوار یکی از اساطین حوزه علمیه و از ارکان علمی و عملی آن محسوب میشدند».
✔️در
اینجا میتوانید روایت پیشین راوی از حیات آیتالله مرعشی نجفی را بخوانید.
📸عکس: دیدار آیتالله مرعشی نجفی و مهندس بازرگان در سال ۵۸
@rawinews