🔰 استقلال از دولت یا وابستگی به بانکها
◀️ بخش یکم
🔷 در شرایط فعلی کشور و نوسان رو به کاهش ارزش پول ملی بسیاری تصور میکنند اگر بانک مرکزی از دولت مستقل باشد و سیاستهای پولی و ارزی آن به صورت مستقل اتخاذ شود اوضاع نابسامان فعلی پیش نمیآمد. این پیشفرض باعث شده است تا بسیاری استقلال بانک مرکزی را راهکار اوضاع فعلی بدانند و عملیاتی شدن این راهکار را به طور جدی دنبال کنند. یکی از این اقدامات، قانون جامع بانکداری جمهوری اسلامی ایران است که در حال حاضر در کمیسیون اقتصادی مجلس در حال پیگیری است و در بخش اول این طرح که راجعبه بانک مرکزی است تاکید ویژهای روی استقلال بانک مرکزی از دولت شده است و اساسا یکی از اهداف اصلی در طراحی این قانون، تامین استقلال و کارآمدی بانک مرکزی عنوان شده است. اما سوال این است که آیا واقعا عدم استقلال بانک مرکزی شرایط فعلی را به وجود آورده است؟
🔷 برای پاسخ به این سوال باید توجه داشت که وضعیت فعلی که در آن ارزش ریال دچار نوسان و در حال کاهش ارزش است متأثر از متغیرهای متعددی است. البته در این نوشتار بنا نیست تا به شرح و تبیین این متغیرها پرداخته شود. اما واضح است که شناخت این متغیرها میتواند روشن کند که آیا استقلال بانک مرکزی راهکار مناسبی برای بهبود اوضاع است؟
⬅️ متغیرهای متعدد در تعیین ارزش ریال
🔷 متغیر اصلی و تاثیرگذار در ارزش ریال، حجم ریال در داخل کشور یا همان حجم نقدینگی است. اما با توجه به اینکه ارزش پول ملی در ایران مانند سایر کشورها در طول سالهای گذشته به دلار وابسته بوده، امکان و میزان دسترسی دولت و بخش خصوصی به دلار، در داخل و خارج از کشور، یک متغیر تعیینکنندهی دیگر در تعیین ارزش ریال است.
🔷 این دو متغیر، یعنی حجم ریال یا همان حجم نقدینگی و دسترسی به حجم کافی دلار و ارزهای مهم دیگر، در نسبت با هم ارزش ریال را تعیین میکنند. متغیرهایی که میزان و چگونگی تبدیل آنها به یکدیگر با سیاستهای پولی و سیاستهای ارزی تعیین میشوند؛ یعنی سیاستهای پولی، روی حجم نقدینگی و سیاستهای ارزی روی امکان دسترسی به حجم دلار مورد نیاز در داخل بسیار موثر است.
البته در خارج از ایران ارزش دلار و امکان دسترسی به دلار وابسته به سیاستهای پولی آمریکا و به صورت ویژه برای ایران وابسته به سیاستهای تحریمی آمریکا و سایر کشورهای تاثیرگذار است. سیاستهای پولی و ارزی ایران و سیاستهای پولی و ارزی آمریکا و همچنین سیاستهای تحریمی آمریکا و سیاستهای ضد تحریمی ایران متغیرهای عمده در تعیین ارزش پول ملی کشور هستند.
این سیاستها و تعیین آنها در نهایت، با اثرگذاری روی میزان عرضه و تقاضای ریال و به تبع دلار، شرایط باثبات یا بیثبات برای ارزش پول ملی کشور را را رقم میزند که باید به صورت جامع و همهجانبه به آنها توجه داشت و بازیگران مختلف که در تعیین آنها موثرند را در نظر گرفت.
◀️ ادامه دارد...
___
✊نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
📡
@reba_ir