اسکار» بنگاه الگوسازی و معرفی افسران جنگ نرم آمریکا
الگوهایی که توسط «مدیریت فرهنگی» ایالات متحده آمریکا تولید میشوند، پس از سالها سربازی و فعالیت مستمر و منطبق بر اهداف تعیینشده، به کسوت افسری درآمده و توسط ساختاری با عنوان اسکار به دنیا معرفی شده و در قامت افسران جنگ نرم در معرض نمایش قرار میگیرند.
موجودیت مهم و اعتباربخشی همچون «اسکار» را نباید صرفاً یک تلاش سینمایی و برآمده از ذوق و یا میل به دور هم باشی تعدادی سینماگر تلقی نمود، بلکه اصل تأسیس مجموعهای همچون «آکادمی علوم و هنرهای سینما» (AMPAS) را میبایست در راستای همان مهندسی فرهنگی تعریف کرد که فعالیت خود را معطوف به بالا بردن سطح قدرت نرم آمریکا ساخته است.
نهادی که در سال ۱۹۲۷م با ظاهری غیردولتی تأسیس و فعالیت گستردهٔ خود را تحت حمایت و اشراف مستقیم جامعهٔ یهودیان آمریکا و با ریاست فردی یهودیالاصل بهنام «لوئیس بی. مایر» آغاز نمود. شخصیّتی که در جایگاه بنیانگذار یکی از عظیمترین کمپانیهای یهودی فیلمسازی در آن زمان، یعنی کمپانی مترو گلدوین مایر، بهسرعت توانست مقبولیّت لازم را برای این مجموعه ایجاد نماید.
اساس تأسیس «آکادمی علوم و هنرهای سینما» و حرکت هالیوود بر مدار ترسیمشده توسط «مدیریت فرهنگی» ایالات متحده آمریکا را بیش از هر چیز میبایست محصول دوران گذار نظام بینالملل از «جنگ جهانی اول» به «جنگ جهانی دوم» تلقّی نمود. دورانی که میزان اثرگذاری جدّی رسانههای نوین و بهویژه سینما بر وقایع جاری معلوم شد.
اسکار (Oscars) یک پدیدهٔ ویژه در «تاریخ سینمای جهان» است. محفلی که در سالهای پایانی دههٔ ۱۹۲۰ تأسیس گردید و گرچه بهنوعی محصول هژمونی و شرایط حاکم بر نظام بینالملل در دوران پس از «جنگ جهانی اول» قلمداد میشد؛ اما بهخوبی توانست مبدع گردهماییهای «اهالی سینما» شود.
تندیس «شوالیه اسکار» معتبرترین جایزهٔ «صنعت سینما» است که «شمشیر مبارزان جنگهای صلیبی» را در دست دارد. شوالیهای برنزی که از روکشی مُطَلّا برخوردار است و بهخوبی شوالیه جنگ نرم را تداعی میکند. مجسمهای ساخته شده در سبک «هنر تزیینی» یا «آرت دکو» (Art Deco) که بر روی پایهٔ فلزی سیاهرنگی به شکل یک حلقه فیلم پنج شبکهای ایستاده و پنج بخش اصلی در فرایند تولید یک اثر سینمایی را نشان میدهد؛ پنج بخشی که در قالب «نویسندگی»، «کارگردانی»، «تهیهکنندگی»، «بازیگری» و «عوامل فنی» هرکدام نشانگر بخشهای اصلی «اسکار» میباشند.
✍ مکرمیپور
_________________
📚
@reza_afshar