🤔
#من_قال های ارزشمند
▪️از ابتدای کار علمی میآموزیم که "انظر الی
#ماقال و لاتنظر الی
#من_قال" و "نحن ابناء
#الدلیل"
▪️اما گمان میکنم که این مطلب در عین صحت و درستی، مربوط به جایی است که شخصی حرف جدیدی را مستدلّا به ادله اثبات کرده و آن شخص جایگاه بالایی در علم ندارد و یا اینکه میخواهیم رایی را به عنوان اعتقاد خود اتخاذ کنیم.
▪️اما به نظر می رسد که در مقام گرداوری و تحقیق و پژوهش، حداقل برخی از
#من_قال ها جایگاه ویژه دارند.
▪️مثلا بوعلی و صدرا و علامه طباطبایی در فلسفه و شیخ طوسی و علامه و محقق در فقه و شیخ و آخوند در اصول و علامه طباطبایی در تفسیر و محیی الدین و امام و مولوی در عرفان (رحمت الله علیهم اجمعین) از بزرگان رشته های خود هستند.
▪️گاهی ایشان مدعایی را بدون دلیل و یا با دلیل ناکافی ارائه میکنند. به نظر می رسد یک پژوهشگر علم لازم است که در هنگام مواجه با چنین مواردی - هر چند نمیتواند آن نظریه را بدون دلیل اتخاذ کند - نمیتواند آن مطلب را انکار کند بلکه باید بررسی کند که چه چیزی سبب شده که این شخص، چنین نظری بدهد و نظر او را مبدئی برای تحقیقات خود قرار دهد و بلکه بتواند از آن مدعا الهام بگیرد و بلکه دلیل اثبات کننده ای بر آن مدعا اتخاذ کند.
▪️این مطلب را از برخی عبارات شهید خصوصا آنجا که رشد فلسفه و عرفان اسلامی را به قران و روایات نسبت میدهند و از روش تدریس و بیانات استاد فرحانی الهام گرفتم و بلکه آموختم.
✍محسن ابراهیمی ۰۱/۰۳/۱۶
🌀فقه روز👇
https://eitaa.com/joinchat/1156972562C995b2572a2