چگونگی درک ساختار بیانیه گام دوم انقلاب
دکتر عبدالله گنجی
براي فهم و تبيين چيستي و چگونگي اجرايي شدن بيانيه گام دوم مقام معظم رهبري ابتدا بايد آن را در تراز نويسنده درك كرد و سپس به تحلیل، تبيين و پيدا كردن راههاي تحقق آن همت گماشت. از مهمترين نيازمنديها براي درك آن شناخت ساختار بيانيه است.
بيانيه معظم له داراي سه بخش اساسي است كه براي هر بخش بايد اقدام متفاوت و متناسب انجام داد، بنابراين فهم ساختار آن ميتواند سازمان ذهني خواننده را سامان داده و دقيق نمايد.
1- بخش اول: خصايص، ويژگيها و تمايزات انقلاب اسلامي:
در اين بخش با ويژگيهاي انقلاب اسلامي و تفاوت آن با ساير انقلابها آشنا ميشويم. براي درك ارزشها، ويژگي و تمايزات انقلاب اسلامي با انقلابهاي ديگر، اشراف بر انقلابهاي ديگر ضروري است بدون شناخت انقلابهاي ديگر خصوصاً انقلابهاي بزرگي چون انقلاب روسيه، فرانسه، چين و انگليس نميتوان ارزشها و اصالتهاي انقلاب اسلامي را درك نمود. مقام معظم در اين باره به مسائلي مانند: حفظ جوشش انقلابي در عين نظم سياسي و اجماعي حفظ روحيه انقلابي در عین تشكيل حكومت اشاره دارند كه خصلت منحصر به فردي در انقلاب اسلامي محسوب ميشود. مروت انقلابی،تجديدنظر ناپذيري، مداومت انقلاب اسلامي، خيانت نكردن به آرمانها، حفظ اصالت شعارها، مردميترين انقلاب جهان از جهت حضور همه اقشار (برخلاف انقلابهاي ديگر كه خاص يك قشر است) از جمله ديگر خصايصي است كه در بخش بايد تبيين گردد.
2- بخش دوم: چگونه جلو آمديم و اكنون كجا ايستادهايم.
در اين بخش به چالشها و كاميابيها و توطئههاي دشمنان و دستاوردهاي مادي و معنوي انقلاب اسلامي ميپردازند. رشد علمي و فرهنگي، نظامسازي، اقتدار ملي، قدرت منطقهاي تحقق مردمسالاري ديني در كشور معنويت و شهادت و ... از جمله اين دستاوردهاست. معظم له به دست آوردن اين دستاوردهاي را در عين «بيتجربگي» ميداند به اين معني كه از جايي الگو الهام نگرفتيم. گاميابيها محصول عمل و تلاش و انديشه بومي است و هر كجا انقلابي عمل كردهايم، دستاوردها نيز محقق شده است. جامعيت حركت انقلاب اسلامي و عدم رشد تك بعدي از جمله مؤلفههاي قابل درك در بخش دوم است كه توأم با تلاش در عين درگيري و چالش با دشمنان در تحريم، جنگ، تجزيه طلبي و ... بوده است.
قياس دستاوردهاي 40ساله نه صرفاً در حوزه مادي توسعه بلكه در تمامي ابعاد همچون استقلال سياسي، وحدت ملي غرور و عزت و اقتدار ملي در اين بخش مورد تأكيد قرار گرفته است.
3- بخش سوم:به كجا ميرويم و چگونه بايد برويم:
در اين بخش نقشه راه تمدنسازي با افق بلند با محورهاي شش گانه مورد توجه قرار گرفته است و خطاب به جواناني است كه سكاندار همه عرصههاي علمي، فكري و مديريتي كشور در آينده خواهند شد. اين بخش نياز به پيداكردن راهكارهاي عملياتي دارد و چگونگي اجرا بايد مورد توجه قرار گيرد. محورهاي شش گانه مورد نظر در اين بخش نشان ميدهد، شرط حركت به سمت تمدن نوين اسلامي درك جامعيت اين بيانيه است. اقتصاد به عنوان يك محور اساسي در كنار ديگر ابعاد مانند سبك زندگي، عزت ملي در روابط خارجي، معنويت و اخلاق، مرزبندي با دشمنان و ... مورد توجه قرار گرفته است. جامعيت اين خصايص و ويژگيها نشان ميدهد كه انقلاب اسلامي در ادامه مسير خود بر اصول اوليه همچون اسلام سياسي، روح اسلامي انقلابي، حفظ استقلال سياسي و عزت ملي اصرار خواهد داشت. مرزبندي تمدني با غرب لازمه هويت و تمدن متمايز مبتني بر مبانی درون ديني است كه در اين بخش مورد توجه و دقت قرار گرفته است. بيانيه گام دوم در دو بخش حوزه عمومي و حاكميت توأمان بايد مورد بررسي قرار گيرد عملياتي شدن بخشهايي از آن مانند ورود جوانان به عرصههاي مديريتي كشور نياز به قوانين و ضوابط حاكميتي دارد كه مجلس و دولت بايد با كمك اتاقهاي فكر نظام بدان اهتمام ورزند.
عبدالله گنجی
🇮🇷
@hadisyasi