پاسخی به تحریف دیدگاه امام خمینی در رابطه با نظارت استصوابی شورای نگهبان
اختصاصی||
#پرونده_ویژه_روزنه/3
صفحه [1]
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
▫️بعد از گذشت ۴۵ سال از پیروزی انقلاب اسلامی با نگاهی به عملکرد شورای نگهبان به آسانی میتوان چنین قضاوت کرد که این شورا توانسته است انقلاب را از بسیاری از مخاطرات احتمالی نجات دهد و نمره قبولی در عمل به توصیههای امام خمینی و فرامین رهبری بهدست آورد و اگر چنین نبود اصحاب تشنه به قدرت چنین سخت به این نهاد اصیل نمیتاختند.
🔻جایگاه ویژه شورای نگهبان در اندیشه و سیره امام خمینی را در برخی سخنان ایشان میتوان به وضوح دید. شورای نگهبان برای حضرت امام آنچنان اهمیت داشت که مخالفت همراه با شانتاژ و هوچیگری در مقابل رای مجلس شورای اسلامی و البته شورای نگهبان را مساوی با فساد فی الارض قرار میدهند و میفرمایند:
«و من تکرار میکنم مجلس بالاترین مقام است در این مملکت. مجلس اگر رأی داد و شورای نگهبان هم آن رأی را پذیرفت، هیچ کس حق ندارد یک کلمه راجع به این بگوید. من نمیگویم رای خودش را نگوید؛ بگوید؛ رای خودش را بگوید؛ اما اگر بخواهد فساد کند، به مردم بگوید که این شورای نگهبان کذا و این مجلس کذا، این فساد است، و مفسد است یک همچو آدمی، تحت تعقیب مفسد فی الارض باید قرار بگیرد.»(1)
🔻میزان هجمه دشمنان خارجی و دنبالهروهای داخلی آنها در مسئله نظارت شورای نگهبان بر انتخاباتها به حدی بود که رهبر معظم انقلاب در ادوار مختلف به حمایت از این شورای پرداختند و نسبت به این نکته چنین هشدار میدهند:
«همه توجّه بکنند! شورای نگهبان جزو آن مراکز اصلیای است که از اوّل انقلاب، استکبار خواسته آن را تخریب بکند. یکی از چند مرکز مهمّی که از اوّل انقلاب سعی دستگاه تبلیغات اهریمنیِ صهیونیستها و آمریکاییها و استکبار بر این بوده است که آن را تخریب بکنند، شورای نگهبان است. ما نباید کمک کنیم و شورای نگهبان را تخریب کنیم بهخاطر این [ردّ صلاحیّت]»(2)
◽️به جهت در میان بودن منافع اصحاب قدرت و ثروت در انتخاباتها بیشترین خط تخریب شورای نگهبان مربوط به احراز صلاحیتها و
#نظارت_استصوابی شکل میگیرد.
شورای نگهبان که همیشه در خط مبارزه با نفوذ نااهلان در مناصب حساس قدرت، انجام وظیفه میکند در این خط بیشترین تخریب را به جان میخرد اما بخاطر تصریح قانون اساسی بر مرجعیت شورای نگهبان در تفسیر قانون اساسی بهانهتراشی حقوقی بر نظارت استصوابی برای مخالفین آن سخت شده است.
به همین جهت برخی از چهرههای سیاسی و جناحی، روایتهای تاریخی از اصل 99 قانون اساسی(3) مربوط به نظارت استصوابی شورای نگهبان را برای غیر قانونی جلوه دادن و یا ایجاد چالش و بنبست قانونی مطرح میکنند.
🔸علی ربیعی که سوابق روشنی در دولت موسوم به اعتدال داشت میگوید:
«وقتی ناظرین انتخابات مجلس اول در اسفند ۵۸، هیچ یک از احزاب و جریانهای سیاسی جامعه را در معرض حذف قرار ندادند چه مفهومی از «نظارت» را در ذهن داشتند؟ در آن روزها مرکب قانون اساسی هنوز خشک نشده بود و هنوز پدران قانون اساسی در میان ما بودند. بنابراین طبیعی است که فکر کنیم آن ناظرین چنانچه در قانون اساسی نیز منعکس شده حق نظارت وحاکمیت بدون قید و شرط را از آن خود ملت میدانستند»(4)
🔸همچنین آقای سیدهادی خامنهای مدعی شده نظارت استصوابی در زمان امام وجود نداشته است:
«شاید الان وقت آن باشد که مدافعان نظارت استصوابی بدون نگاههای جناحی و سلیقهای بررسی کنند این نوع نظارت که در زمان امام جاری نبود، تا چه اندازه در بهبود روند انتخابات و مشارکت مردم تأثیر داشته است؟»(5)
🔸موسوی لاری از اعضای رادیکال مجمع روحانیون مبارز نیز نظارت استصوابی را نوعی بدعت بعد از ارتحال امام جلوه میدهد و آن را مشکلساز عنوان میکند:
« بعد از جنگ ما با پدیده ای به نام نظارت استصوابی مواجه شدیم؛ این موضوع اتفاقی بود که از سال ۱۳۶۹ الی ۱۳۷۰ با تفسیر شورای نگهبان از قانون اساسی شروع شد و بعد هم به قانون تبدیل شد. در اینجا بود که ما با مشکل مواجه شدیم.»(6)
🔸مصطفی معین نیز در مصاحبه با سایت جماران (1402/2/27) میگوید:
«این جمله معروف ️امام است که «میزان رأی مردم است». ... به همین دلیل انتخابات سه دوره اول مجلس که در زمان حیات ایشان برگزار شد انتخاباتی آزاد و بدون نظارت استصوابی شورای نگهبان بود.»(7)
اما ماجرا چیست؟!
___________
[1] صحیفه امام خمینی، ج14، ص369
[2]
https://khl.ink/f/32587
[3] اصل 99 قانون اساسی قبل از بازنگری: شورای نگهبان نظارت بر انتخاب رئیس جمهوری، انتخابات مجلس شورای ملی و مراجعه به آراء عمومی و همهپرسی را بر عهده دارد
[4]
khabaronline.ir/xfrwC
[5]
khabaronline.ir/xgCGd
[6]
isna.ir/xdHD3y
[7]
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1594409
◽️
نشانی دیگر صفحات:
صفحه[2]
صفحه[3]
صفحه[4]
صفحه[5]
#روزنه؛ 👇
@rozaneebefarda