❌شبهه ۱۰۷۹
در نامه ای به فرزند آینده ام خواهم نوشت، در طول زندگی ات اگر لااقل ده کتاب که بر خلاف عقیده توست نخواندی، هرگز بر درستی عقایدت پافشاری نکن!
🆔
@Shobhe_Shenasi
✅ پاسخ
✍️ حجتالاسلام دکتر
#قربانی_مقدم
🔹اینکه شخص برای رسیدن به عقیده و نظر صحیح، لازم است نظر و سخنان مخالفان را بشنود، سخن کاملاً صحیحی است که اتفاقاً قرآن کریم نیز آن را تایید و تاکید می کند:
«فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ ؛ پس بشارت بده به آن بندگان من که به سخنان گوناگون گوش داده و از بهترین آن تبعیت می کنند.» (سوره زمر آیه ۱۸).
اما طبیعی است که هر مطالعه و تحقیقی، علاوه بر وقت و زمان زیاد، نیازمند تخصص و دانش کافی است. زمان زیاد به این دلیل که صدها یا هزارها مکتب و آئین در دنیا وجود دارد که بررسی تک تک آن زمان زیاد می طلبد و اگر همه بخواهند به این کار مشغول شوند، همه کارها تعطیل می شود.
تخصص و دانش در تحقیق هم که امر واضحی است. مثلاً اگر کسی بخواهد در مورد نظرات آتئیست ها مطالعه کند، صد البته باید از دانشی برخوردار باشد که بتواند سخنان و ادعاهای اشتباه یا دروغ یا مغاله آلود آن را تشخیص دهد.
🔹خب پس چکار کنیم؟
🔻 راه و روش عقلایی در تمام دنیا این است که در هر جامعه گروهی به این مهم اشتغال پیدا میکنند. در جامعه ما نیز این وظیفه بر عهده علمای دینی است.
🔹به عبارت واضح تر، علمای دین، نه تنها ده کتاب، بلکه صدها و هزارها کتاب از مخالفین را مطالعه کرده و عقاید آنها را نقد و بررسی کرده اند. به طور نمونه می توان به کتب زیر اشاره کرد:
1⃣الهدی الی دین المصطفی نوشته شیخ محمدجواد بلاغی (این کتاب که نقد مسیحیت و یهودیت است تحت عنوان اسلام دین برگزیده توسط احمد صفایی ترجمه شده است)
2⃣عبقات الانوار نوشته میرحامد حسین (نقد اهل سنت)
3⃣عرفان های کاذب نوشته حمزه شریفی دوست
4⃣مروری بر تورات و انجیل نوشته علی بختیاری نژاد
5⃣طراحی شکوهمند خدا نوشته محمدعلی حسنین (این کتاب که نقدی بر کتاب «طراحی شکوهمند» بوده و نوشته استیون هاوکینگ و لئونارد لودیناف است)
6⃣توهم داوکینز نوشته مک گراث ترجمه فخرالدین طباطبایی (این کتاب به زبان انگلیسی بوده و نقدی بر کتاب «توهم خدا» است که توسط داوکینز نوشته شده است. نویسنده کتاب خود قبلاً مارکسیست بوده و سپس به خداباوری روی آورده است)
🔹بله مسلم است که هر شخص موظف است خود در مورد عقاید بنیادین (جهان بینی) تحقیق کرده و اعقتاد و باور عقلی و علمی پیدا کند. زیرا این موارد برای هرکسی در دسترس است و چندان پیچیده نیست. آنچه درباره زمان بر بودن و همچنین پیچیدگی و تخصص در بررسی ادیان گفته شد، مربوط به مسائل جزئی و شبهاتی است که مطرح می شود. در اینگونه موارد می توان به تحقیقات علما و دانشمندان رجوع کرد و نیازی به بررسی تک تک مسائل و موضوعات توسط هر شخص نیست.
🔹در پایان متذکر می شوم که چه بسا «عقاید» و «سلایق» خلط مبحث شود. سلایق مربوط به امور جزئی و کم اهمیتی است که هرکس می تواند داشته باشد. اما عقیده که مربوط به راه حق و حقیقت است، و پر واضح است که راه حق یکی بیشتر نیست. یعنی نمی تواند همه عقاید صحیح باشد. بنابراین وقتی کسی بتواند حقانیت راه خود را با دلیل محکم اثبات کند، تا حدودی از بررسی دیگر نظرات بی نیاز می شود.
🔻همچنین گاهی روش هایی وجود دارد که به آسانی می تواند برای صحت مجموعه ای از عقاید مورد استفاده قرار گیرد. مثلاً وقتی معجزه آسا بودن قرآن اثبات شود (مثلاً از این طریق که ۱۴۰۰ سال است کسی نتوانسته مانند آن را بیاورد)، صحت مضمون آن به خوبی و به آسانی اثبات می شود.
👈 پاسخبهشبهاتفــجازی👇
https://eitaa.com/joinchat/1042808834C1d4becaa06