✅ پاسخ به شبهات قانونی واکسیناسیون عمومی
🔹 ستاد ملی مبارزه با کرونا در عالی ترین سطح تصمیم گیری و تصمیم سازی نظام جمهوری اسلامی ایران یعنی شورای عالی امنیت ملی و با تایید ولایت فقیه به عنوان عالیترین مقام حاکمیت در اوایل اسفند 1398 تاسیس گردید.
🔸ستاد ملی مبارزه با کرونا ۱۴ عضو دارد؛ برخی وزیران و معاونان دولت، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، دادستان کل کشور، رئیس صدا و سیما، رئیس سازمان حج و زیارت، سخنگوی دولت ایران، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و عضو فقهای شورای نگهبان حضور دارند. در کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا هم ۲۲ نفر از معاونان وزیر بهداشت و رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی هستند.
🔹قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا نیز در تاریخ 10 آبان 1399 و پس از توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر تشکیل قرارگاه عملیاتی برای اجرای مصوبات ستاد ملی و لزوم مشارکت و همکاری حداکثری در کنترل، پیشگیری و درمان بیماری کرونایی و تقلیل میزان فراگیری این ویروس و استمرار آگاهسازی و آموزش همگانی در نحوه مراقبت و مقابله با این بیماری تشکیل گردید.
🔸 از جمله وظایف قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا، همافزایی و تقویت تواناییهای مختلف در سطح کشور است، لازم است این قرارگاه از تمامی ظرفیتهای درون کشور اعم از دولتی و خصوصی، قوای نظامی و انتظامی و سازمانهای مردم نهاد، بسیج، تشکلهای مذهبی، مساجد و خیرین استفاده کند.
🔹 در تاریخ 25 اسفند 1398 رهبر معظم انقلاب نیز در مرقومه ای فرمودند: تدابیر ستاد ملی و وزارت بهداشت برای جلوگیری از گسترش بیماری برای همه لازم الاجرا است.
✅ با توجه به فرایند طی شده در تاسیس ستاد ملی مبارزه با کرونا و نیز دستور مقام معظم رهبری در لازم الاجرا بودن تدابیر این ستاد میتواند گفت:
1️⃣ واکسیناسیون عمومی که یکی از مهمترین مصوب ستاد ملی مبارزه با کرونا است یک مصوبه قانونی و لازم الاجرا برای همه افراد جامعه هست.
2️⃣ قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا طبق وظایف محوله و قانونی خود موظف است از تمامی ظرفیتهای درون کشور در جهت اجرای مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا من جمله واکسیناسیون عمومی استفاده کند.
3️⃣ اعتراضات و انتقادات به مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا تا زمانی که در قالب شیوه های قانونی و عقلایی است قابل قبول و پذیرفته است اما اعتراضات و انتقادات غیرقانونی، غیرمستند، غیر مستدل و غیر علمی نه تنها پذیرفتنی نیست بلکه مصداق بارز اقدام غیرقانونی و موجب تشویش افکار عمومی و همچنین تضعیف جایگاه نهادهای قانونی خواهد بود.
4️⃣ به دلیل موقت بودن این ستاد و نیز بالادستی بودن جایگاه تصمیم سازی و تصمیم گیری آن مصوبات آن نیازی به تصویب در مجلس شورای اسلامی ندارد مگر به تشخیص ستاد ملی مبارزه با کرونا
🔸 به عنوان مثال: بر اساس قانون اساسی من جمله اصول 19 و 20 آن که حق آزادی مردم ایران به رسمیت شناخته شده است مردم میتوانند آزادانه به شهرهای مختلف سفر کنند اما در شرایط کرونایی کشور و با توجه به وضعیت کرونایی شهرهای مختلف ستاد ملی مبارزه با کرونا در جهت مقابله با کرونا مصوباتی در خصوص قرنطینه و محدودیت رفت و آمد به برخی از شهرها یا تمام شهرهای کشور را صادر میکند:
🔹 آیا منطقی است برخی افراد به این مصوبات عمل نکنند و بگویند چون مصوبه مجلس نیست پس قانونی نیست و لازم الاجرا نمیدانیم؟!
🔹 آیا منطقی است برخی بگویند طبق اصول مختلف قانون اساسی ما حق آزادی سفر به شهرهای مختلف کشور را داریم و این مصوبه برخلاف قانون اساسی است و ما آن را نمیپذیریم؟!
🔹 آیا پذیرفتنی است با زیر سوال بردن مصوبات قانونی ستاد ملی مبارزه با کرونا موجبات هرج و مرج و قانون گریزی را در کشور باب کنیم؟!!
🔹 آیا از یک ولایتمدار پذیرفتنی است که با تاکیدات مکرر ولی فقیه در عمل به مرّ قانون ما مصوبات قانونی ستاد ملی مبارزه با کرونا را نه تنها قبول نداشته باشیم بلکه دیگران را نیز تشویق به زیر پا گذاشتن قانون کنیم؟!
#سیداحمدرضوی
@s_a_razavi