🌀
#دانستنی_های_طب_سنتی
#سکنجبین (بخش دوم)
❗️در فصل گرم و تابستان توصیه می شود سکنجبین را با آب سرد بنوشند تا تشنگی را تسکین و شدت تب را بشکند اما در زمستان و هوای سرد بهتر است سکنجبین را نیم گرم استفاده کرد تا گرمی عارضی سکنجبین سبب پخته شدن بهتر مواد (نضج) شود.
❓شربت سکنجبین یک داروی مفتح سدد است، یعنی گشایندهی گرفتگیهای بدن است. سکنجبین یک داروی مقطع اخلاط لزجی است که به سطح و جدار و اوعیه بدن میچسبد و اسباب سدد و غیره را فراهم میکند، یعنی دارای قدرت تکه تکه کردن (تقطیع) مواد لزجی است که به سطح و جدار مجاری می چسبند و سبب انسداد مجاری می شوند. سکنجبین یک داروی ملطف است، یعنی مواد غلیظ را لطیف میکند. شربت سکنجبین یک داروی تلغیظ کننده مواد رقیق است، همچنین سکنجبین یک داروی تسکین دهنده حدت خون و صفرا است و یک فرآورده بسیار موثر در رفع تشنگی به شمار میرود.
❗️هیچگاه نباید سکنجبین را با یخ یا وسیله دیگری مانند یخچال سرد کرد، زیرا این عمل باعث می شود از لطیف شدن خلط جلوگیری شود و لعاب دهان لزج می شود.
🔺سکنجبین در بهار
❓حکیم عقیلی خراسانی از برجستهترین علمای طب ایرانی یکی از تدابیر حفظ تندرستی در بهار را خوردن سکنجبین میداند.
❗️محمد بن زکریای رازی هدف استفاده از انواع سکنجبین و خواص آن را دو علت میداند: یکی رفع تشـنگی و ایجاد سردی و دیگر تلطیف مزاج و تقطیع اخلاط و فرونشاندن گرمی و جلای معده به عنوان اموری که در حفظ صحت انسان نقش مهمی دارند. همچنین وی در رساله اختصاصی که در آن فواید شربت سکنجبین را بیان کرده، یکی از مهمترین عوامل حفظ سلامتی را جلوگیری از بسته شدن رگ ها در بدن میداند و برای سکنجبین به جز افعال و خواص اشاره شده خاصیت باز کردن رگ ها بدون ایجاد گرمی را نیز شرح میدهد.
🆔
@sabadzolal