#تحلیل_بازار
چهارشنبه ی متفاوت
1) از دیروز معلوم بود که بازار حوصله درجا زدن ندارد و می خواهد رشد کند. مدتها بود تریدرها تمایل نداشتند آخر هفته سهم داشته باشند به همین دلیل معمولا چهارشنبه ها معاملات مثبتی تجربه نمی شد و عمدتا ارزش معاملات خرد نیز کمتر از روزهای دیگر هفته بود. در یکی دو ماه اخیر این چندمین چهارشنبه بود که شرایط بازار متفاوت بود در حالی که خبر خاصی هم در بازار نبود. مشخصا ارزان بودن سهام نسبت به سایر بازارها باعث شد علی رغم نوسان های منفی، بازار اصلاح خاصی ندهد و به سمت بالا حرکتش را ادامه دهد. ارزش معاملات خرد به 8500 میلیارد تومان رسید که عدد قابل قبول و خوبی است
نوبت پالایشی ها
2) تقریبا همه مطمئن هستند که نرخ ارز از هر نوعی بالاخره دیر یا زود رشد می کند. حالا این می خواهد نرخ ارز مبنای محاسبه خوراک و فراورده های پالایشگاه ها باشد یا نرخ تسعیر ارز بانک ها و بیمه ها. امروز یک نامه ای از هیات دولت منتشر شد که در مورد نرخ ارز مبنای پالایشگاه در اسفند 1401 و سال 1402 صحبت کرده بود اما تقریبا ابهامی را برطرف نکرد. چیزی که مشخص است امسال با 28500 بسته خواهد شد و سال بعد با نرخ تسعیر اعلامی بانک مرکزی (این یعنی چی؟). به نظر می رسد سال بعد با نرخ حواله ی اعلامی در سامانه متشکل ارزی (ice) محاسبه خواهد شد چون نرخ اعلامی بانک مرکزی برای پتروشیمی ها و صادرکننده های بزرگ فعلا این نرخ است. حالا باید منتظر باشیم شفاف سازی ها انجام شود ولی در هر صورت نرخ پالایشی ها هم به بقیه خواهد رسید.
تلاطم جهانی
3) ورشکستی بانک سیلیکون ولی و سر باز زدن بحران اعتباری در آمریکا و کشورهای دیگر بازارهای جهانی را به هم ریخته است. اقتصاد جهانی استوار بر بدهی است و وقتی نرخ بهره در کوتاه مدت نوسان می کند قطعا نهادهای مالی و بانک هایی که ریسک را به درستی مدیریت نمی کنند دچار مشکل می شوند. بازارهای جهانی در شرایطی هستند که اگر سیاست افزایش نرخ بهره توسط بانک های مرکزی ادامه پیدا کند، می توان با قطعیت گفت بحران بدهی پیش می آید و یک افت دسته جمعی تجربه خواهد شد. اگر هم از سیاست افزایش نرخ بهره کنار گذاشته شود و نرخ بهره برای مدیریت وضعیت بانک ها کاهش پیدا کند، تورم آرام نخواهد گرفت. احتمالا به این دلیل است که علاقه به خرید طلا، نقره و بیت کوین افزایش پیدا کرده است. چشم انداز در هر دو سناریو به نفع این دارایی ها است. سایر کامودیتی ها می توانند در هر سناریو شرایط متفاوتی داشته باشند.
بورس برنده پس از 8 فصل
4) از پاییز 99 به بعد بورس در مقایسه با سایر بازارها در بازده فصلی همواره بازنده بود. این بازندگی تا پاییز 1401 نیز ادامه پیدا کرد. زمستان دو روز معاملاتی دیگر به پایان می رسد و پس چندین فصل بالاخره بورس یک فصل را با برد به پایان می برد. زمستان 1401، بورس برنده بازارها بوده و این برنده بودن نوید سال خوب را می دهد. 1402 سال بورس خواهد بود.
1401/12/24
#حسن_کاظمزاده