به نام خدا با سلام و ادب
🔰راجع به نامه آیت الله علیدوست و توضیحاتچند تن از اساتید نکاتی را مطرح می کنم.
🔶به نظر می رسد استاد علیدوست یک نگرانی را مطرح کرده است که ارزشمند است
🔸ولی مطرح کردن برخی خلاف ها در حکومت های گذشته از سوی افرادی معدد مشکل ساز نیست که در بیانیه جمعی از فضلاء آمده و توضیح داده شده است.
👌من با توجه به این که سالها است در باره کارگزاران امیر المؤمنین علی علیه السلام به تحقیق مشغول هستم توضیحی در این باره بیان می کنم.
🔻ادعای این که یک سوم نهج البلاغه در باره فساد کارگزاران است نادرست است.
✅واقعیت این است زمانی که من سخنان این گوینده دلسوز را دیدم نقدی
بر آن نوشتم که مسئله فساد و اختلاس در موارد اندکی در نهج البلاغه مطرح شده است
❇️ از بیش از صد کارگزار حضرت حدود هشت نفر متهم شدند.
🔺 منذر بن جارود که نامش در نهج البلاغه آمده جرمش اثبات نشد.
🔻 مصقله بن هبیره هم مالی با خود نبرده بود بلکه تعهد مالی کرده بود برای آزادی اسرا که نپرداخت و ممکن بود مورد عفو قرار گیرد ولی وی به معاویه پیوست و حضرت در باره اش فرمود: کار آزادگان را انجام داد ولی مانند بردگان فرار کرد.
🔻قعقاع بن شور به معاویه پیوست و در جریان قیام مسلم در کوفه فعال بود.
🔻 یزید بن حجیه کارگزار ری هم از دست سعد زندان بان حضرت فرار و به معاویه پیوست.
🔻 نعمان بن عجلان کارگزار بحرین که سابق خوبی داشت و در جریان سقیفه اشعاری در توصیف امام علی(ع) در برابر عمرو عاص سرود متهم به اختلاس بود. 👈به نظر می رسد آنچه در زمان عثمان رواج داشته که کارگزاران خود را صاحب بیت المال می دانستند در روند این سوء استفاده نقش داشته است.
🔺عبد الله بن عباس هم جزو متهمان است که در نامه ۴۰ نهج البلاغه آمده است.
🔻 و دو نفر دیگر به نام علی بن اصمع جد اصمعی شاعر که دستش را حضرت قطع کرد
🔻 و ابن هرمه که مسئول سوق الأهواز بوده است.
🔰آنچه مهم است اینک که امیر المؤمنین علیه السلام پی گیری کرد و افرادی که ماندن مجازات کرد و یا اموال را بازگرداندند که چنین خبری راجع به ابن عباس گزارش شده است.
👌بنا بر این نه تنها اشکال بر حکومت امام علی ع نیست بلکه نشانه عدالت أمير المؤمنين عليه السلام است. در کشور هم باید این پی گیری ها انجام بگیرد.
👈اما راجع به روایت کافی اگر سند آن هم ضعیف باشد اشکال ایجاد نمی کند زیرا اخبار دیگر آن موارد را اثبات می کند.حضرت در این موارد فرصت اصلاح پیدا نکرد.
👈 از جمله در جریان نماز تراویح طبق نقل تهذيب مردم نپذیرفتند.
👈جریان فدک،
👈 سهم ذوي القربي،
👈جابه جايي مقام ابراهیم و موارد ديگر هر یک شواهد و اخبار کافی بر وجود آنها به عنوان مواردی که فرصت اصلاح پیدا نکرد وجود دارد.
🖊شیخ مفید در فصول المختاره در این باره بحثی دارد راجع به سخن حضرت وقتی که قضات نظر ایشان را نپذیرفتند فرمود: اقضوا کما کنتم تقضون حتی یکون الناس جماعة او اموت كما مات اصحابي. يا فرمود: لو ثبت قدمای لغیرت اشياء.
بنا بر مي توان سوء استفاده را اقتضاي حكومت بشري دانست زيرا حضرت از همين انسانها انتخاب كرد آن هم بعد از ٢٥ سال دوري از سنت نبوي.
👌 در حكومت ها مواردي از سوء استفاده ها هست و وجود آن را نمي توان دليل بر عدم مشروعیت حكومتي دانست 👈مگر آنکه خود مسئولان این گونه باشند و در برابر فساد بی تفاوت باشند. 🔹ولی در حكومت علوی خلاف از هر كس سر زد پی گیری شد و در جمهوری اسلامی هم چنین بوده و هست .
👈ضمنا زیاد بن أبيه تا زمانی که کارگزار حضرت بود سوء استفاده خاصي نداشت بلكه شيوه دریافت خراج توسط وی مورد نقد حضرت قرار گرفت و تأخیر در پرداخت آن و این عموی مختار سعد بن مسعود بود که مورد تشویق امام علی ع قرار گرفت. زیرا مالیات را دقیق و به موقع فرستاده بود.
🖊علی اکبر ذاکری ۱۷/٥/۱۴02.