🔻 تفکر قبل از اقدام
🔸 امیرالمومنین امام علی (علیه السلام) فرمودند :
« فَالنَّاظِرُ بِالْقَلْبِ الْعَامِلُ بِالْبَصَرِ يَكُونُ مُبْتَدَأُ عَمَلِهِ أَنْ يَعْلَمَ أَعَمَلُهُ عَلَيْهِ أَمْ لَهُ؟ فَإِنْ كَانَ لَهُ مَضَى فِيهِ وَ إِنْ كَانَ عَلَيْهِ وَقَفَ عَنْهُ.؛ فَإِنَّ الْعَامِلَ بِغَيْرِ عِلْمٍ كَالسَّائِرِ عَلَى غَيْرِ طَرِيقٍ، فَلَا يَزِيدُهُ بُعْدُهُ عَنِ الطَّرِيقِ الْوَاضِحِ إِلَّا بُعْداً مِنْ حَاجَتِهِ، وَ الْعَامِلُ بِالْعِلْمِ كَالسَّائِرِ عَلَى الطَّرِيقِ الْوَاضِحِ؛ فَلْيَنْظُرْ نَاظِرٌ أَ سَائِرٌ هُوَ أَمْ رَاجِعٌ. »
🔹 آن کس که با چشم دل مىبيند و با بينايى عمل مىکند بايد در آغاز هر کار بينديشد که آيا آن عمل به سود اوست يا به زيان او; اگر به سود اوست ادامه دهد و اگر به زيانش مىباشد از عمل باز ايستد; زيرا آن کس که بدون آگاهى به انجام دادن کار مىپردازد همچون کسى است که از بيراهه مىرود و چنين کسى هر قدر جلوتر مىرود از منزل مقصود فاصله بيشترى مىگيرد ولى آن کس که از روى آگاهى عمل مىکند همچون رهروى است که در جاده روشن گام بر مىدارد (و به زودى به مقصد مىرسد). حال که چنين است هر شخص بايد بنگرد آيا (به سوى مقصد) پيش مىرود يا به عقب باز مىگردد؟!
-----------
🔸 امیرالمومنین امام علی (علیه السلام) فرمودند :
« إيّاكَ و العَجَلَةَ بالاُمورِ قَبلَ أوانِها ، أوِ التَّسَقُّطَ (التَّساقُطَ ـ التَّثبُّطَ) فيها عِندَ إمكانِها ، أوِ اللَّجاجَةَ فيها إذا تَنَكّرَت ، أوِ الوَهنَ عَنها إذا استَوضَحَت ، فضَعْ كُلَّ أمرٍ مَوضِعَهُ »
🔹 بپرهيز از شتابزدگى در كارها پيش از فرا رسيدن زمان آنها، يا كندى كردن در كارها به هنگام رسيدن زمان آنها، يا لجاجت در آنها هرگاه مبهم و ناشناخته باشند و يا سستى كردن در آنها هرگاه روشن و آشكار باشند. بنا بر اين، هر چيزى را در جايگاه خودش بگذار.
-----------
🔸 حضرت امام صادق (عليه السلام) فرمودند :
« إنّ الإيمانَ عَشْرُ دَرَجاتٍ بِمَنزِلَةِ السُلَّمِ، يُصْعَدُ مِنهُ مِرْقاةً بَعدَ مِرْقاةٍ، فلا يَقُولَنَّ صاحبُ الاثنَينِ لِصاحِبِ الواحدِ : لَستَ على شَيءٍ ، حتّى يَنْتهيَ إلَى العاشِرِ . فلا تُسْقِطْ مَن هُو دُونَكَ فيُسْقِطَكَ مَن هُو فَوقَكَ ، و إذا رأيتَ مَن هُو أسْفَلُ مِنكَ بدرجةٍ فارْفَعْهُ إليكَ برِفْقٍ ، و لا تَحْمِلَنَّ علَيهِ ما لا يُطيقُ فَتَكْسِرَهُ ، فإنّ مَن كَسَرَ مؤمنا فعلَيهِ جَبْرُهُ »
🔹 ايمان ، مانند نردبانى است كه ده پله دارد و پله هاى آن يكى پس از ديگرى پيموده مىشود. پس كسى كه در پله دوم است نبايد به آن كه در پله اول است بگويد تو چيزى نيستى، تا برسد به آن كه در پله دهم است (او هم نبايد به پايين تر خود چنين سخنى بگويد). آن را كه در پله پايينتر از تو قرار دارد نينداز كه بالاتر از تو نيز تو را مىاندازد. اگر ديدى كسى يك پله از تو پايينتر است با مهربانى و ملايمت او را به طرف خود بالا كشان و فراتر از توانش بارى به دوش او مگذار كه او را مىشكنى. و هر كس مؤمنى را بشكند بايد شكستگى او را جبران كند.
-----------
🔸 پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند :
« كُلُّ مَولودٍ يُولَدُ على الفِطرَةِ ، و إنّما أبَواهُ يُهَوِّدانِهِ و يُنَصِّرانِهِ »
🔹 هر مولودى بر فطرت (توحيد) زاده مىشود و اين پدر و مادر او هستند كه وى را يهودى و نصرانى بار مىآورند.
-----------
🔸 امیرالمومنین امام علی (علیه السلام) فرمودند :
« الْحِلْمُ وَ الْأَنَاةُ تَوْأَمَانِ، يُنْتِجُهُمَا عُلُوُّ الْهِمَّة. »
🔹 بردبارى و ترك شتاب، فرزندان دوقلويى هستند كه از همّت بلند متولد مىشوند.
📚 حکمت ۴۶۰ نهج البلاغه
-----------
🔸 امیرالمومنین امام علی (علیه السلام) فرمودند :
« فَإِنَّا صَنَائِعُ رَبِّنَا وَ النَّاسُ بَعْدُ صَنَائِعُ لَنَا »
🔹 همانا ما، دست پرورده و ساخته پروردگار خويشيم، و مردم تربيت شدگان و پرورده هاى مايند.
#آیات
#ادعیه
#احادیث
.:
ایتا |
سروش |
روبیکا |
بله :.
🌐
SamteKhoda3.ir