اقناع در رسانه1⃣
♻️ اقناع فرآیند پیچیدهای است که برای اثرگذاری با هدف تغییر در باورها، ارزشها یا نگرشها انجام میگیرد.
ایجاد تغییرات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... از طریق رسانه و اقناع، امروزه به یکی از متداولترین و نیز مدنیترین روشهای مراقبت اجتماعی، تبدیل شده است.
♻️ اقناع چیست؟
در منابع علمی تعاریف زیادی از اقناع ارائه شده که به طور خلاصه چنین است:
⚙ اقناع فرایندی است که با توسل به تعقل و احساس، ذهنیّت افراد را غالباً جهت تغییر رفتار و وادار کردن آنها به عملی معین، در قالب مهارتهای کلامی و غیرکلامی و رسانهای، تحت تأثیر قرار میدهد. این فرایند، هرچند در بردارنده ویژگی روانشناختی آزادی است و ترغیبشونده نیز احساس میکند موافق میل خود، اهداف و رهنمودهای تعیینشده را انجام میدهد اما؛ در واقع، متضمن نوعی فشار روانی است که در مسیر ترغیب، میان منطق و استدلال منطقی به هیجانها متوسل میشود.
⚙ اقناع، فرآیندی ارتباطی است که هدف آن، نفوذ در گیرندهی پیام است؛ به این معنی که یک پیام ترغیبی، یک نظر یا رفتار را به شکلی داوطلبانه به گیرنده ارائه میدهد و انتظار میرود که این پیام در مخاطب یا گیرندهی پیام مؤثر واقع شود. همچنین اقناع، فرآیندی است که از خلال آن میکوشیم تا نگرش دیگران را تغییر دهیم؛ و به تعبیر سادهتر، به مفهوم کوشش برای تغییر نگرش است؛ «فعالیتی که در آن سخنگو و شنونده به هم پیوستهاند و سخنگو، آگاهانه تلاش میکند تا با انتقال نمادهای قابل دیدن و شنیدن، بر رفتار شنونده تأثیر بگذارد».
⚙ اقناع کردن، مترادف با تشویق کردن مخاطبان است؛ زمانی که قصد داریم آنها را پیام-گیران واقعی خود در نظر بگیریم و در جهت ارضای منافع ما گام بردارند. بنابراین، عوامل دستکاری و فریب را پیام گذاران روابط عمومیهای رسانه ای، برای موفق جلوه دادن سازمان رسانهای خود به کار میگیرند و از این طریق درصدد دستیابی به اقبال عمومی درباره رسانه هستند. به بیان دیگر، اقناع، متقاعدسازی یا تغییر نگرش، از پدیدههایی است که حیات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... بر اساس آن شکل گرفته و یا تغییر می کند. در این میان، اندیشه اصلی متقاعدسازی، به کار بردن شیوههایی است که از طریق آن بتوان بر نگرش افراد برای تغییر در رفتار و جایگزین کردن ایدهی متقاعدگر به جای متقاعدشونده اثر گذاشت.
🌀 به ما بپیوندید:
سواد مدیا👇
@savadmedia1401