🔸نکاتی از جزء ۳🔸
۱-♦️"نور" همیشه در قرآن به شکل مفرد آورده شده و "ظلمات" به صورت جمع، زیرا راه راست و مسیر حق یکی است و اهل حق همواره با هم متحدند اما راه باطل فراوان، و اهل باطل با هم هماهنگ نیستند(بقره ۲۵۷).
۲-♦️کافر ظالم است، زیرا به خود و مقام انسانیت ظلم کردهاست(بقره ۲۵۸).
۳-♦️معاد، جسمانی است و در قیامت بازگشت روح به همین ذرات بدن خواهدبود(بقره ۲۶۰).
۴-♦️انفاق نوعی ریاضت سنگین است و هدف اولیه آن کندن ریشه دلبستگی به دنیاست. برخی از اموال کهنه انفاق میکنند، این گونه انفاقها بخشندگی و فضائل اخلاقی را زنده نمیکند(بقره ۲۶۱).
۵-♦️ خدا عمل هر نیکوکار را به قدر نیکوکاری اش، هرگونه و برای هر کس که بخواهد، چند برابر می کند و این فقط مخصوص انفاق نیست(بقره ۲۶۱).
۶-♦️حفظ آبرو و شخصیت فقیر، با ارزش تر از حفظ شکم اوست.(بقره ۲۶۳).
۷-♦️حکمت، به معنی درک هوشیارانه و عالمانهای است که شخص را به تشخیص درست حق و باطل قادر میسازد( بقره ۲۶۹).
۸-♦️اساس دین بر اخلاص است، لذا انفاقِ پنهانی ترجیح دارد(بقره ۲۷۱).
۹-♦️شما باید به سراغ فقرا بروید، نه آن که آنان به سراغ شما بیایند(بقره ۲۷۱).
۱۰-♦️نه تنها ربا نگیرید، بلکه درگرفتن اصل وام نیز مدارا کنید. بخشیدن بدهکار فقیر صدقه است(بقره ۲۸۰).
۱۱-♦️به شکرانه سواد و علم که خداوند به ما داده است کارگشایی کنیم( بقره ۲۸۲).
۱۲-♦️ خواندن دو آیه آخر سوره بقره بعد از نماز عشا بسیار فضیلت دارد(بقره ۲۸۵).
۱۳-♦️ دستورات خداوند تنها بر اساس وُسع انسان است نه بر اساس طاقت او(بقره ۲۸۶).
۱۴-♦️مسلمانان نباید کافران و بیگانگانی را که آنان را قبول ندارند، دوست و همپیمان خود بگیرند و فریب اظهار محبت آنها را بخورند. اتخاذِ ولایت کفار از مصادیق بارز طغیان بر خداست(آلعمران ۲۸).
۱۵-♦️مطابق روایات، کریمه ۳۳ سوره آلعمران، دلیل معصوم بودن انبیاء است چون خدا هرگز افراد گناهکار را بر نمیگزیند (اصطفاء به معنی انتخاب کردنِ قسمت خالص هر چیزی است). منظور از عمران در اینجا پدر حضرت مریم است نه پدر موسی ع.
۱۶-♦️مریم در زبان عبری به معنی زن عابده و خادم رب است و این نهایت عشق و علاقه مادر را به نذر و وقف فرزندش برای بندگی خدا نشان میدهد(آل عمران ۳۵).
۱۷-♦️عبادت، جنگ با شیطان و محل عبادت، محراب یعنی محل نبرد است(آلعمران ۳۷).
۱۸-♦️مراد از "کلمات الهی" مخلوقات خداوند هستند (آل عمران ۴۵).
۱۹-♦️اطلاق مسیح به عیسی(ع) شاید به این مناسبت باشد که او با کشیدن دست بر بدن بیماران لاعلاج و چشم نابینایان به اذن خدا آنها را شفا میداد(آلعمران ۴۵).
۲۰-♦️"مسلم" در قرآن تنها به معنای پیروان پیامبر اسلام نیست؛ بلکه به معنای تسلیمِ مطلق بودن در برابر فرمان خدا و توحید کامل و خالص از هرگونه شرک است که ابراهیم ع پرچمدار آن بود( آل عمران ۶۷).
۲۱-♦️ امانتداری، ملاک برای ارزشیابی افراد است(آل عمران ۷۵).
۲۲-♦️خدا هیچ پیامبری را مبعوث نکرد، مگر اینکه راستگویی و ادای امانت جزء برنامههای او بود که هم درباره نیکان و هم درباره بَدان باید رعایت میشد(آلعمران ۷۶).
۲۳-♦️لعنتِ خدا به این است که فرد را از رحمت خویش دور سازد، اما لعنتِ دیگران، نفرین به دور شدن از رحمت خداست(آلعمران ۸۷).
۲۴-♦️یکی از نامهای قرآن فرقان است، چون وسیله مشخص شدن حقیقت است(آلعمران ۸۷).
۲۵-♦️یگانه راه رسیدن به مقام نیکوکاران، انفاق خالصانه از امور مورد علاقه است. در انفاق اصل کیفیت است، نه کمیت (آل عمران ۹۲).
۲۶-♦️"مکر" به معنی برگرداندن کسی از منظورش با حیله و چارهاندیشی است و دو گونه است: مکرِ پسندیده، که زمینهسازی برای عمل صالح است و مکرِ ناپسند، که توطئه شیطانی بر ضد دین و برای صدمه زدن به بندگان خداست.