☑️میدان نزاع بر سر دیدگاه سیاسی آیت الله سیستانی (بخش دوم)
📌گزارشی از آنچه پیرامون دیدگاه سیاسی آیت الله سیستانی در رسانه ها رقم خورد
🔸شنبه 24 فروردین، مصطفی تاجزاده، توصیههای سهگانه آیت الله سیستانی به علمای قم که در خبر مجتبی لطفی آمده بود را توئیت کرد. یکشنبه 25 فروردین، روزنامه شرق با تیتر «دیدار استادان اصلاحطلب قمی با آیت الله سیستانی» در صفحه نخست منتشر شد. مجتبی لطفی در گفتگو با شرق در تکمیل خبر تلگرامیاش درباره این دیدار گفته است: «دیدار اخیر در ایام تعطیلات نوروز و از سوی گروهی از استادان قم صورت گرفته که گرایش نزدیک به اصلاحطلبی دارند. این ملاقات از سوی حدود هفت یا هشت نفر از استادانی صورت گرفت که کرسی درس خارجفقه دارند که بعضی از آنها در فیضیه و برخی هم در بیوت خود تدریس میکنند.»
🔸دوشنبه 26 فروردین، پایگاه اطلاعرسانی دفتر آیت الله سیستانی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه که «گاه گاهی اظهارات و تحلیل های مختلفی در خصوص موضع گیری حضرت آیت الله سیستانی در مورد نظام حکومتی عراق و دیدگاه فکری، سیاسی و اداری ایشان در این خصوص منتشر می شود، این مسائل تا چه اندازه مورد اعتماد است؟» متنی به این شرح منتشر کرد: «موضع حضرت آیت الله سیستانی در این خصوص، در کتاب "متون منتشر شده از آیت الله سیستانی در خصوص عراق" و آخرین بیانیه دفتر معظم له که اندکی قبل از انتخابات مجلس نمایندگان در تاریخ 17 شعبان 1439 هجری قمری و 4/7/ 2018 میلادی صادر شده، آمده است و غیر از این موارد، تمامی اظهارات و تحلیل ها بیانگر دیدگاه گوینده آن هاست و چه بسا درست یا دقیق نباشد.»
🔸این گزارشی اجمالی بیانگر آن است نزاعهای نظری در میادین فعالان سیاسی کارویژه متفاوتی از خود به نمایش میگذارند. گفتگو پیرامون نسبت روحانیت، اسلام و سیاست علیرغم ضرورت، از حساسیت ویژهای برخوردار است. شاید مطالب انتسابی به آیت الله سیستانی که در خبر دیدار علمای قم آمده چندان با مطالب کتاب معرفی شده از سوی دفتر معظم له مغایرت نداشته باشد، اما آنچه حساسیت این نزاع علمی را تشدید میکند، ظرفیت بهرهبرداری گروههای سیاسی از این اختلاف نظرهاست. به طور مثال در سندی منسوب به «اسکات مادل» افسر امنیتی آمریکا که در سال 2017 منتشر شده است او با اشاره به تفاوت نگاه سیاسی ایران و نجف، در راهبرد پیشنهادی مقابله با ایران تأکید دارد که مدل سیاستورزی ایران منجر به حضور روحانیون در مواضع قدرت سیاسی میشود اما تفسیر آیت الله سیستانی از تشیع، روحانیت را از سیاست کنار میگذارد. مادل در ادامه میافزاید ما باید متحدان عرب را تشویق کنیم که از نگاه محتاطانه نجف حمایت کنند و چهرههای مخالف آیت الله خامنهای در ایران (از جمله آیت الله سیدصادق شیرازی) را نیز بیش از پیش مورد حمایت قرار دهند.(نقل به مضمون)
🔸این ملاحظات گفتگوی علمی درباره نسبتسنجی میان دین قدرت سیاسی و روحانیت را تحت تأثیر قرار میدهد و دست فعالان سیاسی را برای بهرهبرداری از نظر عالمان دینی جهت تأمین مقاصد سیاسی باز میگذارد. از این رو بررسی و تحلیل میدان نزاع و کنشگری رسانهها میتواند ما را در پاسخ به این پرسش یاری دهد که «آیا نزاعهای طرح شده در این میدان در ذیل گفتگوی علمی تعریف میشوند و یا یک پروژه سیاسی را دنبال میکنند؟!»
📌بخش نخست این گزارش را اینجا بخوانید:
https://eitaa.com/sedyaser/67
🔻🔻🔻
@sedyaser