ساعت های حرم امام رضا (ع)
ساعت های حرم امام رضا (ع) قدمتی دیرینه دارد که در صحنهای انقلاب، آزادی، جمهوری اسلامی و مسجد گوهرشاد جانمایی شده است.
ساعت های حرم امام رضا (ع)، هر کدام در دوره ای از تاریخ، در صحنهای انقلاب، آزادی، جمهوری اسلامی و مسجد گوهرشاد جانمایی شده است.
۱ - ساعت معاون (صحن انقلاب)
یکی از ساعت های حرم امام رضا (ع) در بالای ایوان غربی صحن انقلاب اسلامی قرار دارد که به ساعت «معاون» معروف است؛ این ساعت را مرحوم عبدالحسین معاون، از هامبورگ آلمان (و به نقلی از سوئیس) خریداری کرد و با کشتی به بندر خرمشهر آورده، از آنجا به تهران و مشهد انتقال یافت و در اسفندماه 1333 شمسی به آستان قدس تقدیم شد. این ساعت در فروردین سال 1334 توسط محمد حسین صالحی ساعت ساز در برج ساعت نصب شد. بدنه ساعت، سال ساخت آن را 1945 میلادی نشان می دهد.
این ساعت دارای سه دستگاه مجزا شامل دستگاه کوک،دستگاه زنگ ربع زن و دستگاه زنگ ساعت زن است. ساعت روزی دوبار از طریق یک سیم بکسل به طول 14 متر به وسیله الکتروموتور کوک می شود و در مواقع خاموشی تا مدت 24 ساعت کار میکند. در صورت خاموشی ممتد، ساعت به وسیله هندل دستی کوک می شود.
عقربه های آن درشت و نوشته ها و ارقام برای همگان روشن و قابل رؤیت است و در فواصل معین زنگ می زنند و وقت را اعلام می کنند. به نظر می رسد حرم مطهر از دوران صفویه دارای ساعت بوده و اسناد و مدارک، گویای این است که افرادی ساعت را اداره و بابت این کار حقوقی دریافت می کردند.
مرحوم عبدالحمید مولوی در یادداشت های خود می نویسند: «سعدالدین محمد وزیر خراسان در عهد شاه سلیمان صفوی ملکی را در نزدیکی مشهد مقدس وقف کرده و مصارف آن را برای اجرت و حقوق ساعت ساز حرم محترم امام رضا (ع) معین نموده است این موقوفه در روستای گود سلوک در یک کیلومتری شرق مشهد بوده است. در عهد صفویه ساعت را در مشهد می ساخته اند و اکنون دو عدد ساعت از عهد صفوی در موزه آستان قدس ضبط و نگهداری می شود و ساعت ها به بزرگی یک دوری لبه دار است و آلات ساعت در داخل آن قرار گرفته است ولی از کار افتاده و فرسوده می باشد و یادگاری از قرون گذشته می باشد»