پیشگیری از آسیب های گوش
1ـ رعایت بهداشت شخصی و عمومی.
2ـ مراقبت از کودکانو جمعآوری اجسام ریز از گوشهو کنارِ خانه
3ـ استفاده از انگشت فرد برای تمیز کردن و خارش داخل گوش به عنوان بهترین وسیله.
4ـ پرهیز از خارش و تمیز کردن مکرّر گوش؛ زیرا احتمال ایجاد عفونت یا قارچ داخل گوش را بوجود میآورد.
5ـ پرهیز از وارد کردن جسم خارجی به گوش؛ زیرا گاهی اوقات ورود جسم خارجی به گوش مانند گوش پاک کن، ایجاد خراش در سطح پوست یا گوش میکند که همین امر منجرّ به ورود باکتری و میکروب به درون بافت بدن و ایجاد بیماری و عفونت در ناحیۀ گوش میشود.
6ـ اگر حشرهای وارد گوش شود و مدّت طولانی آنجا بماند، ممکن است تخم گذاری کند که علاوه بر تخریب پردۀ صماخ و ناشنوائی فرد، احتمال ایجاد عفونت استخوان ماستوئید (قطعهای از استخوان جمجمه) نیز وجود دارد، و لارو حشره که عمدتاً مگس است به راحتی پس از تخریب این استخوان، میتواند موجب تخریب گوش میانی و حتّی بافت مغز نیز بشود که عوارض ناشی از آن (یعنی تب، سردرد، گوش درد و حتّی تشنّج) را بدنبال دارد.
7ـ پرهیز از دست کاری جسم فرو رفته به داخل گوش؛ زیرا منجرّ به آسیب مجرای گوش و گاهی پرده صماخ و حتّی پارگی پردۀ گوش میشود.
8ـ گاهی دست کاری منجرّ به افتادن جسم خارجی در گوش میانی میشود که این عمل، باعث عفونت گوش، آسیب دیدن استخوانچههای گوش و در بیشتر مواقع، منجرّ به عفونت مزمن و پایدار در فرد حادثه دیده میشود.
9ـ گاهی ممکن است مصدوم:
الف. به عوارض داخل جمجمهای از قبیل مننژیت، آبسه مغزی و مُخچِه، فلج عصب صورت،
ب: و عوارض خارج جمجمهای مانند آبسههای پشت گوش، آبسه پشت گردن، و آبسههای صورت در ناحیۀ گونهها بشود. توجّه: شخص مصدوم گوش، از انواع قطرههای مختلف و داروهای موضعی اجتناب کند و خود درمانی نکند لذا شخص آسیب دیده را در أسرع وقت به نزدیکترین متخصّص گوش و حلق و بینی و مرکز درمانی ببرید.
10ـ دکتر ابراهیم رزم پا (متخصّص گوش و حلق و بینی) گوید: نوعی گوش درد، گرفتگی گوش یا بسته شدن گوش و وِز وِز گوش، نشانۀ مسدود شدن مجرای گوش با مُومِ گوش (واکس گوش) است. [واکس گوش (موم گوش) توسّط غدّههای موجود در مجرای گوش تولید میشود و نقش محافظت از مجرای خارجی گوش را دارد، میزان تولید موم (واکس) در أفراد مختلف، متفاوت است در برخی افراد مُوم آنقدر کم تولید میشود که هیچگاه به طور محسوس در گوش جمع نمیشود امّا در بعضی از افراد تولید موم آن قدر زیاد است که هر چند ماه مجرای گوش را به طور کامل مسدود میکند].