صفحه ۹ از ۹
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، پیرامون ویژگیهای نگاه امام خامنه ای(دام ظله) به قرآن، اظهار کرد: این سبک نگاه که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به قرآن دارند دارای این ویژگیها میباشد؛ ویژگی نخست؛ یک تفسیر اجتماعی زنده و زندگی ساز میباشد؛ علاوه بر کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن»؛ ۱۰ جلد تفسیرهم از ایشان منتشر شده است که همچنان ادامه پیدا کرده است حتی در دوران سخت جمهوری اسلامی، ایشان تفسیررا ترک نکردند و الحمدلله تعداد زیادی از سورهها تفسیر شدهاند. زندگی ساز، زنده، جامعه ساز و حاضر در متن زندگی. قرآنی میشود یک قرآن نیک و پسندیده که در متن زندگی ما حضور داشته باشد. این تفسیر، قرآن را در متن زندگی ما میآورد.
ویژگی دوم انسجام و پیوستگی همه اجزای قرآن در ارائه یک نظام جامع تربیتی، معرفتی، سیاسی و اجتماعی است؛ ما باید بتوانیم بر اساس همه ۶۲۳۶ آیه قرآن، یک نظام جامع که همه این ابعاد در آن وجود داشته باشد را شکل بدهیم، تفسیری که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در قرآن انجام میدهند ناظر بر این کار میباشد.
ویژگی سوم اینکه قرآن به قرآن میباشد؛ به کتاب «طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن» و سایر تفسیرهایی که از ایشان منتشره شده است نگاهی بیندازیم متوجه خواهیم شد که در این تفسیرها خیلی از روایت صحبت نمیشود که بگوییم میشود روایی؛ یا تجربی و فلسفی نمیباشد، بلکه تفسیر قرآن به قرآن است یعنی همه اجزا با هم کار میکنند و یک نظام را در اختیار ما میگذارند.
چهارمین ویژگی آن این است که مبتنی بر نیاز و مقتضیات زمان میباشد؛ نگران این نباشیم که بگوئیم قرآن متعلق به امروز است، بله منتسب به امروز است، مخصوص گذشته بوده و دقیقاً متعلق به امروز هم میباشد.
دکتر کلانتری تصریح کرد: تفسیر قرآن باید مبتنی بر نیازهای زمان باشد، یعنی اگر ما امروز مسئله فضای مجازی را داریم پس قرآن هم باید پاسخ ما را در این زمینه بدهد، نه مثلاً اینکه ۱۰۰ سال آینده که این مسئله قدیمی شد پاسخگو باشد. این میشود یک سبک قرآنی خاص؛ ممکن است که بپرسید به جز مقام معظم رهبری(مدظله العالی) دیگران هم این گونه سبکی را داشتند یا نه، بنده معتقد هستم که اگر هم موجود باشد خیلی ضعیف است. فرض کنید سید قطب (نویسنده، شاعر، آموزگار، محقق اسلامی، نظریهپرداز، و یکی از اعضای برجستهی اخوانالمسلمین مصر است؛ که بعدها توسط جمال عبدالناصراعدام شدند)؛ در تفسیر«فی ظلال القرآن» با اینکه یک تفسیر اجتماعی میباشد و خود حضرت آقا هم آن را ترجمه کرده اند، تفسیرایشان نازل بر اجتماع است اما سایر ویژگیهای دیگر را به این صورت ندارد یعنی این عینیتی را که اینجا مشاهده میکنید که در متن زندگی امروز ما میآید در تفسیر «فی ظلال القرآن» مشاهده نمیکنیم، بیشتر سیاسی میباشد. یا سایر تفاسیری که دیگر نوشتهاند، به عنوان مثال؛ تفسیر نمونه حضرت آیت الله مکارم را مشاهده کردهاید بیشتر یک تفسیر اجتماعی و در سطح عام مردم میباشد، نیتشان هم این بوده است که همه مردم بتوانند در همه سطح از این تفسیر استفاده کنند و از روایت هم بسیار زیاد در آن استفاده شده است. تفسیر علامه طباطبایی بیشتر جنبه فلسفی- کلامی دارد. تفسیر آیت الله مصباح یزدی که ۱۰ جلد شناخت قرآن دارد، بیشتر دارای جنبه فلسفی- کلامی است که خیلی قوی و دقیق هم میباشد، در همان حوزه است که ایشان خودشان تخصص قالب دارند. در تفسیری که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با این سبک بیان میکنند، بیشتر نیاز جامعه امروز را از جمله در حوزههای فردی، اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حکومتی، مد نظر داشتهاند.
shahecheragh.ir/info.aspx?type=n&id=222232
@SHAHECHERAGH