⭕️تدابیر ماه رمضان، افطار
1️⃣اولین گزینه افطار: آب گرم و خرما
🔹اولین گزینه افطار برای روزه دار آب فاتر، به همراه شیرینهای طبیعی مثل خرما، عسل، کشمش و مویز، شکر سرخ نیشکر و حلوا، در دستورات اسلامی، سفارش شده است؛ در حدیثی از امام صادق نقل شده است که آب جوشیده نسبتا گرم هنگام افطار، موجب تقویت کبد، قلب است (کلینی، الكافی، ج۴، ص۱۵۲).
2️⃣رطب یا خرما؟
🔸پیامبر در هنگام افطار ابتدا رُطب را ترجیح میداد و اگر نبود خرما (متقی هندی، كنزالعمّال، ج۷، ص۸۵). و به نظر ما، هیچ غذایی به پای آن در افطار نمیرسد.
3️⃣ثواب نماز، چهارصد برابر
🔹استفاده از رطب و خرما به تعداد سه، پنج و هفت عدد در احادیث، ثواب نماز را چهارصد برابر، می کند (ابنطاووس، الإقبال، ج۱، ص۲۴۲) و نشانگر مهربانی و حکمت خدای متعال در حفظ سلامتی جسمی روزه داران و مهمانان حریم الهی، دارد. حتی به انگیزه ثواب فراوان نیز شده باشد، جسم روزه داران، سالم تر، شود.
4️⃣حکمت افطار با رطب و خرما
🔸مصرف رطب و خرما هنگام افطار، معده خشک و جمع شده ناشی از گرسنگی را باز و گرم و نرم میکند، و مقادیری از مواد قندی و معدنی مورد نیاز بدن فوراً از دیواره معده جذب شده و به داخل کبد میرود و کبد را از خمودی و ضعف در میآورد و در اثر آن خون به جریان میافتد و آماده پذیرایی از غذای افطار میگردد.
🔹قند خرما به سرعت جذب بدن شده و از پرخوری و پراشتهادی کاذب بعد از افطار، نیز جلوگیری می شود. علاوه براین، خرما، منبع خوبی برای جبران کمخونی، پوکی استخوان و ضعف اعصاب و خستگی و بیحالی به شمار می رود.
5️⃣جایگزینها به ترتیب
🔹رطب و خرما، در احادیث، بسیار تاکید شده است و علاوه برآن: مویز، کشمش، انجیر، شکر سرخ نیشکر، عسل و حلوا، نیز سایر شیرین های طبیعی هستند (مجلسی، بحارالأنوار، ج۶۲، ص۲۹۶) که جایگزینهای خوبی برای خرما، در وعده افطار به همراه آب فاتر هستند.
6️⃣گلاب، آب و عسل، شفابخشی افطار
🔸اگر در نوشیدنی افطار، علاوه بر آب ولرم و عسل، سه قاشق گلاب ناب محمدی، هم به آن، اضافه شود، به علت ویژگی ضد "سودای" گلاب، بر خاصیت "دارویی" افطار، بیش از بیش افزوده خواهد شد. و از طرفی، دستگاه گوارش آماده برای دریافت مواد غذایی شام میشود
🔹ناگفته پیداست که طبق احادیث گلاب، برای تقویت معده و همچنین تقویت شادابی و رفع غم و از بین بردن "خلط" ناصالح در معده، بسیار مفید است؛ عسل، نیز شفابخش و رافع همزمان خلط صفرا، سوداء و بلغم است.
7️⃣خرما و جلوگیری از چاقی
🔸البته بهترین گزینه در ابتدای افطار، "چند عدد خرما با یک لیوان آب گرم" و گلاب است که ضمن افزایش سریع قند خون و رفع ضعف ناشی از آن، معده و دستگاه گوارش را نیز گرم کرده و همچنین با اصلاح وضعیت اشتها، موجب عدم ایجاد پرخوری و چاقی مجدد، میشود.
8️⃣سیره پیامبر هنگام افطار
🔹تمام آنچه که در احادیث فوق، ذکر شد، همگی در حدیثی زیبا و جامع به نقل از امام صادق، به ترتیب، چنین نقل شده است:
🔸كانَ رَسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله إذا أفطَرَ بَدَأَ بِحَلواءَ يُفطِرُ عَلَيها، فَإِن لَم يَجِد فَسُكَّرَةٍ أو تَمَراتٍ، فَإِذا أعوَزَ ذلِكَ كُلُّهُ فَماءٍ فاتِرٍ، و كانَ يَقولُ: يُنَقِّي المَعِدَةَ وَ الكَبِدَ، و يُطَيِّبُ النَّكهَةَ وَ الفَمَ، و يُقَوِّي الأَضراسَ، و يُقَوِّي الحَدَقَ، و يَجلُو النّاظِرَ، ... و يُسَكِّنُ العُروقَ الهائِجَة وَ المِرَّةَ الغالِبَةَ و يَقطَعُ البَلغَمَ، و يُطفِئُ الحَرارَةَ عَنِ المَعِدَةِ، و يَذهَبُ بِالصُّداعِ (کلینی، الكافی، ج۴، ص۱۵۲-۱۵۳).
🔹امام صادق میفرمایند: پيامبر، هرگاه افطار مىكرد، با چیزهای شیرین (مثل رطب، خرما، حلوا، عسل و ...) آغاز مىكرد و اگر نمىيافت، با شِكر (شکر سرخ نیشکر و نه شکر سفید) يا چند خرما و اگر اينها هم نبودند، با آب ولرم، افطار میكرد و میفرمود: «معده و كبد را تميز مىكند و بو و دهان را خوشبو مىسازد ... هیجان رگ ها و صفراى غالب را فرو مىنشاند و بلغم را قطع مىكند و حرارت معده را آرام مىكند و سردرد را مىبرد.
9️⃣خاصیت دارویی روزه، در افطار، نهفته است
🔸به امید اینکه «۱۴ساعت» گرسنگی را به «نیم ساعت» هله و هوله اشتباه در هنگام افطار نفروشیم.
🔹و تا نیم ساعت، چیزی میل نفرمائید تا بدن به پاکسازی معده توسط روزه، اقدام نماید و فضولات و مواد زائد تجمع یافته در معده را به خارج از بدن هدایت کند.
🔸و در مدت نیم ساعت، نماز مغرب و عشاء را بخوانید. سپس میتوانید پنیر و سبزی، سوپ، آش، فرنی و ... میل نمائید.
#موسسه_شمیم_عفاف
┏⊰✾🌸✾⊱━━━─━━┓
@shamimeefaf
@habibatolhosein
┗━━─━━━⊰✾🌸✾⊱┛