🌸 سخنرانی حجت الاسلام رفیعی؛ خدمت به مردم و آثار آن 🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
قَالَ اللهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی: «یا أَیهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْکم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّکمْ وَ شِفَاء لِّمَا فِی الصُّدُورِ وَهُدًی وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِینَ.»[1]
مقدمه
اولین جمعه از ماه مبارک رمضان است. ماه رحمت و مغفرت و برکت. ماهی که پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند:
«هُوَ شَهْرٌ أَوَّلُهُ رَحْمَةٌ وَ أَوْسَطُهُ مَغْفِرَةٌ وَ آخِرُهُ الاْجَابَةُ وَ الْعِتْقُ مِنَ النَّارِ»[2] ماه رمضان ماهی است که اولش رحمت، وسطش مغفرت و آخرش آزادی از آتش جهنم است.
ماهی که آغازش رحمت است؛ همین که انسان زنده بوده و آن را درک کرده و فرشته ها برایش دعا می کنند، این خودش رحمت است. وسط این ماه مغفرت؛ مؤمن آمرزیده می شود و آخر این ماه اجابت دعا و برائت از آتش جهنم است؛ لذا در روایت داریم خداوند در این ماه هر روز عده ای را «عتقاء» قرار می دهد، عتقاء یعنی آزاد شده از آتش جهنم. لذا در روایتی داریم شب پایان ماه رمضان به اندازه همۀ روزهای این ماه که جمع کنی عتقاء از آتش جهنم دارد. شما کجا چنین سفرۀ گسترده ای را پیدا می کنید؟ فرمود: فرشته هایی که تعدادشان را «لا یَعْلَمُ عَدَدَاً اِلاَّ الله»؛ فقط خدا می داند، این ها وظیفه شان این است که برای روزه دار دعا کنند.[3]
💠 شرط دریافت حکمت الهی
یکی از بزرگ ترین نعمت های الهی که به هر کسی نمی دهد بلکه این نعمت را تنها به انبیاء و اولیاء و بندگان خاصش می دهد و هر کس این نعمت را داشته باشد خیلی غنی می شود، حکمت الهی است. خداوند در قرآن می فرماید: «وَلَقَدْ آتَیْنا لُقْمانَ الْحِکْمَةَ»[4]؛ ما به لقمان حکمت دادیم، ما به داود پیغمبر حکمت دادیم. همچنین می فرماید: هر کس که خدا به او حکمت بدهد «فَقَدْ أُوتِیَ خَیْراً کَثیراً»[5]؛ چیزهای بسیاری به او داده شده است.
من خیلی نمی خواهم دربارۀ کلمه حکمت بحث کنم ولی اجمالاً عرض می کنم که حکمت یعنی قدرت تشخیص. درک کردن غیر از علم و فکر است. علم و فکر مقدمۀ حکمت هستند. اگر کسی حکیم شد به نبوت نزدیک شده است؛ «کادَ الحَکیمُ أن یَکونَ نَبِیًّا». [6] حال این حکمتی که خدا به داود و لقمان داد «یُؤْتِی الْحِکْمَةَ مَنْ یَشاءُ».[7] غیر از نعمت هدایت است. خدا در قرآن می فرماید: «رَبُّنَا الَّذِی أَعْطَی کلَّ شَیءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَی».[8] ما همه را هدایت اولیه کردیم.
🔻 ادامه 👇