اقتصاد لیبرالی یا توحیدی؟!
در مناظرهی دیروز، آقای غنی نژاد به مضمون میگفت که لیبرالیسم یعنی: انسان، مطیع هیچ کس نباشد غیر از خدا و ولایت هیچ کس را نپذیرد، غیر از خدا!
تعریف بدیع و بامزهای از لیبرالیسم بود. ولی دست آخر که صحبت از دخالت فقیه در اقتصاد شد، این را نپذیرفت که فقیه در اقتصاد دخالت کند. وقت یار کشی از مسلمین یا اقناع خودمان "ول انگاری" که معنای دقیقتر لیبرالیسم است را به شکلی معرفی کنیم که گویا عین توحید است، ولی وقت عمل راضی نیستیم از آثار الهی تبعیت کنیم....
مگر نقش فقیه چه چیزی است جز کنکاش و پژوهش در آثار الهی؟ خود آقای غنینژاد در اول بحث اشاره به اینکرد که امام خمینی انقلاب اسلامی را از دست کمونیستها نجات داد چون "اسلام را میشناخت و اسلام مالکیت خصوصی را احترام میگذارد"، این درست جواب ردّ دخالت او در امر حکومت و اقتصاد و یا هر چیز دیگری است، که البته مجری برنامه هم از او خواست توضیح بدهد و توضیحی نداد.
این "فقیه" نیست که در امور دخالت میکند، فقیه صرفا مسئول استنباط و انتقال درست مفاهیم الهی به بشر است.
اتفاقا اگر بنا باشد هیچ بشری عبد و بندۀ دیگری نباشد، اقتصاد دان موظف است تا مفاهیم خود را از فیلتر فرامین الهی رد کند تا سایر ابناء بشر را موظف به رعایت نظر، فهم و سلیقۀ خود نکند.
متاسفانه این مفهوم بسیار ساده حتی در این سطح دانشگاهی مجال آموزش نیافته است که فقیه موجودی نیست که شریعت خلق میکند که اگر چنین باشد، وجودش باطل است. فقیه موجودی است که، دستورات الهی را از منابع آن یعنی قرآن و روایات استخراج و اعلام میکند. این را وقتی "استاد دانشگاه" نداند و تطبیق ندهد، وای به حال مردم کف خیابان.
💬 سید احمد خوئی (با ویرایش)
🆔
@Shobhe_ShenaSi
🌏
ghorbanimoghadam.ir