.
📝 مروری بر عملیات غرورآفرین و پیروزمندانه
#محرم
👈 قسمت دوم
(شرح عملیات)
🔹 پس از انجام عملیات موفق و موثر ثامن الائمه (ع)، طریق القدس، فتح المبین، بیت المقدس و مسلم بن عقیل (ع)، نمی بایست به عراق فرصت خارج شدن از حالت انفعالی و دفاعی داده می شد، بنابراین در طرح عملیات "محرم" علاوه بر آزادسازی ارتفاعات مرزی "حمرین" در جبهه جنوبی و تصرف جای پا برای تهدید منطقه "العماره" عراق، این موارد نیز مدنظر فرماندهان قرار گرفت.
🔹 قرار بود در محور "عین خوش -زبیدات" در جنوب شرقی "دهلران"، رزمندگان اسلام، در سه مرحله، حمله را انجام دهند، تا اینکه مرحله نخست عملیات در ساعت 8 و 22 دقیقه 10 آبان 1361 با رمز مقدس "یا زینب (س)" به فرماندهی قرارگاه عملیاتی کربلا به اجرا درآمد.
🔹 نیروهای خودی توانستند در کمتر از نیم ساعت پس از اعلام حمله در یک محور، شماری از نیروهای عراقی را به اسارت درآورند و در محور دیگر نیز نیروهای دشمن -با استعداد یک تیپ- به محاصره درآمدند و بیشتر آنها اسیر شدند.
🔹 در ساعت 6 صبح روز بعد - بجز جناح چپ منطقه عملیات - کلیه یگان ها به اهداف تعیین شده دست یافتند.
🔹 در روز اول عملیات همه نیروها به هم ملحق شدند. تنها یگان های قرارگاه چهارم به خاطر طغیان رودخانه "دویرج" و فقدان پل، نتوانستند اهداف خود را در منطقه "چم هندی" و "ربوط" به طور کامل تصرف نمایند.
🔹 در نتیجه طی این مرحله 550 کیلومتر مربع از خاک ایران اسلامی از جمله ارتفاعات 400، 298، پل چم سری، حوزه نفتی بیات، نهر عنبر آزاد و جاده عین خوش به دهلران، از زیر دید و تیررس دشمن خارج شد.
همچنین شهرک"طیب" عراق تحت اشراف قوای ایرانی قرارگرفت.
🔹 تلفات و ضایعات وارده به دشمن شامل انهدام 8 تا 12 یگان سازمانی از 20 تا 70 درصد، انهدام 90 دستگاه تانک و نفربر، 130 دستگاه خودرو، سقوط 7 فروند هواپیما و به غنیمت گرفتن 45 دستگاه تانک و نفربر، 100 دستگاه خودرو، مقدار انبوهی سلاح سبک و کشته و زخمی نمودن و به اسارت در آوردن 4570 تن از نیروهای دشمن بود.
🔹 در مرحله دوم، با وجود پیروزی های مرحله نخست و از هم پاشیدگی و ضعف روحیه دشمن، به لحاظ عدم موفقیت قرارگاه چهارم در مرحله نخست و خالی ماندن جناح چپ، مواضع فتح شده نیز در معرض تهدید و پاتک دشمن بود، بنابراین ترمیم رخنه به وجود آمده ضروری می نمود.
🔹 برای همین هدف مرحله دوم عملیات محرم روز سه شنبه ۱۱ آبان ماه 1361، در ساعت 2 و 30 دقیقه بامداد آغاز شد. نیروهای خودی در ساعت 5 صبح، با الحاقی که صورت گرفت، محاصره دشمن را کامل کردند.
🔹 در این مرحله 150 کیلومتر مربع از زمینهای اشغال شده آزاد و 6 یگان دیگر عراق از 20 تا 65 درصد منهدم شدند.
همچنین تعداد دیگری از نیروهای عراقی به اسارت درآمدند.
🔹 هدف مرحله سوم عملیات محرم تصرف همه بلندیهای غربی "حمرین" (شامل ارتفاعات راهبردی ۱۷۵ که مسلط بر العماره عراق بود) و جاده ها و مراکز مهم عملیاتی و ایجاد و تامین لازم برای جاده آسفالته چمسری، شرهانی، زبیدات و جاده شوسه زبیدات - طیب بود.
🔹 به همین منظور در ساعت 22 روز پنجشنبه 15 آبان ماه 1361 حمله مرحله سوم آغاز شد. نبرد گسترده به واسطه مقاومت پراکنده نیروهای ارتش بعثی عراق و عدم پاکسازی منطقه در ساعت 8 صبح جمعه 16 آبان ماه به پایان رسید و در نتیجه آن 300 کیلومتر مربع از خاک عراق شامل پاسگاه های "زبیدات"، "شرهانی"، "ابوغریب" و همچنین تاسیسات نفتی شامل 30 تا 35 حلقه چاه نفت آزاد شد.
همچنین سازماندهی 14 تیپ عراقی حاضر در این نبرد آسیب دید.
🔹 البته ضدحمله های شدید دشمن برای بازپسگیری مناطق آزادشده تا چند هفته ادامه داشت ولی با مقاومت جانانه رزمندگان اسلام، دشمن بعثی مجبور به عقب نشینی شد.
🔹 تجهیزاتی که از ماشین جنگی ارتش بعثی عراق از بین رفت 170 دستگاه تانک و نفربر، 100 دستگاه خودرو، 15 قبضه توپ 106 میلیمتری و 3 فروند هواپیما بود. همچنین 14دستگاه تانک و نفربر، 150 دستگاه خودرو، 51 قبضه توپ 106 میلیمتری و نیز تعدادی از سلاح های سنگین و نیمه سنگین به دست رزمندگان اسلام افتاد.
🔹 نیروهای عمل کننده جمهوری اسلامی ایران در این عملیات شامل 4 لشکر پیاده، یک لشکر زرهی و یک تیپ احتیاط از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یک تیپ از نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی بودند.
🔹 نیروی زمینی تازه تاسیس شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این عملیات بخوبی از تانک ها و زره پوش های غنیمتی بهره برداری کرد.
📚 نرم افزار جامعی پیرامون این عملیات کار شده که به صورت رایگان در فروشگاه های اندروید ارائه شده است. 👇
https://cafebazaar.ir/app/air.Moharam/?l=fa
🍃🌷🍃🌷🍃
#یادواره_شهدا
https://eitaa.com/shohadab
.