چرا ترامپ از اکتبر ۲۰۲۰ میترسد؟
▪️چند روزی است که خبرهایی از تلاش دولت امریکا برای بازگشت به برجام منتشر میشود، تلاشی در راستای اعمال نفوذ و به زعم وزیر امور خارجه امریکا جهت جلوگیری از پایان تحریم تسلیحاتی ایران و توانایی ایران برای خرید تسلیحات متعارف! در این چند روز مایک پمپئو به همراه نماینده ترامپ در امور ایران که سال گذشته همین موقع قدرت موشکی ایران را فتوشاپ خوانده بود، در تلاشی فراگیر و همهجانبه در صدد آن هستند تا به هر شکل ممکن کشورهای امضاکننده برجام را راضی به تمدید تحریم تسلیحاتی ایران کنند.
▪️در اینکه آیا امریکاییها میتوانند به توافقی که از آن خارج شده و پس از خروج از آن تحریمهایی سفت و سخت و بیسابقهای را علیه کشورمان اجرایی کردند، وارد شوند نکتهای است که بسیاری از کارشناسان حقوقی در مورد آن تشکیک کردهاند. فارغ از بیحیایی مقامات امریکایی و دروغگویی و جعلیات آنها در مورد ایران و برجام، بر آن هستم موضوعی را اینجا واکاوی کنم که نشان میدهد واقعا دولت فعلی امریکا نه تنها هیچ شناختی از جایگاه، موقعیت، قدرت و زیرساختهای ایران و توانایی مردم کشورمان در مقابله با این تحریمها نداشته، بلکه از سوی دیگر توانایی و قدرت خودش را هم دست بالا گرفته بود.
▪️دونالد ترامپ در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از برجام (آن هم دو روز زوتر از موعد مقرر) خارج شد تا نشان دهد که چقدر برای زیر پا گذاشتن برجام عجله دارد و چقدر هم برای امضای یک برجام جدید، اعتماد به نفس. به نظر شما وقتی آنها از برجام خارج میشدند مفاد و توافقات و تعهدات موجود در آن را مطالعه نکرده بودند؟ آیا نمیدانستند که قرار است در اکتبر سال ۲۰۲۰ تحریم تسلیحاتی ایران به پایان برسد؟ آنها بدون شک این مسائل را میدانستند، اما فکر نمیکردند که امضای توافق جدید این همه طول بکشد و به عبارت بهتر، ایرانیها این همه مقاومت کنند که اکتبر ۲۰۲۰ هم رسیده باشد، ایرانیها بتوانند تسلیحات سنگین خریداری کنند و هنوز هم ترامپ در آرزوی امضای یک توافق جدید باشد.
▪️این مساله نشان میدهد که امریکاییها هیچ ارزیابی درستی از شکل مقاومت ایرانیها نداشتند، آنها فکر میکردند که مذاکرات هستهای در سایه تحریمهای امریکا شکل گرفت و اگر آنها تحریمها را به مرحله خفهکنندگی دربیاورند، ایرانیها به صورت کامل تسلیم میشوند. چهار روز دیگر سالروز خروج ترامپ از برجام است و درست پنج ماه دیگر هم زمان پایان تحریم تسلیحاتی ایران فرا میرسد. اینجاست که ترامپ، به همراه پمپئو و بنسلمان و نتانیاهو باید ایستاده سر خود را تیغ بیندازند که جهانی به ریش نداشته آنها میخندد. مقاومت تاریخی و ستودنی ملت ایران در برابر تحریمها، خیلی وقت است که نتیجه داده، نتیجه بعدیاش در مهرماه دیده خواهد شد.
▪️با این حال مایک پمپئو از سال گذشته تاریخ اکتبر ۲۰۲۰ را یادآوری میکرد. ترس و واهمه او از این مساله نه به خاطر توانایی خرید تسلیحات توسط ایران بود که خودشان بهتر میدانند ایرانیها بهجز جنگنده و به احتمال زیاد هواپیماهای ترابری و برخی نیازمندهای خاص، همه تسلیحات مورد نیاز را در کشور با قیمت بسیار پایین و البته دسترسی به خدمات پشتیبانی تولید میکنند. همانگونه که یک بار پیش از این نوشتم، امریکاییها نگران آن هستند ایرانیها با توجه به قیمت بسیار پایین تسلیحاتی که میسازند وارد بازار فروش سلاح شوند و این یک بخش از نگرانی آنها را تشکیل میدهد.
▪️اما بخش دوم که هنوز هم اهمیتش برای کاخ سفید بیشتر است و آنها به شدت از اجرایی شدنش نگران، ماهیت خود برجام است. تا مهرماه سال جاری اگر واشنگتن موفق نشود کشورهای اروپایی، چین و روسیه را با خود برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران همراه کند و این بند از برجام اجرایی گردد، یک شکست سیاسی و حیثیتی سنگین برای کاخ سفید و وزارت امور خارجه امریکا رقم خواهد خورد. اگر به سخنان روزهای اخیر وزیر امور خارجه امریکا توجه کنید، متوجه نوعی ترس و دلهره در سخنان او خواهید شد که تلاش دارد تا با لودگیهای خاص خودش بر آن سرپوش بگذارد.
▪️با اجرایی شدن این بند از برجام، امریکایی که دو سال پیش از آن خارج شد و تلاش کرد بقیه کشورها را هم مجبور به خروج از آن کند و حالا همه زور خود را میزند تا بگوید که بخشی از این توافق است، مشخص میشود که توافقهای بینالمللی را میتوان بدون حضور امریکا و باوجو فشارهای سنگین واشنگتن هم حفظ کرد. هر چند فرداروز امریکاییها هر کمپانی که بخواهد به ایران تسلیحات سنگین بفروشد را با تحریم تحت فشار میگذارند تا ایران موفق به خرید مثلا جنگنده نشود، اما تلاشهای امروز پمپئو نشان میدهد که آنها چه دلشورههایی از آینده دارند.