🔹سند زیارت عاشورا
❓آیا زیارت عاشورا حدیث است؟ اینکه میگن توی بعضی نقلهای زیارت عاشورا، اصلا "لعن" وجود نداره درسته؟
👈 برای طرح سوال،
اینجا را لمس کنید.
ــــــــــــــــــ
📝 پاسخ:
1️⃣ سلسله سند:
📣 زیارت عاشورا از 3 سلسله سند به ما رسیده که بنابر یک نقل، حدیث قدسی میباشد. حدیثِ قدسی به حدیثی گفته میشود که مستقیما از جانب خدا صادر شده اما در قرآن نیامده. دقت کنید به این سه سند که در ادامه میآید:
👈 سند اول: عقبة ابن خالد از امام باقر؛ طبق این نقل، حدیثِ قدسی نیست.
👈 سند دوم: علقمه بن محمد حضرمی از امام باقر. طبق این نقل نیز، حدیثِ قدسی نیست.
👈 سند سوم: صفوان بن مهران از امام صادق از امامان قبلی سپس از پیامبر، جبرئیل و سرانجام از خدا؛ طبق این نقل، زیارت عاشورا حدیث قدسی است؛ چون از خدا صادر شده.
✅ هر سه سندِ فوق، معتبر است و موردِ تایید علمای رجال. دو سند اول، سلسلهی اسناد را تا امام باقر بیان کردند و سندِ سوم، ادامهی سند را تا خدا آورده.
2️⃣ منبع و کتاب:
🔔 زیارت عاشورا با سه سندی که عرض شد در دو کتابِ "کامل الزیارات" اثر ابن قولویه و "مصباح المتهجد" اثر شیخ طوسی نقل شده. هر دو کتابِ فوق جزء کتبِ طراز اول شیعه هستند و معتبر.
☝️فرقِ متنِ نقل شده از دو کتاب مزبور این است که در کامل الزیارة کلماتِ "ثانی"، "ثالث" نیامده و فقط به "اول" اکتفا شده. متن عبارت کامل الزیارة: «الّلهم خُصّ أنتَ "أوّلَ ظالمٍ" ظلم آل نبيك... ".
✅ لعن هایِ مشترکِ نقلِ کامل الزیاره و مصباح المتهجد نیز عبارتند از:
👈 لعنِ آل زیاد و مروان
👈 لعنِ همه بنی امیة
👈 لعنِ ابن مرجانة
👈 لعن عمر سعد
👈 لعن شمر و عبیدالله بن زیاد
👈 لعنِ ابوسفیان و معاویه و یزید
👈 لعن أولین ظالم و همه دشمنان آل محمد
👌 نتیجه: اگر زیارت عاشورا را قبول داریم، طبقِ نقل هر دو کتاب، اصلِ مقولهی لعنت به دشمنانِ اهلبیت، یک اقدامِ صحیح و مورد توصیهی اهلبیت است؛ فقط با توجه به نقلِ کاملالزیارَة، "ثانی" و "ثالث" نیامده و فقط به لعنِ "اول" و آل زیاد و مروان و امیه و... اکتفا شده. بر خلافِ مصباح المتهجد که علاوه بر لعنهای کتابِ کاملالزیارة، لعن بر "ثانی" و "ثالث" را اضافه کرده. معمولا در اختلاف نسخههای دعاها ـ از بابِ احتیاط ـ هر دو فقرهی مورد اختلاف را قرائت میکنند.
🆔
@SinJimDin