تناقض حمایت از FATF با محکومیت اقدام آمریکا علیه سپاه
با اقدام آمریکا در قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی، انتظار میرفت حامیان پیوستن ایران به گروه
اف.ای.تی.اف، متنبه شده و از اصرار بر اجرای خواستههای این نهاد تحت مدیریت آمریکا دست بردارند، اما مواضع این افراد در روزهای اخیر نشان داد آنها بر سیاست یکجانبه امتیازدهی به غربیها در هر شرایطی اصرار دارند.
کار ویژه اصلی سازمان گروه اف.ای.تی.اف که هماینک ریاست آن بر عهده مسئول تحریمهای ایران در وزارت خزانهداری آمریکا است، اجرای لیست تحریمی آمریکا است.
هماکنون مارشال بیلینگزلی دستیار وزیر خزانهداری آمریکا در امور تحریم ایران، ریاست گروه اف.ای.تی.اف را برعهده دارد. وی مسئول مذاکره با کشورهای طرف تجاری ایران است تا آنها را برای قطع روابط تجاری با کشورمان و اجرای تحریمهای آمریکا تحت فشار بگذارد.
به گزارش مشرق، در دو سال اخیر مسئولان دولت روحانی تلاش زیادی برای تصویب تعهدات مدنظر اف.ای.تی.اف کردهاند و نهادهای قانونی را تحت فشار رسانهای قرار دادهاند. بر اساس تعهداتی که علی طیبنیا وزیر اقتصاد دولت یازدهم در سال ۱۳۹۵ به اف.ای.تی.اف داده، دولت متعهد شده بود ۴۱ اقدام مدنظر اف.ای.تی.اف را در داخل کشور انجام دهد.
اکثر این اقدامات در زمینه اصلاح مقررات مالی بود که توسط دولت انجام شد اما ۴ مورد آن مربوط به تصویب یا اصلاح قوانین است که نیازمند ورود مجلس بود. بر اساس تعهدات دولت روحانی به اف.ای.تی.اف، ایران باید دو قانون مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم را مطابق نظرات این گروه غربی اصلاح میکرد که همینطور هم شد و مجلس قوانین مذکور را مطابق خواسته دولت، اصلاح کرد.
بر اساس همین تعهدات، ایران باید به دو کنوانسیون غربی بپیوندد: کنوانسیون پالرمو و کنوانسیون سی.اف.تی.
با این حال، کارشناسان بسیاری نسبت به تبعات پذیرش تعهدات دولت به اف.ای.تی.اف هشدار دادهاند. اکنون که تصمیمگیری درباره پیوستن ایران به این دو کنوانسیون مدنظر اف.ای.تی.اف به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده، اکثر اعضای مجمع معتقدند اجرای این تعهدات موجب گرا دادن راهکارهای دور زدن تحریمها به آمریکا میشود.
طبیعی است که آمریکا اکنون از تمامی ظرفیت خود برای قطع روابط تجاری نهادهای تحت تحریم ایران همچون سپاه در سطح بینالمللی استفاده کرده است؛ اما با قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی، حتی هر شرکت داخلی هم که با سپاه همکاری کند، میتواند تحت تحریم آمریکا قرار گیرد. با این حال، به علت بسته بودن فضای مالی و بانکی ایران به روی نهادهای خارجی، آمریکاییها تاکنون نتوانستهاند به این هدف دست پیدا کنند.
پمپئو وزیر خارجه آمریکا هم در نشست خبری خود پس از قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تحریمی به این ضعف آمریکا اشاره کرد و گفت: سپاه را به عنوان یک گروه تروریستی شناختیم! هماکنون کشورها باید از عدم ارتباط معاملاتشان با سپاه مطمئن شوند. روزنامه کیهان