🔷 نکات اخلاقی و عرفانی _۳۵
استاد محمد مهدی مهندسی
🔸خشم و غضب
• شرایع الهی و علمای اخلاق هیچکدام نیامدند برای اینکه بگویند غضب را نابود کنید و از بین ببرید. از بین بردن غضب مطلوب ادیان الهی نیست. آنچه مهم است این است که باید به نقطه تعدیل و استفاده درست از قوه غضب برسیم.
🔸مظلوم و انظلام
• مظلوم غیر از انظلام است. مظلوم یک واژه مقدس است؛ یعنی کسی که در راه دفاع از حق فعالیت کرده و تلاش کرده اما نتوانسته عملاً حق خود را از دست ظالم بگیرد و مورد ظلم قرار گرفته است. آن چیزی که بد است و مذمت شده انظلام است؛ یعنی ظلم را بپذیرد. پذیرش ظلم، پذیرش ستم در مقابل ستم ستمگر انظلام است. انسان نه حرفی بزند، نه مقابله بکند، نه برخوردی و نه ستیزی داشته باشد. این، حالت پست و بدی است.
🔸غیرت
• غیرت یعنی آنچه را که حفظش لازم است، از جان و ناموس و آبرو و مال و مانند آن، انسان نگه دارد. اگر بنا شد انسان در مقابل دشمن مقاومتی نداشته باشد یعنی حالت بیغیرتی داشته باشد از آنچه که لازم است نگهداریاش، این ویژگیِ مثبتی نیست.
🔸خشم در خانواده
• در ارتباط با مسائل خانوادگی و اخلاقی خانواده لازم است مرد نسبت به دو طایفه در خانواده غضب نکند: یکی زن و دیگری فرزند، که خداوند بسیار خشمناک و غضبناک میشود در مورد کسی که نسبت به همسرش غضبناک بشود، نسبت به فرزندانش غضبناک بشود؛ چون غضب نهتنها خود انسان را میسوزاند، شعله و دامنهاش دیگران را هم به آتش میکشد، خورد میکند، میشکند، جلوی بالندگی و رشد و تربیت فرزند را میگیرد. فرزندی که از پدر ترس دارد، ترسی ناپسند، ترس از اینجهت که اگر کوچکترین حرکتی انجام بدهد پدر را ناراحت و عصبانی میکند، فریاد میزند، بچه اجازه طرح مسائلش را نداشته باشد، شاید در ظاهر مطرح نکند، اما در جای دیگری مطرح میکند و ممکن است به انحراف راهنماییاش کنند. راهش این است که فضا جوری باز باشد که مسائل در کنار پدر و در کنار مادرش مطرح شود؛ اگر درست بود تأییدش کنند و اگر غلط بود، راهنماییاش کنند.
• در محیطی که غضبهای نابجا و ناصحیح است، فضای رشد نیست.
📗کتاب حدیث عشق، یادنامه استاد مهندسی، ص۱۷۲
💢کانال سخن عرفان
@sokhanerfan