✴️نگاهی به اولویتهای دولت چهاردهم در اقتصاد و سیاست خارجی /2
🔸اصلیترین خریدار نفت و محصولات پتروشیمی ایران چین است، ما یک معاهده 25 ساله با چین داریم که بسیار مهم است؛ چین باید اولویت اول، اصلی و مهم دولت پزشکیان در حوزه گسترش مبادلات تجاری و اقتصادی باشد. چینیها معمولاً خاطره خوبی از جریانهای «اصلاحطلب» و به قول خودشان «غربگرا» در ایران ندارند؛ آقای پزشکیان باید تلاش کند این خاطره را پاک و به آنها یادآور شود که نگاه او و دولتش بسیار متفاوت است و دنبال گسترش روابط متوازن با همه کشورها و طرفها است و چین به عنوان اصلیترین و مهمترین شریک تجاری کشورمان جایگاه خاص خود را خواهد داشت. چینیها وعده دادهاند که مسیر اصلی عبور طرح یک راه، یک کمربند از ایران بگذرد، این مهم را باید شخص رئیس جمهور با قدرت پیگیری کند.
🔸همه جهان چین نیست، روسیه در طول سالهای گذشته روابط عمیقی با ایران ترتیب داده است. سطح روابط ایران و روسیه با نهایی کردن کریدور شمال – جنوب در سه مسیر قفقاز، دریای کاسپین و آسیای مرکزی باید به شکل روزافزونی گسترش پیدا کند، دولت چهاردهم به هیچ عنوان نباید اسیر روسستیزی و چین ستیزی برخی عناصر نادان در کشور شود. این موضوع بسیار مهم است. البته این نافی داشتن روابط با غرب نیست، اما آقای پزشکیان خود باید بداند که غرب «ذاتاً» و به شکل بنیادی و تاریخی با ایران دشمن و مخالف است. موضوع هستهای صرفاً بهانهای برای تداوم این دشمنی است. از زمان هخامنشیان دشمنی غربیها با ایران شروع شده و تا زمانی که نسل بشر وجود داشته باشد، ادامه خواهد یافت.
🔸رئیس جمهور منتخب در پاسخ به نامه دبیرکل حزبالله، موضع خودش در مورد مقاومت را به صورت شفاف اعلام کرد و در این زمینه بحمدالله نگرانی وجود نخواهد داشت. عراق، سوریه، لبنان و یمن به عنوان اصلیترین اعضای محور مقاومت نقش بزرگی در حوزه اقتصادی کشور میتوانند ایفا کنند و بازارهای آنها به هیچ عنوان نباید از دست برود. با این حال، ایران باید حواسش به افریقا باشد. کارهای بزرگی در این در این قاره شده که به نتیجه نشسته است. مصر، لیبی، تونس، الجزایر، سودان، افریقای جنوبی و کشورهای حوزه صحرا همه بازارهای بالقوهای هستند که درهایشان از حوزه دیپلماسی باز میشود. همین اتفاق در مورد امریکای لاتین روی داده است. باوجود دوری، باید از بازار بکر و دست نخورده این کشورها برای صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور استفاده کرد که سالانه درآمد قابل توحهی برای کشور خواهد داشت.
🔸در خلال مناظرههای انتخاباتی در مورد برجام و FATF حرفهای زیادی زده شد. اینکه دولت میتواند به تنهایی برود و این دو را حل کند، بسیار اشتباه است. در این مورد پیش از این هم نوشتم. حکومتها همواره یک سیاست کلان دارند و خیلی از مسائل در قالب سیاست کلان تعریف میشود. بزرگترین اشتباه شیخ حسن روحانی این بود که فکر میکرد برجام را او انجام داده، در حالی که مذاکرات مربوط به برجام در دولت دهم در عمان انجام شد و شیخ حسن خروجی این مذاکرات را به شکل برجام به نیابت از حاکمیت امضا کرد که میتوان گفت میشد به بهترین شکل ممکن آن را نهایی کرد.
🔸بنابراین باید گفت که تا سیاست خارجی قوی، پویا، فعال و هوشمندانه وجود نداشته باشد گرهی از مشکلات اقتصادی کشور باز نخواهد شد. این مساله باید مدنظر رئیس جمهور منتخب باشد. فرصتها در چارچوب سیاستهای کلی نظام به دست خواهد آمد. امروز ایران به لحاظ قدرت و تثبیت اقتدار خود در منطقه و جهان در جایگاه والایی قرار دارد، با تثبیت قدرت، دولت میتواند با خیال راحت روابطش را تنظیم کند. فردای عملیات «وعده صادق» با قبلش متفاوت است و ایران امروز از جایگاه و پایگاه ویژهای برخوردار است، باید قدرت این جایگاه را دانست و از آن به بهترین شکل ممکن برای بهبود شرایط کشور بهره گرفت.
@SyrianKhabar