⭕️ انتخابات آمریکا و اقتصاد ایران
🔹طی روزهای گذشته بازار ارز و طلا نوسانات زیادی را تجربه کرد. تحلیلهایی از کاهش قیمت در بازار مسکن وجود دارد و بازار بورس نیز بهنوعی متأثر از این شرایط است. این در حالی است که تنها اتفاقی که از نظر فعالین اقتصادی میتواند عامل این تغییرات در روزهای اخیر باشد، انتخابات آمریکاست.
🔸نکات تحلیلی: 1- موضوع تأثیر پیروزی دموکراتها بر اقتصاد ایران به موضوعی جنجالی بین اصولگرایان و اصلاحطلبان تبدیل شده است. درحالیکه اصولگرایان قائل به صفر بودن تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران هستند، اصلاحطلبان بهگونهای اظهار خوشحالی میکنند که گویا قرار است تمام مشکلات کشور با روی کار آمدن بایدن حل شود! 2- تأثیرپذیری بازار از انتخابات آمریکا نشان میدهد که کلیت اقتصاد ایران در دست فعالینی با نگاه لیبرالی است. در حقیقت تفکر حاکم بر اقتصاد ایران بروننگر است. بهرغم سفارشهای مؤکد مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) بر اقتصاد درونزا، این موضوع توسط دستگاههای مسئول، جامه عمل به خود نپوشیده است. 3- عهدشکنی آمریکا در عمل به تعهداتش از دوران حاکمیت دموکراتها آغاز شد و بهرغم خارج نشدن از برجام، به تعهدات برجامی خود نیز عمل نکردند؛ بنابراین در شرایط فعلی نیز بعید به نظر میرسد دموکراتها و سیستم حاکمه آمریکا بهراحتی امتیازی را به ایران بدهند. دولت جدید آمریکا سیاست دولت فعلی را به شکل و روشی جدید دنبال خواهد کرد. 4- کارشناسان اقتصادی قائل به این هستند که حداکثر 30 درصد مشکلات اقتصادی ما به خاطر تحریم است و ازآنجاکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر خاصی نخواهد کرد میتوان بهصورت تقریبی چنین تصور کرد که بهبود شرایط اقتصادی ایران با روی کار آمدن دموکراتها بسیار ناچیز و نزدیک به صفر خواهد بود.
🔹نکته راهبردی: نگاه صفر و صدی به موضوع تأثیرپذیری اقتصاد ایران از انتخابات آمریکا، دقیق نیست و بهرغم اینکه سیاست آمریکا در قبال ایران تغییر ماهوی نخواهد کرد لیکن انتظار سایر کشورها و فضای روانی جهانی متأثر از آن باعث میشود برخی موانع تجارت خارجی ایران کاهش یابد، اما این میزان از تغییرات قطعاً مشکل کشور ما را حل نخواهد کرد. برای حل مشکلات اقتصادی باید پایههای داخلی اقتصاد ایران تقویت شود که عبارتاند از: کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی، ارتقاء بهرهوری، افزایش تولید، تعمیق روابط اقتصادی با کشورهای همسایه.