🌐
سفر مودی به اوکراین؛ تعدیل جزئی یا تغییر بزرگ؟
▪️مرکز سیاست اروپایی
📝 آماندا پاول، ایوانو دیکارلو
🔹 سفر اخیر نارندا مودی نخستوزیر هند به اوکراین، با هدف احیاء تصویر هند در غرب به موازات ترویج صلح، گفتوگو و بهبود روابط با کییف انجام شد. از زمان آغاز تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین، منافع ملی هند نوعی از واکنش را اقتضاء کرده است که دهلینو مدعی بیطرفانه بودن آن است.
🔹 این کشور با دقت روابط خود را با روسیه بهعنوان یک تامینکننده مهم انرژی و تسلیحات متعادل کرده است و در عینحال روابط خوب با شرکای غربی خود را نیز بهعنوان بخشی از سیاست خارجی «تعهد چندگانه» حفظ میکند. سفر مودی به روسیه در ۸ ژوئیه ۲۰۲۴ ضربه مهمی به این تعادل وارد کرد. این موضوع منجر به انتقادات بیسابقهای از مودی توسط اوکراین و شرکای غربی هند از جمله واشنگتن و اتحادیه اروپا گشت. در این چهارچوب، سفر مودی به لهستان و اوکراین اهمیت بیشتری پیدا کرد.
💢 تنظیم مجدد موقعیت هند
🔹 روابط هند با روسیه و اوکراین در سطوح متفاوتی است، در حالی که رابطه با روسیه یک مشارکت راهبردی عمیق است اما رابطه با اوکراین بسیار محدود است. با اینحال، هدف دهلینو که نمیخواست بهعنوان بخشی از بلوک ضد آمریکا تلقی شود، تنظیم مجدد رویکرد خود در قبال جنگ بود. با این وجود در حالی که مودی به گرمی زلنسکی را در آغوش گرفت و بر نیاز به صلح، گفتوگو و آتشبس تاکید کرد، تهاجم روسیه را محکوم نکرد.
🔹 اما این سفر که در آستانه روز استقلال اوکراین انجام گرفت، فقط یک بازدید صرف نبود. بیانیه پایانی نشست بر منافع دوجانبه در «ارتقاء روابط دوجانبه از یک مشارکت جامع به یک مشارکت راهبردی در آینده» تاکید میکند. این بیانیه همچنین خواستار صلحی جامع، عادلانه و پایدار در راستای اهداف و اصول منشور ملل متحد از جمله احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی است.
🔹 میزان مشارکت هند در فرمول صلح زلنسکی یک شاخص مهم برای ارزیابی این است که آیا سفر مودی چیزی بیش از یک حرکت نمادین بود یا خیر. در حالی که حضور سطح بالای هند در نشست صلح بعدی که مقرر است اواخر سال جاری میلادی برگزار شود از اهداف کلیدی زلنسکی بهشمار میرود اما احتمالاً اصرار هند بر دعوت از روسیه همچنان مانعی برای این موضوع باقی خواهد ماند.
💢 هند منافع خود را پیگیری خواهد کرد
🔹 احتمال کمی وجود دارد که دهلینو روابط خود با مسکو را بهصورت جدی کاهش دهد، بهویژه اینکه واجد ملاحظات اقتصادی و امنیتی است که غرب توانایی و یا آمادگی رسیدگی به آنها را ندارد. تعمیق روابط مسکو با پکن نگرانیهای امنیتی قابل توجهی برای دهلینو ایجاد کرده است چرا که نگران است روسیهای منزویتر، بیشتر به سمت چین هدایت شود.
🔹 بیطرفی و استقلال دو عاملی است که به هند این امکان را میدهد بتواند با طیف متنوعی از کشورها و بلوکها تعامل داشته باشد و در نتیجه استقلال استراتژیک خود را نیز حفظ کند. هماکنون هند انگیزه فوری زیادی برای تغییر موضع ندارد و متحدان اوکراین در غرب باید نسبت به چانهزنی و حمایت از روابط رو به رشد هند و اوکراین و هرگونه تلاش صادقانه هند برای پایان جنگ ادامه دهند. با این وجود آنها باید بدانند که اگرچه ممکن است روابط هند و اوکراین بهبود یابد اما بعید است هند روابط خود با روسیه را به خطر اندازد.
✔️ هند بیطرف باقی خواهد ماند و بدون تعهد به هیچ یک از طرفین و یا نقشآفرینی بهعنوان میانجی از صلح دفاع میکند. این کشور به اجرای سیاست بیطرفی محتاطانه و گاه مبهم برای ایجاد تعادل در روابط و اهداف جهانی پیچیده خود ادامه خواهد داد.
#جهان_در_نگاه_اندیشکدهها
http://eitaa.com/joinchat/1881014274Cd314e9fec6